Službeni dovršetak akvizicije tvrtke IronPort omogućuje Ciscu da primjeni vrhunska rješenja za zaštitu sadržaja uz zaštitu mrežne infrastrukture

SAN JOSE, Kalifornija -- Tvrtka Cisco® objavila je da je dovršena kupnja privatne tvrtke IronPort Systems, Inc., vodećeg proizvođača rješenja za zaštitu weba i elektroničke pošte od neželjenih poruka (spama), spywarea, phishinga i drugih sigurnosnih prijetnji za tvrtke svih veličina od malih organizacija do tvrtki na popisu Fortune 1000.

Kupnja tvrtke IronPort Systems, Inc. (objavljena 4. siječnja 2007. godine) za iznos od 830 milijuna dolara predstavlja značajan korak u profiliranju tvrtke Cisco kao predvodnika u području zaštite te korak koji će oblikovati budućnost zaštite informacijske tehnologije. Zahvaljujući proizvodima i tehnologiji tvrtke IronPort, Cisco je proširio svoju strategiju samoobrambene mreže koja odsad uključuje i sposobnosti nadzora prometa (Wide Traffic Inspection), tako da sada kombinira zaštitu na razini mreže sa širokom paletom sposobnosti provjeravanja elektroničke pošte, web prometa te slanja i primanja poruka.

Bitan element tehnologije tvrtke IronPort je SenderBase, prva i najveća usluga nadzora prometa elektroničke pošte i web prometa. SenderBase je jedinstvena baza podataka koja sakuplja informacije od više od 100 000 davatelja internetskih usluga, sveučilišta i korporacija iz svih dijelova svijeta. Njime je moguće provjeriti više od 110 parametara bilo kojeg aktivnog e-mail ili web servera na internetu, što pomaže utvrditi vjerodostojnost pošiljatelja elektroničkog ili web prometa. Ta ogromna baza podataka primi više od 5 milijardi upita dnevno, a zahvaljujući svojoj veličini i dosegu, može pružiti izuzetno točan, globalni pregled ponašanja e-mail i web servera diljem interneta.

Prema riječima Richarda Palmera, višeg potpredsjednika i glavnog direktora Ciscovog odjela za sigurnosnu tehnologiju, zahvaljujući ovakvom razvoju strategije samoobrambene mreže Cisco će svojim korisnicima moći ponuditi integriranu zaštitu s jednog kraja mreže na drugi kakvu nijedna druga tvrtka dosad nije mogla samostalno pružiti.

"Kupnjom tvrtke IronPort, Cisco dobiva provjerenu tvrtku koja je već cijenjena kao predvodnik u području zaštite poruka i weba", izjavio je Palmer. "Pripajanje tehnologije tvrtke IronPort predstavlja sljedeće poglavlje u razvoju samoobrambene mreže te će ubrzati Ciscov rast. Što je još važnije, dramatično se povećava broj rješenja koje možemo ponuditi našim korisnicima danas kada sve više rastu sigurnosne prijetnje i potrebe za zaštitom."

Ciscova vizija samoobrambene mreže pretpostavlja ugradnju zaštite u cjelokupnu mrežnu infrastrukturu (u sklopu temeljnih rješenja za preklapanje i usmjeravanje) te proširenje zaštite s mreže (na razini paketa) na aplikacije i sadržaj. Primjenom sigurnosne tehnologije tvrtke IronPort za sadržaj, Cisco može osigurati nadzor prometa (Wide Traffic Inspection) koji uključuje i pregled mreže i sadržaja, kojim se zaustavljaju i najnaprednije prijetnje te štite svi važniji aplikacijski protokoli, krajnje točke kao i sama mreža.

"Akvizicija tvrtke IronPort podcrtava činjenicu da se danas upravljanje zaštićenim sadržajem približava upravljanju prijetnjama, jer to postaje nužno za rad u složenom okruženju u kojem se stalno pojavljuju nove prijetnje", rekao je Brian Burke, voditelj istraživanja odjela tvrtke IDC za sigurnosne proizvode. "Informatički odjeli više se ne fokusiraju samo na jednu vrstu zaštite, kao npr. antivirus, već su usmjereni na šire prijetnje kako bi riješili problem višestruke izloženosti klijenata i korporativnih mreža."

"Tvrtka IronPort poznata je po vrhunskim rješenjima za elektroničku poštu, ali kada smo prošle godine predstavili rješenje za sigurnost weba, shvatili smo koliko su proizvodi učinkovitiji ako se udruže", izjavio je Scott Weiss, nekadašnji glavni izvršni direktor tvrtke IronPort, a danas glavni direktor poslovne jedinice IronPort koja je dio Palmerovog Odjela. "Spajanje te tehnologije sa Ciscovom samoobrambenom mrežom (Self-Defending Network) stvara još snažnija rješenja za sve sudionike tržišta."

O tvrtki Cisco Systems

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internetskoj stranici www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901