• Neto prodaja u prvom kvartalu: $8.2 milijardi
  • Neto dobit u prvom kvartalu: $1.6 milijardi na GAAP osnovi; $1.9 milijardi pro forma
  • Dobit po dionici u prvom kvartalu: $0.26 na GAAP osnovi; $0.31 pro forma

SAN JOSE, Kalifornija – Tvrtka Cisco, vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja objavila je rezultate poslovanja za prvi kvartal zaključno s 28. listopada 2006. godine. Neto prodaja u prvom kvartalu iznosila je $8.2 milijardi što je u odnosu na prvi kvartal 2006. porast od 24.9%. Neto dobit na GAAP osnovi iznosila je $1.6 milijardi ili $0.26 po dionici, što u odnosu na prvi kvartal 2006. predstavlja porast od 27.5% i 30% po dionici. Neto dobit na pro forma osnovi iznosila je $1.9 milijardi, ili $0.31 po dionici što predstavlja porast od 21.4% i 24 % u odnosu na prvi kvartal 2006. godine. Tvrtka Scientific-Atlanta, koju je tvrtka Cisco kupila u trećem kvartalu fiskalne 2006. godine, pridonijela je neto prodaji u prvom kvartalu fiskalne 2007. godine sa $584 milijuna.

"Tvrtka Cisco ostvarila je još jedan uspješan kvartal, s rekordnim iznosima prihoda, neto dobiti i dobiti po dionici", izjavio je John Chambers, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Cisco. "Ovakav snažan zamah pokazuje da i naši korisnici dijele našu viziju mreže kao platforme za sve oblike komunikacije i primjene informacijske tehnologije. Nalazimo se u središtu novih događanja na tržištu koja mijenjaju izgled umreženog rada. Mreža postaje platforma za sljedeću generaciju informacijske tehnologije koja će promijeniti način međusobnog povezivanja ljudi, komuniciranja i surađivanja. Položili smo temelje naše strategije u skladu s ovakvim razvojem na tržištu još prije nekoliko godina i vjerujemo da se danas nalazimo u jedinstvenoj poziciji da osiguramo kontinuirani razvoj i porast udjela u ukupnim ulaganjima u informacijsku tehnologiju naših korisnika."

Novčani tok iz poslovanja iznosio je $2.3 milijardi u prvom kvartalu fiskalne 2007. godine, dok je u prvom kvartalu fiskalne 2006. godine iznosio $1.4 milijardi. Novac i novčani ekvivalenti te ukupna ulaganja iznosili su $19.5 milijardi na kraju prvog kvartala fiskalne 2007. godine, dok su na kraju četvrtog kvartala fiskalne 2006. godine iznosili $17.8 milijardi. U prvom kvartalu fiskalne 2007. godine tvrtka Cisco je otkupila 66 milijuna redovnih dionica po prosječnoj cijeni od $22.85 po dionici za ukupni iznos od $1.5 milijardi. Na dan 28. listopada 2006. godine, tvrtka Cisco otkupila je 2.0 milijardi vlastitih redovnih dionica po prosječnoj cijeni od $18.51 po dionici u ukupnom iznosu od otprilike $36.9 milijardi od pokretanja programa otkupa dionica.

"Vrlo smo zadovoljni ovim izvrsnim rezultatima u prvom kvartalu", rekao je Dennis Powell, glavni financijski direktor tvrtke Cisco. "Ostvarili smo rekordne iznose prihoda, neto dobiti i dobiti po dionici, uz snažan novčani tok iz poslovanja koji je i treći kvartal zaredom veći od $2 milijarde. Očito je da se naša ulaganja za razdoblje od 3-5 godina realiziraju, donoseći 25-postotni porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu."

Glavne značajke poslovanja

  • U prvom kvartalu fiskalne 2007. godine dovršene su akvizicije tvrtki Arroyo Video Solutions i Meetinghouse Data Communications.
  • Cisco TelePresence nova je tehnologija koja stvara osjećaj komuniciranja uživo bez obzira nalazi li se sugovornik na drugom kraju grada ili na drugom kraju svijeta.
  • Cisco Digital Media System nova je tehnologija koja omogućuje organizacijama korištenje visokokvalitetne dinamične video i audio sadržaje u svrhu povezivanja korisnika, zaposlenika, partnera ili studenata na bilo kojem mjestu, u bilo kojem trenutku.
  • 4-slotni Cisco CRS-1 najnoviji je dodatak sustavu usmjerivača za telekomunikacijske operatere koji nudi mogućnost preklapanja od 320 gigabita po sekundi (Gbps) u najkompaktnijem kućištu na tržištu koji omogućuje brzinu od 40 Gbps po utoru.
  • Cisco Wide Area Application Services integrirano je rješenje za podružnice i urede tvrtki koje ubrzava performanse TCP-baziranih aplikacija preko mreže širokoga područja. Omogućuje konsolidaciju infrastrukture servera, pohrane i sigurnosnog kopiranja u svrhu lakšeg upravljanja i snižavanja troškova.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901