Ulazak Ciscova sustava objedinjene komunikacije u mobilno okruženje

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco objavila je da je postignut definitivan sporazum o kupnji privatne tvrtke Orative. Uz pomoć aplikacije tvrtke Orative, Cisco će proširiti svoju ponudu proizvoda objedinjene komunikacije na mobitele i smartphone uređaje.

U ožujku 2006. godine tvrtka Cisco predstavila je sustav objedinjene komunikacije (Unified Communications), temeljen na Ciscovoj SONA mrežnoj arhitekturi. Takva mrežna arhitektura omogućuje tvrtkama svih veličina integraciju svojih komunikacijskih sustava s informacijskom tehnološkom infrastrukturom, stvarajući jedinstvenu komunikacijsku platformu. Ciscov komunikacijski sustav, koji objedinjuje glasovne, video i IP komunikacijske proizvode i aplikacije, omogućuje učinkovitiju komunikaciju, ujednačavajući sve mrežne usluge s bilo koje lokacije, na bilo kojem uređaju, u bilo kojem trenutku.

Tvrtka Orative bavi se razvojem mobilnih softverskih rješenja koja će prenijeti mogućnosti Ciscovog sustava objedinjene komunikacije i na poslovne korisnike mobilnih telefona. Zahvaljujući softveru namijenjenom poslovnim korisnicima pod nazivom Orative Enterprise Software, korisnici mobilnih telefona moći će koordinirati razgovore, surađivati s kolegama, pristupiti informacijama preko sustava Unity za upravljanje glasovnom poštom, izdvojiti neželjene telefonske pozive i slična ometanja te zaštićeno pristupiti osobnim i korporativnim telefonskim imenicima. Cisco i Orative će zajedničkim snagama pretvoriti mobilni telefon u pravi poslovni uređaj, pri čemu će se rješenje Cisco Unified CallManager koristiti za kontrolu poziva, Cisco MeetingPlace za poslovnu suradnju a Cisco Unity će predstavljati platformu za glasovnu poštu.

"Ciscov sustav objedinjene komunikacije omogućuje poslovnim subjektima da koriste Cisco mreže kao platformu za četiri vrste usluga - zvukovne, vizualne, podatkovne i mobilne usluge - uz vrhunsku kvalitetu doživljaja za krajnjeg korisnika", izjavio je Don Proctor, viši potpredsjednik Ciscovog odjela za glasovnu tehnologiju. "Kupnja tvrtke Orative pomoći će Ciscu u nastojanjima da prenese usluge objedinjene komunikacije sa mreže na mobilne uređaje."

Prema uvjetima sporazuma Cisco će za tvrtku Orative platiti $31 milijuna u gotovini. Kupnja je podložna raznim standardnim završnim odredbama, kao i odobrenju sukladno važećim propisima, a njen konačan završetak očekuje se u drugom tromjesečju Ciscove fiskalne 2007. godine.

Tvrtka Orative osnovana je 2002. godine i ima 33 zaposlenika u San Joseu, Kaliforniji.

Po dovršetku transakcije, proizvodni asortiman i zaposlenici tvrtke Orative postat će dio Ciscovog odjela za glasovnu tehnologiju kojeg vodi g. Proctor.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901