4-slotni usmjerivač CRS-1 s brzinom od 320 Gbps donosi najbolji omjer cijene i performansi, omogućavajući širu primjenu Ciscove IP NGN arhitekture u području video usluga i drugih naprednih IP usluga

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco Systems predstavila je najnoviji dodatak sustavu usmjerivača za telekomunikacijske operatere CRS-1 (Carrier Routing System) koji predstavlja temelj IP NGN (Internet Protocol Next-Generation Network) arhitekture. Najnovija verzija CRS-1 sustava s četiri slota (utora) nudi mogućnost preklapanja od 320 gigabita po sekundi (Gbps) u najkompaktnijem kućištu na tržištu koji omogućuje brzinu od 40 Gbps po utoru, a namijenjena je uvođenju u regionalne POP lokacije, MSO čvorišta i podatkovne centre. Davateljima usluga to omogućuje širu primjenu CRS-1 sustava po nižem početnom trošku, brže uvođenje i kontinuirano širenje usluga IPTV, digitalnog videa i drugih naprednih IP usluga. Novi sustav usmjerivača pridružuje se 16-slotnoj platformi (1.2 terabita po sekundi (Tbps)) i 8-slotnoj platformi (640 Gbps), pri čemu svi oni nude kompatibilnost sa svim utorima, što osigurava zaštitu investicije.

Ciscova IP mreža sljedeće generacije, IP NGN, omogućuje razvoj i isporuku usluga koje prepoznaju aplikacije i pretplatnike, što će davateljima usluga povećati prihode te ih učiniti učinkovitijima u postizanju profitabilnosti i kontrole nad svojim mrežama i poslovanjem.

"Porast propusnosti i povećanje kapaciteta koji omogućuju brze vrhunske usluge poput videa i IPTV usluga među najvažnijim su prioritetima davatelja usluga", objašnjava Tony Bates, viši potpredsjednik i glavni direktor Ciscova odjela za preklopničke tehnologije davatelja usluga. "Cisco je razvio CRS-1 s četiri utora kao odgovor na zahtjeve naših klijenata-pružatelja usluga, koji su htjeli koristiti CRS-1 s brzinom od 40 Gbps i na manjim formatima matične ploče uz manje kapitalne troškove po uvođenju."

Tvrtka Sprint testira sustav usmjerivača CRS-1 od 2004. godine, a započet će s njegovim uvođenjem u četvrtom tromjesečju 2006. godine. Novo kućište s četiri utora omogućit će Sprintu širu primjenu usmjerivačke tehnologije od 40 Gbps po nižim troškovima.

"Stvorivši manji format CRS-1 platforme, Cisco nam je omogućio da smanjimo troškove i učinkovitije upravljamo konvergencijom glasa, videa, podataka i mobilnih usluga, uz istovremeno uživanje u svim prednostima koje ta platforma donosi u području skalabilnosti, pouzdanosti i prilagodljivosti usluga", izjavio je Iyad Tarazi, potpredsjednik mrežnog razvoja u Sprintu. "Uvođenje sustava usmjerivača CRS-1 ključno je za našu strategiju konvergencije i fokusiranje kompanije na globalnu IP mrežu koja je od središnje važnosti za osiguravanje mobilnih usluga."

Distribuirani razvoj usmjerivača s brzinom od 40 Gbps pomaže pružateljima usluga u podmirenju sve veće potražnje za video uslugama, uključujući digitalne kablovske usluge, IPTV, video na zahtjev (VoD -video-on-demand) i televiziju visoke definicije (HDTV - high-definition television). CRS-1 je jedini usmjerivač za telekomunikacijske operatere koji nudi mogućnost neprestanog rada uređaja kao i dosad neviđenu fleksibilnost usluga i dugovječnost sustava. Za rad CRS-1 razvijen je operacijski softver Cisco IOS XR - jedinstven, "samoobnovljiv" (self-healing), distribuirani operativni sustav razvijen za neprestani rad uz kapacitet skalabilnosti do 92 Tbps.

Napredne značajke Ciscova sustava usmjerivača CRS-1:

  • 40 Gbps u svim formatima, skalabilnost od 320 Gbps do 92 Tbps
  • Početna spremnost 100 Gbps
  • Inteligentna distribucija video sadržaja uz IP multicast replikaciju
  • Sigurna virtualizacija uz pomoć SDR usmjerivača kako bi se napredne IP usluge segregirale i isporučile na zajedničkoj usmjerivačkoj infrastrukturi, što pojednostavljuje mrežne operacije i smanjuje troškove
  • 40 Gbps i 10 Gbps IPoDWDM (Internet Protocol over Dense Wave Division Multiplexing) za veću skalabilnost i učinkovitost
  • Najveća gustoća Etherneta od 10 Gbps, podržava od 8 do 9,216 portova na pojedinom sustavu
  • Zaštita investicije bez premca, sa standardiziranim I/O modulima i mogućnošću odašiljanja sadržaja kroz sve proizvode CRS-1 asortimana te SPA kompatibilnost sa platformama Cisco 12000, 7600 i 7300.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901

PRILOG:

Primjer iz prakse

National LambdaRail (NLR), konzorcij vodećih američkih istraživačkih sveučilišta i privatnih tehnoloških kompanija, koristi CRS-1 već više od godinu dana i u tijeku je testiranje nove platforme s četiri utora.

"Zahvaljujući 4-slotnoj konfiguraciji sustava CRS-1 moći ćemo razviti dodatne 40 Gbps usmjerivače, što će proširiti i povećati propusnost naše mreže", istaknuo je Tom West, predsjednik konzorcija National LambdaRail. "Time možemo učinkovitije alocirati našu opremu i istovremeno iskoristiti svu skalabilnost, pouzdanost i fleksibilnost usluga koju podrazumijeva Ciscova CRS-1 platforma."

Ostale tvrtke korisnici usmjerivača CRS-1Među najpoznatijim korisnicima usmjerivača CRS-1 nalaze se BT, Cable & Wireless, Comcast, China Telecom (ChinaNet), China Education and Research Network (CERNET), Korea Telecom, SuperSINET istraživačka mreža nacionalnog informatičkog instituta u Japanu, National LambdaRail, MTS Allstream, Pittsburgh Supercomputing Center (PSC), SaskTel, Softbank Yahoo! BB, Strato Medien AG, Swisscom, Shanghai Telecom, Telstra i VTR.