• Neto prodaja u četvrtom kvartalu: 7,98 milijarde $
 • Neto dobit u četvrtom kvartalu: 5 milijarde $ na GAAP osnovi; 1,9 milijarde $ pro forma
 • Dobit po dionici u četvrtom kvartalu: 0,25 $ na GAAP osnovi; 0,30 $ pro forma
 • Neto prodaja u fiskalnoj 2006. godini: 28,5 milijarde $
 • Neto dobit u fiskalnoj 2006. godini: 5,6 milijardi $ na GAAP osnovi; 6,9 milijarde $ pro forma
 • Dobit po dionici u fiskalnoj 2006. godini: 0,89 $ (GAAP); 1,10 $ (pro forma)

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco Systems, vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja za internet, objavila je rezultate poslovanja četvrtoga kvartala i fiskalne 2006. godine završno sa 29. srpnjem 2006.

Neto prodaja u četvrtom kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je 7,98 milijarde $ u odnosu na 6,6 milijarde $ ostvarenih u četvrtom kvartalu fiskalne 2005. godine, i u usporedbi sa 7,3 milijarde $ za treći kvartal fiskalne 2006. godine. Tvrtka Scientific-Atlanta, stečena tijekom Ciscovoga trećega kvartala fiskalne 2006. godine, pridonijela je sa 582 milijuna $ neto prodaji u četvrtom kvartalu 2006.

Neto dobit za četvrti kvartal fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je 1,5 milijarde $ odnosno 0,25 $ po dionici što uključuje trošak naknade za dionice povezane s opcijama na dionice zaposlenika i kupovinu dionica zaposlenika u iznosu od 152 milijuna $ (odnosno 0,02 $ po dionici). Neto dobit prije fiskalne 2006. godine nije uključivala trošak naknade dionica povezanih s dioničim opcijama zaposlenika i kupovinu dionica zaposlenika. Uključujući pro forma trošak naknade na temelju dionica prethodno naveden u bilješkama financijskih izvješća Cisca, neto dobit za četvrti kvartal fiskalne 2006. godine bila je 1,3 milijarde $ odnosno 0,20 $ po dionici. Pro forma neto dobit u četvrtom kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je 1,9 milijarde $ odnosno 0,30 $ po dionici, u usporedbi sa 1,6 milijarde $ (0,25 $ po dionici) za četvrti kvartal fiskalne 2005. godine, i u usporedbi sa 1,8 milijarde $ (0,29 $ po dionici) za treći kvartal fiskalne 2006. godine.

Neto prodaja u fiskalnoj 2006. godini iznosila je 28,5 milijarde $, dok je u fiskalnoj 2005. godini iznosila 24,8 milijarde $. Tvrtka Scientific-Atlanta doprinijela je sa 989 milijuna $ neto prodaji za fiskalnu 2006. godinu.

Neto dobit za fiskalnu 2006. godinu na GAAP osnovi, iznosila je 5,6 milijarde $ odnosno 0,89 $ po dionici, što uključuje trošak naknade na osnovi dionice povezan s opcijama na dionice zaposlenika i kupovinu dionica zaposlenika u iznosu od 756 milijuna $ (0,12 $ po dionici). Uključujući pro forma trošak naknade na osnovi dionica prethodno navedene u bilješkama Ciscovih financijskih izvješća, neto dobit za fiskalnu 2005. godinu iznosila je 4,7 milijarde $ odnosno 0,71 $ po dionici. Neto dobit na GAAP osnovi koja ne uključuje trošak naknade na temelju dionica, za fiskalnu 2005. godinu je iznosila 5,7 milijarde $ (0,87 $ po dionici).

Pro forma neto dobit za fiskalnu 2006. godinu iznosila je 6,9 milijarde $ odnosno 1,10 $ po dionici, dok je u fiskalnoj 2005. godini iznosila 6,1 milijarde $ (0,92 $ po dionici)

Tijekom četvrtoga kvartala fiskalne 2006. godine tvrtka Cisco je dovršila akviziciju tvrtki Audium Corporation i Metreos Corporatio te kupovinu imovine OpGate Ltd..a.

"Cisco je ostvario rekordni kvartal, završavajući fiskalnu godinu okarakteriziranu jakim zamahom i ravnotežom poslovanja širom svijeta, među proizvodima i potrošačkim segmentima," izjavio je John Chambers, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Cisco Systems. "Nastavljamo s dobrim rezultatima i u smjeru postizanja ciljeva u skladu s dugoročnom strategijom i našom vizijom mreže koja omogućava skoro sve oblike komunikacija i informacijske tehnologije.

Naša vizija i jedinstvena sposobnost za inovacije te razumijevanje tržišnih tranzicija je razlog zašto vjerujemo da ćemo stalno rasti.

Ne samo da umrežavanje postaje glavni pokretač informacijskih tehnologija i komunikacija, ono postaje platforma za životna iskustva. Sposobnost da predviđamo te promjene i provodimo Ciscovu strategiju povećava naš tržišni udio, kao i udio kojega naši potrošači ukupno troše na informacijske tehnologije."

"Vrlo smo zadovoljni rezultatima za četvrti kvartal i fiskalnu 2006. godinu," rekao je Dennis Powell, glavni financijski direktor tvrtke Cisco Systems. "Prihodi Cisca samostalno i Scientific Atlante premašili su naša očekivanja u ovome kvartalu, naglašavajući snagu koju smo vidjeli širom svijeta, u proizvodnim kategorijama i potrošačkim segmentima.

Glavne značajke poslovanja

 • Ciscova osnovna platforma umrežavanja, Cisco Catalyst 6500, premašila je 20 milijarde $ u prodaji.
 • Usvajanje rješenja Cisco Unified Communications nastavilo se ubrzavati s više od 8 milijuna Cisco Unified IP telefona isporučenih širom svijeta te velikom prodajom Deutsche Bank banci.
 • Više od 60 pružatelja usluga usvojili su Cisco Carrier Routing System (CRS-1), u prve dvije godine nakon njegova uvođenja.
 • China Telecom odabrao je Cisco IP Next-Generation Network (IP NGN) kao temelj za širenje svoje mreže ChinaNet u 2006. godini i imenovala je Cisco za glavnoga dobavljača opreme.
 • Ciscova baza potrošača premašila je 3 milijuna bežičnih pristupnih mjesta (APs).
 • Zdravstveni sustav sveučilišnih bolnica (University Hospitals Health System), koji ima više od 23.500 liječnika, sestra i potpornog osoblja i više od 150 lokacija u sjevernom i istočnom Ohio-u, odabrao je Cisco za pružanje konvergiranih IP komunikacijskih sustava.
 • Linksys je najavio svoje prve bežične G IP telefone dizajnirane kako bi korisnici mogli raditi jeftine VoIP pozive kroz 802.11g bežične mreže.
 • Rainbow Media Holdings LLC, podružnica Cablevision Systems Corporation, odabrala je višestruki Scientific Atlanta PowerVuTM distribucijski sustav digitalnoga sadržaja za analognu-na-digitalnu migraciju sjeverno-američkih programiranja svojim pridruženim članovima.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901