Mreža s integriranim glasom, videom i podacima, posredstvom jedne IP-temeljene Cisco infrastrukture donosi informacije ljudima, a ne ljude informacijama,

ISTANBUL - Tvrtka Cisco Systems objavila je da će isporučiti tehnologiju za mrežno usmjerenje i kontakt centre koja stoji iza sustava MOBESE (Mobile Electronic Systems Integration), inovativnog gradskog informacijskog i sigurnosnog sustava koji pomaže istanbulskoj policiji održati nadzor nad potencijalnim opasnim točkama u najvećem gradu Turske.

U prvoj fazi MOBESE projekta, 700 nadzornih kamera postavljeno je na strateška mjesta u gradu. One su povezane posredstvom DSL linkova koje opskrbljuje Turk Telecom sa Cisco mrežom koja posjeduje sposobnosti isporuke podataka većem broju korisnika (multicast sposobnosti), pri čemu se snimke mogu analizirati nizom softverskih aplikacija, kao što su prepoznavanje registarskih tablica ili praćenje policijskih vozila. Mreža također podržava IP kontakt centar koji omogućuje povezivanje poziva sa slikama koje uživo stižu sa poprišta incidenta.

MOBESE je cjelovit gradski informacijski i nadzorni sustav implementiran uz podršku gradske uprave. Sustav sadrži 12 komponenti, a uključuje i

  • upravljanje i nadzor
  • praćenje vozila
  • prepoznavanje registarskih tablica
  • automatizaciju usluga
  • video nadzor.

MOBESE, čija infrastruktura povezuje više od 9000 krajnjih točaka, izvrstan je primjer implementacije većeg broja komunikacijskih tehnologija preko jedne inteligentne informacijske mreže.

"Ovo je prvi put da koristimo video nadzor i naravno da želimo koristiti tehnologije koje su testirane i provjerene u ovom poslu", izjavio je Halit Korken, zamjenik glavnog informacijskog direktora istanbulske policije. "Tvrtka Cisco dokazala je da razumije naše zahtjeve i posjeduje iskustvo sa sličnim implementacijama u drugim državama. Očekujemo da će MOBESE značajno pridonijeti sigurnosti u Istanbulu i već planiramo proširiti projekt na sve dijelove grada."

Projekt MOBESE već je donio mjerljive prednosti istanbulskoj policiji. Primjerice, veliki broj ukradenih vozila locirano je zahvaljujući sustavu MOBESE, omogućujući bolju djelotvornost redarstvenika, a i sami kradljivci automobila su shvatili novu proceduru. Policajci su postali produktivniji zahvaljujući učinkovitosti u komunikaciji između ureda, policijskih centara, policijskih vozila i mobilnih stanica, zahvaljujući čemu mogu više vremena posvetiti prevenciji kriminala.

U samom središtu MOBESE mreže nalazi se Ciscova inteligentna informacijska mreža (Cisco Intelligent Information Network) koja inteligentno usmjerava, prepoznaje i preusmjerava video promet sa 700 Sanyo kamera do centra za upravljanje i nadzor. Mreža se koristi 12000 Series platformom, Cisco preklopničkim rješenjima, Cisco rješenjima za IP telefoniju te Cisco IP kontakt centrom (Cisco IP Contact Centre, ili IPCC).

"Zahvaljujući skalabilnosti Ciscovih platformi, projekti poput MOBESE-a mogu se jednostavno proširiti, u cilju pružanja informacija i drugim hitnim službama ili povećanja funkcionalnosti podatkovnih centara što pomaže u prikupljanju kritičnih informacija", objašnjava rukovoditelj Alper Erdal.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901