Smanjenje mrežne složenosti i troškova uz istovremeno povećanje sigurnosti

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtke danas imaju sve složenije potrebe na svom putu preobrazbe u globalne organizacije, ostvarivanja partnerstva s drugim kompanijama te usklađivanja poslovanja s različitim zakonskim regulativama. Sa Cisco Systems mrežnim virtualizacijskim značajkama dostupnima u sklopu preklopnika marke Catalyst, sveučilište visoke tehnologije Eindhoven, američko sveučilište Rice i operator ciriške zračne luke Unique uspjeli su na siguran način podijeliti mreže sveučilišta kako bi isporučili svojim zaposlenicima, partnerima i posjetiteljima usluge posebno prilagođene njima, istovremeno smanjujući složenost i troškove.

Ciscova SONA arhitektura (Service Oriented Network Architecture) zajedno s proizvodnim asortimanom Cisco Catalyst preklopnika pruža sposobnosti mrežne virtualizacije koje omogućuju mrežnim stručnjacima da podjele jednu fizičku mrežu u više logičkih mreža na različitim lokacijama. Mrežna virtualizacija koristi se tehnologijama tuneliranja i segmentiranja kako bi se razvile iznad razine sadašnjih virtualnih LAN-ova. U prošlosti su kompanijski mrežni stručnjaci morali razvijati višestruke fizičke mreže s redundantnim uslugama kako bi podmirili potrebe različitih skupina korisnika koji su pristupali mreži unutar kompanije. S Catalyst funkcionalnostima mrežne virtualizacije, te se razne mreže mogu spojiti u jednu fizičku mrežu kompanije koja se može prilagođavati ovisno o potrebama različitih poslovnih korisnika. Takva je mrežna virtualizacija naročito korisna za eksterne konzultante, dobavljače i kupce koji pristupaju određenim podacima o kompanijskoj mreži i pridržavanju zakonskih regulativa.

Mrežna virtualizacija može se postići uz pomoć većeg broja različitih tehnologija dostupnih na preklopnicima Catalyst, uključujući:

  • NAC (Network Admission Control)
  • 802.1x, MPLS (Multi-Protocol Label Switching)
  • VRF-lite (Virtual Route Forwarding)
  • GRE Tunnels (Generic Route Encapsulation) i
  • Catalyst 6500 module usluga.

Ta rješenja osiguravaju prednosti današnjih sveučilišta istovremeno uvodeći sposobnost raspodjele mreže u više sigurnih, virtualnih mreža prebacivanjem particijskih mehanizama na postojeću LAN mrežu.

Navedene tehnologije rješavaju probleme vezane uz primjenu usluga i sigurnosnih politika u distribuiranom okruženju i okruženju koje može rasti (skalabilnom). Bez obzira na veličinu korisnika ili sigurnosne potrebe, kompanije danas mogu ostvarivati prednosti virtualizirane sveučilišne mreže uz više zatvorenih korisničkih skupina, pri čemu se sve nalaze na jednoj fizičkoj mreži.

"S rastom našeg odjela za istraživanja kao i očekivanja studenata, asortiman Catalyst 6500 omogućio nam je siguran i pouzdan pristup internetu", istaknuo je William Deigaard, direktor mrežnih telekomunikacija i operacija podatkovnog centra. Sveučilište Rice u Houstonu, u saveznoj američkoj državi Texas, opslužuje otprilike 6500 zaposlenika i studenata na centralnoj mreži. "Korištenje novog Cisco proizvoda omogućuje nam da podijelimo mrežu na više dijelova, pri čemu svaka primjenjuje vlastite jedinstvene politike. K tome, uz cjelokupan raspon sposobnosti mrežne virtualizacije, možemo upravljati i štititi mrežu sveučilišta sofisticiranijom zaštitom, uključujući sposobnost razlikovanja korisnika i pružanja podrške posjetiteljima."

Ciscovi preklopnici serije Catalyst 6500 također su omogućili Sveučilištu visoke tehnologije Eindhoven da izgradi jednu mrežu koja se može podijeliti na više dijelova koje opslužuju na tisuće zaposlenika, partnera i posjetitelja. Kako je istaknuo Peter Linssen, rukovoditelj na Sveučilištu visoke tehnologije Eindhoven to je rezultiralo uštedom vremena i novaca te skalabilnim rješenjem koje se jednostavno prilagođava ovisno o potrebama. "Korištenjem značajki mrežne virtualizacije koje su dostupne na preklopnicima Catalyst 6500 možemo također osigurati mrežni pristup posjetiteljima i trećim stranama, istovremeno štedeći vrijeme i resurse"

"Zahvaljujući mreži zasnovanoj na rješenju Cisco Catalyst 6500 u ciriškoj zračnoj luci možemo ponuditi mrežne usluge noseće klase ("carrier grade") našim korisnicima kao što su zračni prijevoznici, dužnosnici zračne luke i ostale službe; to je tipična tehnologija pružatelja usluga po cijeni kompanijske mreže", kaže Peter Zopfi, voditelj telekomunikacijskog odjela Uniquea u ciriškoj zračnoj luci. Unique upravlja mrežom ciriške zračne luke osiguravajući mrežne usluge raznim zračnim prijevoznicima i trgovinama u prostoru zračne luke.

"Korisinici sada mogu na jednostavan način razvijati i bolje upravljati podjelom mreže na više particija širom organizacije uz pomoć Ciscovih preklopnika serije Catalyst. Mrežni administratori mogu razmjenjivati resurse na siguran način posredstvom jedne mreže korištenjem više virtualnih mreža, što pridonosi agilnijem poslovanju i bržem reagiranju na nove poslovne i korisničke potrebe", izjavio je Zeus Kerravala iz tvrtke Yankee Group.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili Cisco Systems podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih kompanija i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901