• Neto prodaja u trećem kvartalu: $7.3 milijardi
  • Neto dobit u trećem kvartalu: $1.4 milijardi na GAAP osnovi; $1.8 milijardi pro forma
  • Dobit po dionici u trećem kvartalu: $0.22 GAAP; $0.29 pro forma

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco Systems, vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja za internet, objavila je rezultate za treći kvartal za razdoblje koje završava 29. travnja 2006. godine. Neto prodaja u trećem kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je $7.3 milijardi, u usporedbi sa $6.2 milijardi ostvarenih u trećem kvartalu fiskalne 2005. godine, odnosno sa $6.6 milijardi ostvarenih u drugom kvartalu fiskalne 2006. godine. Na dan 24. veljače 2006. godine, tvrtka Cisco uspješno je dovršila kupnju tvrtke Scientific-Atlanta, što je povećalo neto prodaju u trećem kvartalu fiskalne 2006. godine za $407 milijuna.

Neto dobit u trećem kvartalu fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je $1.4 milijardi, odnosno $0.22 po dionici, uključujući troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica u vrijednosti od $188 milijuna, neto poreza, odnosno $0.03 po dionici. Prije fiskalne 2006. godine neto dobit nije uključivala troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica. Uključimo li pro forma troškove dioničke kompenzacije koje su objavljene u ranijim financijskim izvješćima tvrtke Cisco, neto dobit u trećem kvartalu fiskalne 2005. godine iznosila bi $1.2 milijardi, odnosno $0.18 po dionici.

Neto dobit u drugom kvartalu fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je $1.4 milijardi, odnosno $0.22 po dionici, uključujući troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica u vrijednosti od $188 milijuna, neto poreza, odnosno $0.03 po dionici. Neto dobit na GAAP osnovi koja ne uključuje troškove dioničke kompenzacije za treći kvartal fiskalne 2005. godine iznosi $1.4 milijardi, odnosno $0.21 po dionici.

Pro forma neto dobit u trećem kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je $1.8 milijardi, odnosno $0.29 po dionici, u usporedbi sa $1.5 milijardi, odnosno $0.23 po dionici, ostvarenih u trećem kvartalu fiskalne 2005. godine, te u usporedbi sa $1.6 milijardi, odnosno $0.26 po dionici, ostvarenih u drugom kvartalu fiskalne 2006. godine.

Porezna olakšica u iznosu od $124 milijuna, odnosno $0.02 po dionici vezana uz podmirenje stranog poreza odražena je u rezultatima na GAAP i pro forma osnovi za treći kvartal i prvih devet mjeseci fiskalne 2006. godine.

Neto prodaja u prvih devet mjeseci fiskalne 2006. godine iznosila je $20.5 milijardi, u usporedbi sa $18.2 milijardi ostvarenih u prvih devet mjeseci fiskalne 2005. godine.

Neto dobit u prvih devet mjeseci fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je $4.0 milijardi, odnosno $0.64 po dionici, uključujući troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica u vrijednosti od $604 milijuna, neto poreza, odnosno $0.10 po dionici. Uključimo li pro forma troškove dioničke kompenzacije koje su objavljene u ranijim financijskim izvješćima tvrtke Cisco, neto dobit u prvih devet mjeseci fiskalne 2005. godine iznosila bi $3.4 milijardi, odnosno $0.52 po dionici. Neto dobit na GAAP osnovi, koja ne uključuje troškove dioničke kompenzacije, za prvih devet mjeseci fiskalne 2005. godine iznosi $4.2 milijardi, odnosno $0.63 po dionici.

Pro forma neto dobit u prvih devet mjeseci fiskalne 2006. godine iznosila je $5.0 milijardi, odnosno $0.80 po dionici, u usporedbi sa $4.4 milijardi, odnosno $0.67 po dionici u prvih devet mjeseci fiskalne 2005. godine.

Tijekom trećeg kvartala fiskalne 2006. godine, tvrtka Cisco dovršila je gore navedenu kupnju tvrtke Scientific-Atlanta kao i kupnju tvrtke SyPixx Networks.

"Rezultate tvrtke Cisco u trećem kvartalu obilježili su rekordni prihodi i snažan broj narudžbi i ostvarenja po dionici", izjavio je John Chambers, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Cisco Systems. "Nekoliko je važnijih značajki poslovanja u ovom kvartalu, prvenstveno rast na američkom tržištu i tržištima brzog gospodarskog rasta, kontinuirani uspjesi komercijalnog poslovanja i naprednih tehnologija te uravnotežena ostvarenja u većini ključnih prodajnih segmenata."

"Tehnološka industrija prolazi kroz transformaciju sa širenjem inteligencije diljem mreže", nastavio je Chambers. "Ne samo da mreža postaje primarni čimbenik informacijske tehnologije, već postaje i pokretač svih ostalih oblika komunikacije. Tvrtka Cisco predvidjela je ovakav razvoj događaja na tržištu prije niz godina i danas su prednosti naših ulaganja postale vidljive. Vjerujemo da je tvrtka Cisco jedinstveno pozicionirana da podržava razvoj informatičke tehnologije i komunikacija u budućnosti."

"Rezultati postignuti u trećem kvartalu odraz su još jednog solidnog kvartala u kojem je ostvaren profitabilni rast", izjavio je Dennis Powell, glavni financijski direktor tvrtke Cisco Systems. "S ukupnim prihodima u iznosu od $7.3 milijardi, što predstavlja porast od 12% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ne uključujući utjecaj kupnje tvrtke Scientific-Atlanta, $2.3 milijardi novčanog toka iz poslovanja i snažnim porastom prihoda po dionici, izuzetno smo zadovoljni ostvarenjem dugoročnih planova poslovanja."

Powell je dodao: "Čestitamo timovima iz Scientific-Atlante i Cisca na uspješnom prvom kvartalu zajedničkog poslovanja."

Glavne značajke poslovanja

  • Tvrtka Cisco predstavila je sustav objedinjene komunikacije (Cisco Unified Communications system), novi set glasovnih, podatkovnih i video proizvoda i aplikacija izrađenih s namjerom da omoguće bolju komunikaciju za organizacije svih veličina.
  • Deutsche Telekom AG i Cisco objavile su da T-Online, divizija tvrtke Deutsche Telekom, ostvaruje porast "T-Home" trostrukih usluga isporučenih posredstvom širokopojasne mreže tvrtke T-Com koja je temeljena na Ciscovoj arhitekturi IP mreže sljedeće generacije (Internet Protocol Next-Generation Network, ili skraćeno: IP NGN).
  • BT Group dodijelila je tvrtki Cisco ugovor za nabavu IP NGN tehnologija za temeljnu i gradsku mrežu u sklopu svoje mreže za 21. stoljeće.
  • Cox Communications temeljit će svoje korisničke usluge i podršku pretplatnicima na Ciscovim IP rješenjima za kontakt centre.
  • Uprava zračne luke u Hong Kongu primijenit će rješenje objedinjene bežične mreže tvrtke Cisco (Cisco Unified Wireless Network Solution) kao zamjenu za svoj dosadašnji sustav, čime će stvoriti jednu od najvećih bežičnih lokalnih mreža zračne luke na svijetu po pokrivenosti i broju pristupnih točaka.
  • Tvrtka Cisco objavila je da ostvaruje suradnju s vodećim tehnološkim tvrtkama kao što su Intel, Nokia, Research In Motion i drugi, na unapređenju glasovnih bežičnih mreža za poslovne korisnike.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901