Suradnja potaknuta novim trendom povezivanja VoIP i bežične LAN tehnologije

SAN JOSE, Kalifornija -- Tvrtka Cisco Systems objavila je da ostvaruje suradnju s vodećim tehnološkim tvrtkama kao što su Intel Corporation, Nokia, Research In Motion (RIM) i drugi, na unaprjeđenju glasovnih bežičnih mreža (tzv. "voice-ready wireless") za primjenu kod poslovnih subjekata. Temeljem dinamičnog rasta i široke primjene VoIP (voice over IP) i Wi-Fi mreža, Ciscove glasovne bežične sposobnosti u Cisco kompatibilnim ekstenzijama stvaraju tehnološke osnove za poslovne subjekte koji žele iskoristiti prednosti konvergentnih rješenja i realizirati mogućnost prijenosa glasa preko Wi-Fi tehnologije.

"IP prijenos glasa više nije samo povoljnije rješenje u usporedbi s drugima, već i kvalitetnije", ističe Abner Germanow, direktor istraživanja u tvrtki IDC. "Istovremeno, nova ulaganja u bežičnu tehnologiju omogućuju konektivnost za radnike koji su u pokretu. Kao krajnji ishod povezivanja glasovnih i bežičnih rješenja, pojavit će se nova skupina mobilnih aplikacija."

Glasovna bežična rješenja - nova razina produktivnosti
Glasovna bežična rješenja su rješenja od jedne krajnje točke do druge koja povezuju VoIP i bežične mreže te omogućuju poslovnim subjektima da na prilagodljiv način prošire mobilne prednosti bežičnih mreža na glasovne komunikacije. Za glasovna bežična rješenja od kritične su važnosti klijentski uređaji s potpuno integriranim naprednim bežičnim LAN sposobnostima koji osiguravaju optimalne izvedbe. S ciljem optimiziranja klijenata i bežičnih mrežnih komponenti, Cisco surađuje s tvrtkama Intel, Nokia, RIM i drugim inovatorima u ovom području, kako bi poslovni subjekti na jednostavan i siguran način mogli koristiti interoperabilne klijente (klijenti koji mogu raditi jedan s drugim) koji podržavaju napredne glasovne značajke.

Temelji glasovne bežične mreže počinju sa Ciscovom objedinjenom bežičnom mrežom (Unified Wireless Network) koja radi s raznim glasovnim klijentima i optimizirana je za glasovni prijenos. Ona se nadovezuje na skalabilnu TCO arhitekturu odnosno cijenu vlasništva, koja omogućuje podmirenje potreba tipičnih za korisnike mobilnih glasovnih aplikacija. Nadalje, tu su i inovativne značajke rješenja, kao što su QoS (kvaliteta usluge) s jedne krajnje točke na drugu te brz i siguran roaming odnosno prekapčanje, podržano portfeljem AP uređaja s poboljšanim radijskim značajkama, koje omogućuju glasovnu komponentu Ciscove objedinjene bežične mreže.

"Prednosti spajanja VoIP i bežičnog prijenosa očituju se u povećanju produktivnosti i poboljšanju komunikacije među sve mobilnijom radnom snagom", tvrdi Brian Hoepner, viši mrežni stručnjak za Luther Midelfort Mayo Health System. "Činjenica da vodeće tvrtke kao što su Cisco, Intel, Nokia, RIM i drugi podržavaju sposobnosti glasovne bežične mreže pruža nam sigurnost da ćemo bez obzira na promjene klijenata i mrežnih komponenti imati ugrađenu optimalnu kombinaciju za napredne mobilne usluge."

Cisco kompatibilne ekstenzije - temelj bežične glasovne mreže s jedne krajnje točke na drugu
Cisco kompatibilne ekstenzije osiguravaju široku dostupnost klijentskih uređaja koji su interoperabilni sa Ciscovom WLAN infrastrukturom i omogućuju nam da iskoristimo prednosti Ciscovih inovacija koje osiguravaju naprednu zaštitu, mobilnost, kvalitetu usluge i upravljanje mrežom.

Cjelovit pristup glasovnim bežičnim rješenjima počinje na relaciji klijent-mreža. Na toj razini, Cisco predstavlja nove verzije Cisco kompatibilnih ekstenzija za podršku glasovnih aplikacija. Integracija Cisco kompatibilnih ekstenzija s rješenjima tvrtki partnera kao što su Intel i Nokia osigurava:

  • veću zaštitu prilikom prijenosa glasa preko Wi-Fi rješenja,
  • poboljšani roaming (prekapčanje)
  • bolje značajke upravljanja kako bi se otkrila i spriječila RF interferencija

Pored toga, najnovije Cisco kompatibilne ekstenzije sadrže poboljšanja kao što su:

  • duže trajanje baterije klijenta
  • određivanje prioriteta kod poziva za postizanje optimalne kvalitete glasovnog prijenosa
  • analiza ključnih glasovnih osobina kao što su treperenje signala, kašnjenje i gubitak kako bi se osiguralo što veće zadovoljstvo korisnika.

"Cisco kompatibilne ekstenzije omogućuju partnerska glasovna rješenja u sklopu Cisco objedinjene bežične mreže, uz optimiziranu mrežnu infrastrukturu. To je srž glasovnih bežičnih mreža", izjavio je Brett Galloway, potpredsjednik i generalni direktor Ciscove poslovne jedinice za bežična mrežna rješenja. "Kroz suradnju s tvrtkama Intel, Nokia, RIM i drugima, objedinjujemo tri aspekta poslovanja: žičane i bežične mreže, glasovni i podatkovni prijenos te podršku za Ciscove i partnerske proizvode."

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901