Ciscovi proizvodi redefiniraju skalabilnost mreže za pohranu; osiguravaju neograničenu zaštitu ulaganja

SAN DIEGO, Kalifornija (Storage Networking World) – Tvrtka Cisco Systems objavila je da je na tržište plasirala višeslojni preklopnik (Cisco MDS 9513 Multilayer Director), novu verziju softvera (Cisco SAN-OS Software Release 3.0) i optičke preklopničke module od 4 i 10 gigabita po sekundi (Gbps) (Fibre Channel Switching Modules) za upotrebu u novim i već postojećim proizvodima iz asortimana MDS 9000.

Novi proizvodi redefiniraju skalabilnost mreže za pohranu (storage area network, ili SAN), omogućujući novom višeslojnom preklopniku da obuhvati do 528 1/2/4-Gbps portova baziranih na tehnologiji fibre channel, te višeslojnim usmjerivačima MDS 9509 i MDS 9506 Multilayer Directors da obuhvate do 336, odnosno 192 1/2/4-Gbps portova baziranih na tehnologiji fibre channel. Pored toga, novi moduli mogu se koristiti kod postojećih proizvoda iz serije MDS 9500 i 9200, osiguravajući pritom 4- i 10-gigabitnu tehnologiju, napredne funkcionalnosti i neusporedivu zaštitu ulaganja.

Novi preklopnik i moduli i dalje sadržavaju kompletan raspon značajki MDS 9000 proizvoda, uključujući virtualne mreže za pohranu (Virtual SANs ili VSANs), usmjeravanje unutar VSAN-a i napredne značajke upravljanja, dijagnostike i zaštite. K tome, SAN-OS 3.0 sadrži i nove značajke kao što su napredno upravljanje širinom frekvencijskog pojasa (bandwidthom) porta i poboljšane FICON sposobnosti (Fibre Connection sposobnosti).

“Visoka gustoća portova u sklopu rješenja Cisco MDS 9513, u kombinaciji s usmjerivačkim sposobnostima virtualne mreže za pohranu i unutar nje omogućuju nam da konsolidiramo SAN mreže i logički razdvojimo podatke, istovremeno pojednostavljujući upravljanje pohranom”, istaknuo je Peter Haas, direktor upravljanja mrežom i podacima u računalnom centru Sveučilišta u Stuttgartu. “Za vrijeme testiranja novog preklopnika, otkrili smo da je 10-gigabitna (Gbps) sposobnost korisna kod međusobnog povezivanja SAN mreža sveučilišta.”

Ciscov novi višeslojni preklopnik MDS 9513 Multilayer Director

Novi preklopnik nudi:

 • napredne značajke i potpunu zalihost prijenosnog pojasa, kako bi osigurao propusnost sustava čak i u slučaju unakrsnog zastoja;
 • značajke visoke raspoloživosti poput:
  • dvostrukog nadzora,
  • podrške za ugradnju naprednijih verzija softvera bez prekidanja operacija,
  • modularni softver s mogućnošću povratka na zadnju točku rada prilikom ponovnog pokretanja (stateful process restart),
  • podršku za međumodularne preklopničke linkove (podrška za protokol ISL - inter-switch links), svaki s kapacitetom do 16 portova
  • potpunu zalihost svih kritičnih hardverskih komponenti
 • pruža vrhunsku gustoću portova, raspoloživost i napredne značajke zahvaljujući kojima može i najzahtjevnijim tvrtkama osigurati konsolidaciju i skalabilnost sukladno budućim potrebama.

Ciscovi novi 4-bps i 10-Gbps preklopnički moduli
Uvode se i četiri nova preklopnička modula. Novi moduli s mogućnošću dogovora o prijenosnoj brzini (tzv. “autosensing” moduli) po 1/2/4-Gbps dostupni su u konfiguracijama od 12, 24 i 48 portova. Pored toga, Cisco uvodi i novi 10-Gbps optički modul dostupan u 4-portnoj konfiguraciji. Novi preklopnički moduli osiguravaju veće performanse, veću gustoću, poboljšanu učinkovitost i vrhunsku zaštitu ulaganja. Također je predstavljen novi modul pod nazivom Supervisor-2 Module za upotrebu u svim preklopnicima MDS 9500 serije. Novi moduli zajedno omogućuju MDS 9500 seriji da probije granicu od 256 portova, proširujući se na 528 optičkih 4-Gbps portova i do 44 optičkih 10-Gbps portova po sustavu.

Najbolja zaštita ulaganja
Novi preklopnički moduli predstavljaju vrhunsku zaštitu ulaganja budući da besprijekorno funkcioniraju u postojećim preklopnicima serije Cisco MDS 9500 kao i u višeslojnim optičkim preklopnicima Cisco 9216i i 9216A. Nadalje, proizvod MDS 9513 podržava sve module koji se trenutno isporučuju.

“Zaštita ulaganja u obliku solidne kompatibilnosti s prošlim, ali i budućim rješenjima od velike je važnosti za korisnike koji moraju kontrolirati troškove, ali u isto vrijeme žele iskoristiti prednosti najnovije tehnologije”, izjavio je James Opfer, potpredsjednik zadužen za istraživanja u tvrtki Gartner Group, koja prati tržište mrežne pohrane. “Osim toga, skalabilnost je ključ postizanja nižih ukupnih troškova vlasništva. Ona može smanjiti inicijalna kapitalna ulaganja i kontinuirane troškove upravljanja.”

Podrška industrije
Cisco ima svestranu podršku partnerskih tvrtki koje sudjeluju u partnerskim programima Original Storage Manufacturer (OSM) i Solution Technology Integrator (STI). Među OSM i STI partnerima koji se namjeravaju kvalificirati i prodavati nove proizvode nalaze se EMC, Hitachi Data Systems, HP, IBM, Network Appliance i Xiotech.

“EMC i Cisco dijele istu viziju pružanja podrške korisnicima kod konsolidiranja višestrukih SAN mreža kao dio strategije upravljanja informacijama tijekom čitavog životnog ciklusa”, objašnjava Marty Lans, direktor mrežne pohrane u tvrtki EMC Corporation. “U sklopu EMC Connectrix skupine preklopnika i usmjerivača, proizvod MDS 9513 savršeno će upotpuniti naše vrhunske platforme za pohranu, uključujući nove Symmetrix DMX-3 sustave koji korisnicima pružaju sposobnosti konsolidiranja podatkovnih centara velikih razmjera.”

“Visoka gustoća portova i VSAN sposobnosti novog proizvoda Cisco MDS 9513 nadopunjuju naša rješenja za pohranu izdvajanjem i upravljanjem prometa na različitim razinama kako bismo stvorili najsnažniju slojevitu arhitekturu pohrane”, rekao je Steve TenBarge, potpredsjednik zadužen za globalni marketing u tvrtki Hitachi Data Systems Corporation.

“Nova ponuda tvrtke Cisco osnažuje portfelj fleksibilnih rješenja za mrežnu pohranu tvrtke HP koja dramatično pojednostavljuju primjenu SAN mreža, konsolidaciju i upravljanje životnim ciklusom informacija, omogućujući korisnicima da se uspješno suočavaju i sa sadašnjim i budućim infrastrukturalnim potrebama pohrane”, naglasio je Kyle Fitze, direktor marketinga SAN rješenja u tvrtki HP.

“IBM-ovi veliki korisnici bit će naročito zainteresirani za skalabilnost velikih razmjera u sklopu 4-Gbps značajki kao i za karakteristike preklopnika koje osiguravaju zaštitu ulaganja. Zajedno s proizvodima iz IBM-ova portfelja pod nazivom System Storage, korisnici mogu očekivati velike prednosti od niza rješenja za srednje velike i velike korisnike u smislu pojednostavljenja infrastrukture i osiguravanja kontinuiteta poslovanja zahvaljujući proširenim sposobnostima proizvoda iz asortimana Cisco MDS 9000”, izjavio je Robert Mahoney, stručnjak iz IBM-a za mrežnu pohranu.

Raspoloživost
Očekuje se da će preklopnik Cisco MDS 9513 Multilayer Director i navedeni novi moduli postati dostupni posredstvom Ciscovih OSM i STI partnera od svibnja ove godine.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901