Jedinstvena, širokoobuhvatna suradnja Cisca i IBM-a kako bi se korisnicima omogućio lakši prelazak na poslovanje “na zahtjev”

ORLANDO, Florida – Tvrtke Cisco Systems i IBM na konferenciji VoiceCon 2006 prezentirale su novi Cisco Unified Call Manager 5.0 i prilagođeni plug-in za najnoviju verziju rješenja IBM Lotus Sametime 7.5. Predstavljen plug-in omogućuje trenutačno slanje poruke Ciscovom IP telefonu i prikuplja podatke o status/dostupnosti (presence) korisničkog IP telefona te ih prikazuje u Lotus Sametime Connect klijentu. Kada se koristi u kombinaciji s funkcionalnošću "Kliknite na poziv" u sklopu rješenja IBM Global Services, korisnici mogu jednostavno kliknuti desnom tipkom miša na određeno ime u svom Lotus Sametime adresaru i na taj način pozvati tu osobu preko Ciscova IP telefona.

Povezivanje tehnologije, temeljeno na standardima, uz korištenje protokola SIP odnosno protokola za pokretanje sesije (Session Initiation Protocol) za podešavanje poziva (call setup), te protokola SIMPLE (SIP for Instant Messaging and Presence Leveraging Extensions) za razmjenu podataka o status/dostupnosti između platformi IBM-a i Cisca pridonijet će učinkovitijoj poslovnoj komunikaciji. Prezentacija je pokazala da je Lotus Sametime 7.5 prilagodljiva platforma s bogatim rasponom aplikacija u stvarnom vremenu.

Uz jednostavnu upotrebu ikona označenih bojama unutar Lotus Sametime Connect klijenta, korisnici vide i online i telefonski status kontakta. Desnim klikom miša na ime kontakta, korisnik bira ili opciju chata (“IM to begin a chat”) ili opciju telefonskog poziva (“Call to make a telephone call”). Ukoliko tražena osoba nije dostupna, tj. ne može primiti poruku, Lotus Sametime će automatski preusmjeriti poruku na IP telefon korisnika.

Prezentirana je primjena novog servera Cisco Unified Presence Server za povezivanje temeljeno na standardima s rješenjima drugih vodećih tvrtki kao što je IBM, kako bi se aplikacije koje se koriste za utvrđivanje statusa/dostupnosti povezale sa Ciscovim sustavom objedinjene komunikacije. Usluga “Kliknite na poziv”, kao dio rješenja Lotus Sametime, koristi SIP protokol u sklopu rješenja Cisco Unified CallManager 5.0 za uspostavljanje poziva.

Ciscov server prikazuje Lotus Sametime status svakog kontakta pohranjenog u imeniku Ciscovog IP telefona, kao i telefonski i video status korisnika. Dakle, korisnici odsad mogu provjeriti Lotus Sametime dostupnost kontakt osobe prije slanja poruke. Ukoliko je osoba dostupna, korisnik može direktno poslati poruku sa Ciscovog IP telefona i poruka će se automatski prikazati u Lotus Sametime prozoru za razgovor na radnom stolu primatelja.

"Surađujući s tvrtkom IBM na razvoju tehnologije temeljene na standardima, pokazali smo da je moguće povezati sustav objedinjene komunikacije s aplikacijama stolnog računala kako bi zaposlenici mogli efikasnije komunicirati s kolegama", istaknuo je Barry O'Sullivan, potpredsjednik i direktor Ciscove poslovne jedinice za IP komunikaciju. "Nove sposobnosti vezane uz status/dostupnost korisnika na Ciscovim serverima u konačnici će utjecati na unapređenje komunikacije i produktivnosti unutar tvrtke."

"Tehnologija koja omogućuje rad u stvarnom vremenu od ključne je važnosti za uspjeh u poslovanju budući da povezivanje komunikacijskih sustava djeluje kao podrška donošenju dobrih poslovnih odluka. Povezivanje platformi naših dviju tvrtki pokazuje kako mogu isporučiti komunikaciju u stvarnom vremenu “na zahtjev”, kako bismo na još učinkovitiji način podmirili potrebe naših zajedničkih korisnika", poručio je Bob Kritzer, potpredsjednik divizije IBM Global Services.

Povezivanje predstavljeno na konferenciji VoiceCon bit će dostupno kao usluga IBM-ove divizije IBM Global Services (IGS). IGS nudi svojim korisnicima široki spektar usluga za sve faze životnog vijeka rješenja. Cisco i IBM također nude zajednička rješenja koja povezuju Unified Messaging i Lotus Domino, Cisco MeetingPlace i Lotus Notes, te Cisco Voice Portal i Websphere Application Server.

Suradnja između tvrtki Cisco i IBM
Tvrtke Cisco i IBM sklopile su jedinstvenu, širokoobuhvatnu suradnju kako bi omogućile svojim korisnicima lakši prelazak na poslovanje “na zahtjev”. Dvije tvrtke nude zajedničku strategiju integriranih rješenja, tehnologija i proizvoda, kao i vrhunska rješenja, usluge, hardver, softver i mrežnu tehnologiju. Više informacija o njiovoj suradnji možete pronaći na: www.cisco.com/go/ibm ili www.ibm.com/services/alliances/cisco.

O tvrtki IBM
IBM je najveća tvrtka za informatičku tehnologiju na svijetu koja već više od 80 godina pomaže kompanijama da budu inovativne. Vlastitim resursima i suradnjom s partnerima, tvrtka IBM nudi široki raspon usluga, rješenja i tehnologija koji omogućuju velikim i malim korisnicima da u potpunosti iskoriste prednosti nove ere e-poslovanja na zahtjev. Za više informacija o tvrtki IBM, posjetite web stranice www.ibm.com.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:

Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901