HIMSS, SAN DIEGO, Kalifornija – Tvrtke HP, Cisco Systems i CARDIAC u sklopu godišnjeg međunarodnog sajma zdravstva, predstavile su niz tehnoloških rješenja namijenjenih širokom i zahtjevnom području zdravstva, primjenom kojih će pomoći medicinskim ustanovama da maksimalno iskoriste svoje resurse i optimalno organiziraju poslovanje. Suradnja izgrađena na strategijama svake od ovih tvrtki u području zdravstvene tehnologije, omogućila je zajedničku ponudu rješenja Cisco Medical Grade Network, CARDIAC Integrated Hospital, a pod infrastrukturom HP Digital Hospital Infrastructure, široko primjenjivih na području zdravstva. Implementacijom ovih rješenja, značajno se poboljšava kvaliteta zdravstvenih usluga i medicinskih usluga uopće.

Ponuda se sastoji od niza integriranih, prilagođenih rješenja i usluga informacijske komunikacijske tehnologije (ICT) što zdravstvenim djelatnicima omogućava:

  • brzu razmjenu podataka o pacijentu, uz visoki stupanj sigurnosti, čime je omogućeno brže i učinkovitije postavljanje dijagnoze i određivanje terapije
  • bežično praćenje mobilne opreme i ključnih sredstava
  • bolje reagiranje zahvaljujući bežičnoj komunikaciji s pacijentima i kolegama u stvarnom vremenu
  • praćenje stanja bolesnika s udaljene lokacije, na brz i točan način
  • učinkovitija suradnja za što bolju zdravstvenu skrb o pacijentima

Tvrtka HP će u sklopu suradnje djelovati kao integrator, zadužen za upravljanje projektom, dizajn sistemske arhitekture, integraciju sa CARDIAC IMATIS međusoftverom, zaštitu i ugradnju mrežnog i otvorenog pristupa korištenju drugih mreža. HP će također osigurati edukaciju, podršku, nadzor i upravljanje kao i infrastrukturalne sadržaje kao što su serveri, pohrana i arhiviranje, osobna i džepna računala.

Nova rješenja ključna su sastavnica HP-ove inicijative za digitalnu bolničku infrastrukturu, programa opskrbljivanja bolnica s infrastrukturalnim rješenjima koja osiguravaju pokretljivost i prilagodljivost kakve su potrebne za podržavanje promjenjive prirode informacijske tehnologije u području zdravstva.

Tvrtka Cisco osigurat će konvergiranu inteligentnu mrežu koja podržava glasovne, video i podatkovne aplikacije u sklopu Ciscova asortimana proizvoda pod nazivom Clinical Connection Suite. Sastavnice Cisco nova rješenja za unapređivanje zdravstvenih usluga su Nurse Call, Patient Monitoring, Location Based Services i Collaborative Care.
Tvrtka CARDIAC osigurat će integraciju Nurse Call programa, terminale za pacijente, integraciju medicinskih uređaja, upravljanje obavijestima, komunikaciju među medicinskim osobljem i praćenje sredstava, na temelju svog IMATIS međusoftver rješenja.

Promjenjivo okruženje zdravstvenog sektora
Sljedeća revolucija u zdravstvu ne odnosi se isključivo na postignuća u medicini, već i na korištenje tehnologije za isporučivanje informacija s ciljem pružanja sigurne i učinkovite zdravstvene usluge.

“Dosadašnja informacijska i komunikacijska rješenja nisu prikladno rješavala pitanje poboljšanja učinkovitosti rada u bolnicama”, izjavio je Yvon Le Roux, potpredsjednik zadužen za javni sektor u sklopu Ciscova odjela za europska tržišta i tržišta brzog gospodarskog rasta. “Koristeći Ciscovu mrežu Medical Grade Network kao komunikacijsku platformu, ovo rješenje doprinosi jednostavnijem i bržem komunikacijskom procesu, procesu dijagnosticiranja, praćenja stanja bolesnika i uspješnosti terapije u bolnicama širom svijeta, dok istovremeno tim bolničkim ustanovama pomaže poboljšati zdravstvenu uslugu uz niže troškove.”

Bolnice diljem Europe suočavaju se s potrebom smanjenja troškova uz istovremeno poboljšanje učinkovitosti i preuzimanje veće odgovornosti pred javnošću. Informacijska i komunikacijska tehnologija može odigrati središnju ulogu u pružanju sigurne i efektivne zdravstvene usluge koja polazi od potreba pacijenta. Premda u prošlosti zdravstveni sektor općenito nije puno ulagao u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, danas bolnice širom Europe povećavaju investicije kako bi postale digitalne bolnice. Europska komisija predviđa da će se do 2010. godine 5% nacionalnih proračuna za zdravstvo ulagati u sustave i usluge e-zdravstva1.

Suradnja tvrtki HP, Cisco i CARDIAC olakšat će pretvorbu bolnica u digitalne ustanove koje su u stanju podmiriti potrebe zdravstva u 21. stoljeću zahvaljujući udruženim vrhunskim rješenjima koje su te tvrtke razvijale.

O tvrtki CARDIAC
IMATIS je nagrađivani proizvod norveške tvrtke CARDIAC koja se bavi razvojem inovativnog integracijskog softvera za sektore zdravstva, nafte i plina i industrije. Alati koji omogućuju rad u stvarnom vremenu i pomažu u donošenju odluka te pristup (ovisno o razini autorizacije) posredstvom web portala s bilo kojeg uređaja naš je ideal poslovanja. Gradimo rješenja za budućnost uz pomoć najsuvremenije tehnologije iz tvrtki Microsoft, Cisco, HP i National Instruments. Za dodatne informacije posjetite www.cardiac.no.

O tvrtki HP
HP je vodeći dobavljač tehnoloških rješenja namijenjenih potrošačima, tvrtkama i ustanovama širom svijeta. Ponuda tvrtke obuhvaća IT infrastrukturu, globalne usluge, kućno i poslovno računalstvo, te slikovne i ispisne tehnologije. U četiri fiskalna kvartala koji su završili 31. listopada 2005. HP je ostvario prihode u iznosu od $86.7 milijardi. Za više informacija o kompaniji HP (NYSE, Nasdaq: HPQ) posjetite web stranicu www.hp.com.

O tvrtki Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:

Adrian Bobanović

Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901