Osim na novim generacijama telekomunikacijskih usluga, naglasak ovogodišnje konferencije bio je na primjeni naprednih tehnologija u unapređenju metoda obrazovanja. U sklopu okruglog stola „Umreženo školstvo – put k društvu znanja» Cisco je predstavio svoju viziju škole 21. stoljeća, koja bi on-line bila otvorena 24 sata na dan, a njegovala bi individualiziran i personaliziran pristup učeniku i stilovima učenja.

CAVTAT - Peta po redu Cisco Systems konferencija «Cisco Expo 2006» završena je u petak, 31. ožujka u Hotelu Croatia u Cavtatu. Na konferenciji su s poslovnog i tehnološkog aspekta predstavljene novosti u naprednim mrežnim tehnologijama te praktični primjeri upotrebe tih tehnologija i novosti na području komunikacija. Cisco Systems je opet ugostio niz uvaženih domaćih i stranih predavača, stručnjaka tvrtke Cisco Systems te partnere i korisnike.

Plenarna predavanja održali su Istvan Papp, generalni menadžer Adriatik regije tvrtke Cisco Systems koji je pobliže predstavio ulaganja u Adriatik regiju i vrijednosti koje proizlaze za korisnike i Kaan Terzioglu, potpredsjednik središnje i istočne Europe (Cisco Systems) koji je predstavio novu Cisco viziju o izgradnji budućnosti kroz Inteligentnu informacijsku mrežu, koja bi se poslovnim korisnicima implementirala putem Ciscove arhitekture SONA (Service-Oriented Network Architecture), a doprinijela bi bržem i učinkovitijem poslovanju tvrtki. SONA je glavna tema konferencije, a predstavlja potpuno nov i jedinstven koncept budućih informatičkih mreža koji poslovnim korisnicima donosi snagu rješenja inteligentne mreže (Intelligent Information Network).

Po završetku još jedne uspješne Ciscove konferencije, regionalni menadžer za prodaju tvrtke Cisco Systems Hrvatska, Igor Meleš, istaknuo je da je cilj ovogodišnje konferencije prenošenje znanja, iskustava i informacija korisnicima, kako velikim, tako i malim te srednjim tvrtkama. “Razdoblje od prošle Cisco konferencije obilježeno je značajnim nizom projekata, kadrovskim pojačanjima i rastom poslovanja. Nadamo se da će se pozitivna tendencija nastaviti i u predstojećoj godini, kao vjerni pokazatelj ekonomskog razvitka i izgradnje tehnološke infrastrukture zemlje. Upravo iz tih razloga poseban dio konferencije bio je posvećen znanju kao glavnom pokretaču razvoja hrvatskog gospodarstva”, izjavio je Meleš.

Na vrlo popraćenom okruglom stolu pod nazivom „Umreženo školstvo – put k društvu znanja», na kojem su bili i predstavnici Vlade i resornog ministarstva obrazovanja, razgovaralo se o Ciscovoj viziji škole 21. stoljeća. Kako je rečeno, bila bi to škola «dostupna on-line 24 sata na dan, a njegovala bi individualiziran i personaliziran pristup učeniku i stilovima učenja».

Primjer on-line predavanja u Hrvatskoj nudi nam OŠ "Majstor Radovan" iz Trogira, u kojoj se učenici drveniškog odjeljenja izravno putem video konferencijskog sustava uključuju i aktivno sudjeluju na nastavi. Video konferencija daje mogućnost interakcije, što znači da učenik koji nije u učionici za vrijeme predavanja, već iz nekog razloga (velika udaljenost do škole, bolest itd.) od kuće prati nastavu, može postaviti pitanje profesoru, pisati testove i radove te sudjelovati u nastavi. Na taj način učenici prate nastavu uz pomoć interneta i svoje školovanje nastavljaju na svom otoku Drveniku Velom.

Ciscova vizija pretvaranja obične škole u e-školu osmišljena je kroz četiri koraka. Prvo je nužno povezati sve školske ustanove i osigurati pristup do ključnih informacija, a zatim treba implementirati network-bazirane aplikacije u svrhu poboljšanja učinkovitosti administracije školskih ustanova. Sljedeći korak je postaviti iskustvo, znanje i produktivnost učitelja na prvo mjesto te na kraju osmisliti novo okruženje za učenje, u kojem učenik postaje centar obrazovanja u svrhu postizanja izvrsnosti znanja.

Glavna tema okruglog stola „Nove generacije telekomunikacijskih usluga“ bila je način provedbe „Managed services“ (upravljanje servisima). Kako je istaknuto, riječ je o uslugama koje za nekog korisnika obavlja treća tvrtka i time mu omogućava služenje određenim servisima i uslugama individualno kreiranim za njega. Novo rješenje je potpuno orijentirano prema korisnicima koji žele koristiti sve prednosti usluga pružatelja usluga uz što manju brigu oko vlastite IT infrastrukture. Drugim riječima, otklanja se potreba za korištenjem vlastitih resursa za održavanje i konfiguraciju IT okruženja čime tvrtke dobivaju mogućnost da se u potpunosti usredotoče isključivo na svoju primarnu djelatnost, a kompletnu brigu o IT infrastrukturi prepuste svom pružatelju usluga.

Na konferenciji je održano ukupno 50 predavanja podijeljenih po tematskim cjelinama: tehnička predavanja u kojima su predstavljena korporativna i rješenja za male i srednje velike tvrtke (SMB rješenja), rješenja za pružatelje usluga (SP rješenja) te partnerska i poslovna predavanja.

Uz predavanja, radionice, natjecanja i savjetovanja na štandu TAC klinike (Technical Assistant Center) koja je sudionicima omogućavala direktan kontakt s Cisco inžinjerima iz tehničke podrške kao novost su organizirani posebni susreti s injženjerima (meet-the-engineer susreti). Svim zainteresiranim sudionicima se na taj način poslije svakog predavanja pružala prilika za odgovore na dodatna pitanja vezana za odslušano predavanje.

Više informacija o konferenciji, predavačima i programu nalazi se na stranici cisco.com/hr/konferencija.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Za sve ostale informacije slobodno nas kontaktirajte.

OSOBA ZA KONTAKT:
Adrian Bobanović
Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901