Mobilni operateri koristit će internetski protokol (IP) kako bi i do 50 % smanjili troškove u jezgrinoj mreži uz istovremeno stvaranje novih izvora prihoda kroz nove IP usluge

SAN JOSE, Kalifornija –– U okruženju u kojem stalno raste konkurentnost među mobilnim operaterima u nastojanjima da povećaju raspon usluga uz što niže troškove, tvrtka Cisco Systems lansirat će na tržište rješenja za optimizaciju IP RAN (IP Radio Access Network) mreže. Riječ je o sveobuhvatnoj skupini rješenja koja koriste internetski protokol (IP) za povećanje učinkovitosti mreže, smanjenje troškova i brže plasiranje novih i inovativnih mobilnih usluga, neovisno o tome koje je RAN marke.

Primjenjujući Ciscova IP bazirana rješenja za optimizaciju RAN mreže, operateri koji koriste GSM i UMTS mreže mogu smanjiti promet u jezgrinoj mreži i do 50%. Rezultat toga su niži troškovi u jezgrinoj mreži i veća sposobnost korištenja novih usluga.

Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, Ciscovo novo rješenje za optimizaciju mreže podmiruje četiri najčešće potrebe mobilnih operatera:

  1. Smanjuje operativne troškove za GSM i UMTS mreže korištenjem internetskog protokola za optimizaciju i agregiranje celularnog prometa različitih generacija s ciljem smanjenja troškova u jezgrinoj mreži.
  2. Učinkovitim prijenosom podržava 2G (GPRS, EDGE) i 3G (UMTS, HSDPA) glasovne i širokopojasne podatkovne usluge bez potrebe dodavanja višestrukih T1/E1 linija.
  3. Podržava alternativna rješenja prijenosa većih kapaciteta uz niže troškove, kao što su Metro Ethernet, WiMAX i DSL, koji su idealni za paketni promet kao što je HSDPA koji iziskuje veliki prijenosni pojas.
  4. Omogućava mobilnim operaterima stvaranje novih izvora prihoda od isporučivanja inovativnih IP-baziranih usluga, kao što su emitiranje videa i IP telefonije, s mjesta ćelije (cell site) pretvarajući ga tako u IP točku prisutnosti.

“Upravo se događa revolucija u svijetu mobilnosti”, izjavio je Larry Lang, potpredsjednik i glavni direktor Ciscova odjela za pokretna bežična rješenja. “Korisnici danas zahtijevaju niz usluga koje im omogućavaju da žive, rade i igraju se u ubrzanom, mobilnom svijetu današnjice. Te nove usluge stvaraju novi paketni promet, ne samo posredstvom novih zračnih sučelja, već i u prijenosu do svake ćelije. Ciscovo rješenje za optimizaciju IP RAN mreže stvara nove mogućnosti za operatere uz istovremenu uštedu troškova.”

Ciscovo rješenje za optimizaciju IP RAN mreže

Ciscovo rješenje za optimizaciju IP RAN mreže optimizira GSM i UMTS promet na mjestu ćelije koristeći internetski protokol te osigurava IP usluge s jedne krajnje točke do druge. Ključna komponenta pritom je Cisco MWR 1941-DC-A usmjerivač mobilnog bežičnog pristupa. U tipičnom slučaju korištenja ovog rješenja, usmjerivači mobilnog bežičnog pristupa optimiziraju i udružuju GSM i UMTS promet na mjestu ćelije. Pritom smanjuju ovisnost operatera o unajmljenim T1/E1 linijama. Usmjerivači podržavaju ustaljene uskopojasne (T1/E1) i brze IP širokopojasne (xDSL, WiMax, Metro Ethernet) RAN jezgrine mreže za veću skalabilnost i mrežnu fleksibilnost. Zahvaljujući IP usmjerivaču na mjestu ćelije operateri također dobivaju mogućnost primjene novih usluga, kao što su IP kamere za nadzor, IP telefonija, WiFi i WiMAX pristup, internetsko povezivanje i lokacijski bazirane usluge čime mogu privući nove korisnike.

Platforma Cisco ONS 15454 Multiservice Provisioning Platform (MSPP) osigurava skalabilne usluge agregacije i optimiziranja za promet u jezgri na baznim stanicama/radijskim mrežnim stanicama (BSC/RNC - base station controller/radio network controller site). ONS platforma može povezati mobilne bežične usmjerivače i BSC/RNC, i pritom može omogućiti mobilnom mrežnom operateru da spaja stotine Abis i Iub sučelja na jednu platformu carrier klase. Cisco ONS 15454 MSPP podržava široki raspon TDM i IP značajki, eliminirajući potrebu za TDM unakrsnim prespajanjem i ATM platformama na BSC/RNC.

Optimizacija IP RAN mreže – podržavanje mobilnosti posredstvom Ciscove IP mreže sljedeće generacije (Internet Protocol Next-Generation Network, ili skraćeno: IP NGN)

Kako se 3GPP standardi kontinuirano razvijaju u smjeru internetskog protokola za isporuku integriranih glasovnih, video i podatkovnih usluga, Ciscova IP NGN vizija i arhitektura nudi mobilnim operaterima značajne poslovne i tehničke prednosti. U sklopu Ciscove IP mreže sljedeće generacije, rješenje za optimizaciju IP RAN mreže dokazuje kako Ciscova mrežna tehnologija i IP inovacije mogu donijeti veću vrijednost za RAN u ovom trenutku, istovremeno stvarajući dugoročnu vrijednost za mobilne operatere.

Više informacija o Ciscovim rješenjima za pružatelje mobilnih rješenja možete pronaći na www.cisco.com/go/mobile.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović
Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901