SAN JOSE, Kalifornija – Tvrtka Cisco Systems, Inc. najavila je nove usluge u sklopu svojih rješenja za sprječavanje mrežnih sigurnosnih prijetnji “Anti-X” i Secure Sockets Layer Virtual Private Network (SSL VPN), čime potvrđuje svoju predanost strategiji samoobrambene mreže (Self-Defending Network). Ove inovacije pridonose uspješnijem prepoznavanju, sprječavanju i prilagođavanju sigurnosnim prijetnjama kao i primjeni u različitim mogućim scenarijima.

Novi modul pod nazivom Content Security and Control security services module (CSC-SSM) za seriju proizvoda Cisco Adaptive Security Appliance (ASA) 5500 Series osigurava široki raspon vodećih Anti-X usluga koje objedinjuju zaštitu od virusa i špijunskih datoteka, blokiranje datoteka, zaštitu i filtriranje neželjene pošte te filtriranje sadržaja. Razvijena u suradnji s tvrtkom Trend Micro, ova nagrađivana tehnologija štiti interne mrežne resurse od zlonamjernih aplikacija i opasnosti s interneta na razini internetskog pristupnika (gatewaya). Za razliku od rješenja koja pružaju tek ograničenu zaštitu, Cisco ASA 5500 Series spaja snažnu antivirusnu zaštitu i tehnologije koje osiguravaju sigurnost sadržaja s vodećim firewall programima i sigurnosnim VPN uslugama. Time korisnici dobivaju vrhunsku zaštitu uz jednostavnu administraciju te istovremeno smanjenje operativnih troškova i složenosti razvoja i upravljanja višestrukim rješenjima.

Anti-X usluge isporučene na CSC-SSM modulu sadrže antivirusnu tehnologiju za kontrolu i čišćenje e-mail poruka i internetskog web prometa u sigurnosnom opsegu što osigurava kontinuitet poslovanja i otklanja potrebu za intenzivnim čišćenjem. Korisnici također mogu blokirati ulaz špijunske datoteke u mrežu preko internetskog web i e-mail prometa kao i neželjene pošte s izuzetno malim brojem propusta. Ovim putem osigurava se neprekinuta e-mail komunikacija. Zaštita od neželjene pošte sprječava zaposlenike da nehotice otkrivaju poslovne ili osobne podatke. Zaštita u stvarnom vremenu za pristup webu i pošti te za prijenos datoteka također je dostupna. Riječ je o zaštiti za smanjenje prijetnji vezanih uz pristup zaposlenika e-mail aplikacijama zasnovanih na webu i skidanje kontaminiranih datoteka i programa.

Pored toga CSC-SSM nudi niz sposobnosti URL filtriranja kojima se blokira pristup neprikladnim web stranicama nevezanim uz posao. Sposobnost e-mail filtriranja povećava produktivnost zaposlenika, smanjuje mogućnost pravnih posljedica zbog izloženosti uvredljivim sadržajima i pridonosi pridržavanju zakonskih propisa. Anti-x uslugama upravlja se posredstvom web konzole s daljinskim pristupom koji nakon inicijalnog postavljanja ne iziskuje veliki trud za održavanje budući da ima i automatsko ažuriranje.

Napredne SSL VPN značajke osiguravaju univerzalan i siguran pristup mreži

SSL VPN usluge za novu skupinu sigurnosnih uređaja u kombinaciji sa SSL VPN sposobnostima na Cisco IOS usmjerivačima proširuju raspon Ciscova vodećeg portfelja sigurnosnih proizvoda. Oba rješenja donose nove napredne klijentske ili neklijentske SSL VPN funkcionalnosti sa snažnim krajnjim točkama i mrežnom zaštitom uz istovremeno smanjenje operativnih troškova i troškova opreme.

Zahvaljujući softveru Cisco ASA 5500 Series verzija 7.1, proizvodi iz skupine Cisco ASA 5500 Series mogu ostvariti do 5000 istovremenih SSL VPN sesija po uređaju. Na taj način organizacije svih veličina mogu svojim zaposlenicima koji su na udaljenim lokacijama ili u pokretu osigurati jednostavan i vrlo siguran pristup aplikacijama i mrežnim resursima s gotovo bilo koje lokacije. Ravnomjerno opterećivanje mreže i IPSec VPN funkcionalnost sa svim svojim značajkama smanjuju količinu opreme koja je potrebna da bi se osiguralo sigurno korištenje VPN-a za desetke tisuća istovremenih korisnika. Smanjen je broj VPN platformi potrebnih za podržavanje svih različitih vrsta VPN mogućnosti kao što su IPSec, SSL klijentski ili neklijentski način, udaljeni pristup, prijenos s jedne lokacije na drugu (site-to-site) i extranet, što poboljšava upravljivost. Nova verzija 7.1 donosi i napredne značajke isporučivanja sadržaja kao što je sposobnost pretvaranja sadržaja u slučaju složenih web stranica s Java, JavaScript, ActiveX ili complex HTML ispisima. Zahvaljujući svemu tome, kao i optimiziranim aplikacijskim performansama, mogućnostima višestrukog preglednika i prilagodljivom korisničkom portalu, organizacije mogu svojim zaposlenicima koji su na udaljenim lokacijama ili u pokretu osigurati, prilikom povezivanja s korporativnom mrežom direktno i prepoznatljivo rješenje.

Cisco ASA 5500 Series proizvodi donose niz sigurnosnih sposobnosti koje stvaraju mrežu zaštićenu od prijetnji. Među njima spadaju zaštita krajnje točke (endpoint security), obrana od prijetnje (threat mitigation) te usluge aplikacijskog vatrozida i kontrole pristupa kojima se VPN poveznice i podaci o korisniku štite od prijetnji kao što su crvi, virusi, špijunske datoteke i hakeri. Kontinuitet poslovanja osigurava se novim SSL VPN failover značajkama koje povećavaju i cjelokupnu produktivnost.

Ciscovi usmjerivači integriranih usluga (800, 1800, 2800 & 3800), te usmjerivači Cisco 7200 i Cisco 7301 sada podržavaju SSL VPN što je ujedno prvi put da je tako nešto moguće na usmjerivačkoj platformi.

SSL VPN usluge na Ciscovim usmjerivačima podržavaju do 150 istovremenih klijentskih i neklijentskih SSL VPN razoblja razmjene podataka, te su idealne za male i srednje velike tvrtke. Neklijentski pristup omogućuje visoku razinu sigurnosti prilikom pristupanja najčešće korištenim mrežnim aplikacijama kao što su Citrix, Outlook Web Access i Intranet web stranice. Klijentska SSL VPN podrška osigurava vrlo visoku razinu zaštite prilikom povezivanja s gotovo bilo kojom poslovnom aplikacijom. Sve to savršeno nadopunjuje IPSec VPN i druge napredne Cisco IOS sigurnosne usluge, uključujući vatrozid i IPS, čime se dobiva jednostavno i povoljno rješenje za siguran pristup. Dodavanje SSL VPN sposobnosti Ciscovim usmjerivačima integriranih usluga omogućuje korisnicima maksimalan povrat na ulaganja u mrežnu infrastrukturu i smanjuje operativne troškove.

Sve Ciscove SSL VPN platforme sadrže Cisco Secure Desktop, koji pruža procjenu sigurnosti prije povezivanja (odnosno “posture assessment” uređaja za povezivanje), zaštitu tijekom razdoblja razmjene podataka stvaranjem sigurnog virtualnog desktopa koji štiti osjetljive podatke, i čišćenje poslije povezivanja koje eliminira sve tragove osjetljivih informacija.

Navedene nove SSL VPN usluge za Ciscove usmjerivače integriranih usluga predstavljaju potvrdu vodeće pozicije tvrtke u području spajanja poslovno kritičnih usluga kao što su bežična rješenja, glas, usmjerivanje i zaštita sa širokom lepezom IP inovacija u sklopu Ciscova IOS-a, stvarajući platformu strateških usluga za bilo kakvo mrežno okruženje.

Sveobuhvatne usluge zaštite za vrijeme životnog ciklusa rješenja

Tvrtka Cisco i njezini partneri osiguravaju usluge zaštite tijekom životnog ciklusa rješenja kao podršku korisnicima u primjeni i upravljanju sigurnosnim rješenjima. Korisnici koji odaberu rješenje iz skupine Cisco ASA 5500 Series ili usmjerivače integriranih usluga, kao i bilo koju drugu Ciscovu ponudu iz područja zaštite, mogu koristiti usluge pod nazivom Cisco's Lifecycle Services, uključujući Cisco Remote Operations Services, čime dobivaju proaktivni nadzor i upravljanje mrežom koja se sama brani od sigurnosnih prijetnji.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović
Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901