Vodeće tehnološke tvrtke, najveće medicinske udruge i savezi liječnika privatne prakse u Kaliforniji surađuju na razvoju programa nagrađivanja kvalitete zdravstvene usluge (Pay-for-Performance Program)

SAN JOSE, Kalifornija – Vodeće tehnološke kompanije Cisco Systems Inc., Intel Corporation i Oracle osnovale su zajednički konzorcij s medicinskim udrugama i savezima liječnika privatne prakse, s ciljem nagrađivanja liječnika koji koriste tehnološka rješenja za razmjenu podataka i poboljšanje zdravstvene skrbi o pacijentima. Jedinstvenost konzorcija je u povezivanju tisuću zaposlenika u zdravstvu koji zajednički rade na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga. U „The Silicon Valley Pay-for-Performance Consortium“ ušle su osim tvrtki Cisco, Intel i Oracle i neke od najvećih medicinskih udruga i saveza liječnika privatne prakse u sjevernoj Kaliforniji.

Cilj ove inicijative je ubrzati primjenu tehnoloških rješenja u zdravstvu kako bi se osigurala razmjena važnih podataka o pacijentima. Pristup točnim i ažuriranim podacima o bolesniku od ključne je važnosti u suvremenoj medicini. Pogrešne dijagnoze, kontraindicirani lijekovi, ponavljanje pretraga i mnogi drugi problemi često su rezultat činjenice da liječnici nemaju pristup potrebnim informacijama.

"U konačnici radi se o suradnji liječnika i poslodavaca na poboljšanju kvalitete i sigurnosti zdravstvene skrbi", izjavio je dr. Jeffrey Rideout, potpredsjednik u tvrtki Cisco zadužen za područje zdravstva i poslovnih rješenja za internet. "Stvaranje sustava koji osigurava pravodobne informacije o pacijentu kao i o rezultatima terapije znatno će pomoći liječnicima prilikom donošenja odluka o zdravlju svojih pacijenata."

Prvi zadatak konzorcija je implementacija programa nagrađivanja kvalitete sukladno programu procjenjivanja rada liječnika (Physician Practice Connections) Državnog odbora za osiguranje kvalitete. Standardi procjenjivanja rada liječnika koji se već primjenjuju u nekoliko američkih saveznih država, nagrađuju liječnike koji koriste sustavne procese i informacijsku tehnologiju u zdravstvu radi poboljšanja kvalitete medicinske usluge. Kroz nagrađivanje primjene tehnologije, želi se ubrzati prijelaz na elektroničke zapise o pacijentima u zdravstvu i uporabu automatiziranih alata podrške. Takvi alati pomažu liječnicima odrediti kakva je terapija najprikladnija za pojedinog pacijenta s obzirom na najnovije znanstvene spoznaje te medicinsku i obiteljsku anamnezu samoga bolesnika. Liječnik koji ima podršku kvalitetnog elektroničkog registra puno je učinkovitiji i manja je vjerojatnost nastanka pogreške. Veća je i sveukupna učinkovitost. Naime, liječnik s dobrom informacijskom podrškom ne mora gubiti vrijeme na traženje podataka u anamnezi, kako bi odlučio odgovara li pacijentu lijek X ili lijek Y – taj podatak mu je dostupan na samom početku procesa liječenja.

Članovi konzorcija usko su surađivali na utvrđivanju metoda mjerenja rezultata liječnika koji sudjeluju u programu nagrađivanja kvalitete temeljem kojih će se pojedini liječnici nagrađivati. U prvom će razdoblju tvrtke Cisco, Intel i Oracle osigurati novčane nagrade za najzaslužnije liječnike na temelju rezultata u trima glavnim kategorijama: zdravstvena skrb zasnovana na istraživačkom radu, upravljanje zdravstvenom zaštitom i edukacija pacijenata.

Ubrzanu primjenu programa nagrađivanja kvalitete u zdravstvu američko je ministarstvo zdravstva proglasilo nacionalnim prioritetom. Slijedom toga provode se brojne inicijative s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene skrbi kroz primjenu informacijskih tehnologija. Broj takvih programa u SAD-u utrostručio se od 2003. godine i trenutno ih ima više od stotinu. Tvrtke Cisco, Intel i Oracle u konzorcij su uključile prvenstveno one medicinske udruge i saveze liječnika privatne prakse koji pružaju zdravstvenu skrb i mnogim njihovim zaposlenicima na području sjeverne Kalifornije. Tvrtke namjeravaju proširiti djelovanje konzorcija i na ostala područja na kojima imaju veliki broj zaposlenika. Rad konzorcija temelji se na standardima te je tehnološki neutralan, odnosno ne pretpostavlja korištenje tehnologije neke određene tvrtke.

O tvrtki Intel

Intel, najveći svjetski inovator u području silicijske tehnologije, bavi se razvojem tehnologija, proizvoda i inicijativa usmjerenih na kontinuirano poboljšanje života i rada ljudi. Dodatne informacije o tvrtki Intel možete pronaći na www.intel.com/pressroom.

O tvrtki Oracle

Oracle (NASDAQ: ORCL) je najveća svjetska kompanija za poslovni softver. Više informacija o tvrtki Oracle možete pronaći na www.oracle.com.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović
Cisco Systems Hrvatska
abobanov@cisco.com
T: +386 (1) 462 8900