- Neto prodaja u drugom kvartalu: $6.6 milijardi (porast od 9.3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine)
- Neto dobit u drugom kvartalu: $1.4 milijardi na GAAP osnovi (Q205 - $1.1 milijardi); $1.6 milijardi pro forma (Q205 - $1.5 milijardi)
- Dobit po dionici u drugom kvartalu: $0.22 GAAP (Q205 - $0.17); $0.26 pro forma (Q205 - $0.22)

SAN JOSE, Kalifornija - Tvrtka Cisco Systems, Inc., vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja za internet, objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal za razdoblje koje završava 28. siječnja 2006. godine. Neto prodaja u drugom kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je $6.6 milijardi, što u odnosu na $6.1 milijardi ostvarenih u drugom kvartalu fiskalne 2005. godine predstavlja porast od 9.3%, a u usporedbi sa $6.5 milijardi ostvarenih u prvom kvartalu fiskalne 2006. godine predstavlja porast od 1.2%.

Neto dobit u drugom kvartalu fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je $1.4 milijardi, odnosno $0.22 po dionici, uključujući troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica u vrijednosti od $188 milijuna, neto poreza, odnosno $0.03 po dionici. Prije fiskalne 2006. godine neto dobit nije uključivala troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica. Uključimo li pro forma troškove dioničke kompenzacije koje su objavljene u ranijim financijskim izvješćima tvrtke Cisco, neto dobit u drugom kvartalu fiskalne 2005. godine iznosila bi $1.1 milijardi, odnosno $0.17 po dionici.

Neto dobit u prvom kvartalu fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je $1.3 milijarde, odnosno $0.20 po dionici, uključujući troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica u vrijednosti od $228 milijuna, neto poreza, odnosno $0.04 po dionici. Neto dobit na GAAP osnovi koja ne uključuje troškove dioničke kompenzacije za drugi kvartal fiskalne 2005. godine iznosi $1.4 milijarde, odnosno $0.21 po dionici.

Pro forma neto dobit u drugom kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je $1.6 milijardi, odnosno $0.26 po dionici, dok je u drugom kvartalu fiskalne 2005. godine iznosila $1.5 milijardi, odnosno $0.22 po dionici, a u prvom kvartalu fiskalne 2006. godine iznosila je $1.6 milijardi, odnosno $0.25 pod dionici.

Neto prodaja u prvih šest mjeseci fiskalne 2006. godine iznosila je $13.2 milijardi, što u odnosu na $12.0 milijardi ostvarenih u prvih šest mjeseci fiskalne 2005. godine predstavlja porast od 9.5%.

Neto dobit u prvih šest mjeseci fiskalne 2006. godine na GAAP osnovi iznosila je $2.6 milijardi, odnosno $0.42 po dionici, uključujući troškove dioničke kompenzacije vezane uz zaposleničke dioničke opcije i kupnje dionica u vrijednosti od $416 milijuna, neto poreza, odnosno $0.07 po dionici. Uključimo li pro forma troškove dioničke kompenzacije koje su objavljene u ranijim financijskim izvješćima tvrtke Cisco, neto dobit u prvih šest mjeseci fiskalne 2005. godine iznosila bi $2.3 milijarde, odnosno $0.34 po dionici. Neto dobit na GAAP osnovi, koja ne uključuje troškove dioničke kompenzacije, za prvih šest mjeseci fiskalne 2005. godine iznosi $2.8 milijardi, odnosno $0.42 po dionici.

Pro forma neto dobit u prvih šest mjeseci fiskalne 2006. godine iznosila je $3.2 milijardi, odnosno $0.51 po dionici, dok je u prvih šest mjeseci fiskalne 2005. godine iznosila $2.9 milijardi, odnosno $0.44 po dionici.

Tijekom drugog kvartala fiskalne 2006. godine tvrtka Cisco je dovršila kupnju mrežne usluge tvrtke Cybertrust pod nazivom Intellishield Alert Manager kao i kupnju dijela imovine tvrtke Digital Fairway Corporation.

"Zadovoljni smo dobrim prihodima i dobiti po dionici koje je tvrtka Cisco ostvarila u drugom kvartalu, a naročito smo zadovoljni porastom broja narudžbi", izjavio je John Chambers, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Cisco. "Taj zamah potvrda je uspješnosti naše strategije u području konvergiranja glasa, videa i podataka kao i našeg uravnoteženog pristupa tržišnim segmentima, temeljnim i naprednim tehnologijama, poslovnoj i tehnološkoj arhitekturi i ključnim prodajnim regijama."

"Mreža omogućuje razvoj slijedeće generacije informatičke tehnologije", dodao je Chambers. "I dok se svi oblici komunikacije slijevaju u mrežu, ona mijenja način na koji naši korisnici izgrađuju svoje poslovne modele i nove oblike usluga temeljenih na komunikacijama, koje su namijenjene kupcima, zaposlenicima i općoj populaciji. Tvrtka Cisco je prije pet godina predvidjela potrebu za inteligentnim mrežnim rješenjima i danas vidimo da su se ta predviđanja isplatila."

"Rezultati drugog kvartala odraz su snažnih financijskih ostvarenja i profitabilnog rasta", izjavio je Dennis Powell, glavni financijski direktor tvrtke Cisco. "Usredotočeni smo na dugoročno uspješno poslovanje tvrtke pri čemu su postignuti izvrsni rezultati u mnogim aspektima poslovanja, od kojih možemo istaknuti novčani tok iz poslovanja u iznosu od $1.9 milijardi, pro forma neto dobit u iznosu od $1.6 milijardi i pro forma dobit po dionici u iznosu od $0.26 što je porast od 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine."

Glavne značajke poslovanja

  • Tvrtka Cisco objavila je da je postignut definitivan sporazum za kupnju tvrtke Scientific-Atlanta, Inc.
  • Tvrtka Comcast odabrala je Cisco CRS-1 Carrier Routing System za svoju integriranu platformu za broadband, komunikacije, video i zabavne sadržaje te buduće višeplatformske usluge.
  • Očekuje se da će Shanghai Telecom postati prva telekomunikacijska tvrtka u Kini koja će koristiti Cisco CRS-1 u sklopu svoje Cisco IP mreže slijedeće generacije (IP NGN).
  • Telstra, jedna od vodećih telekomunikacijskih tvrtki u Australiji, odabrala je Cisco CRS-1 za temelje konvergirane mreže trostrukih usluga.
  • Tvrtke Virgin Entertainment Group i Hannaford Bros. Co. odabrale su Cisco Intelligent Retail Network rješenje kako bi pojednostavnile operacije i povećale produktivnost u svojim trgovinama.
  • Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odabralo je tvrtku Cisco za suradnju s drugim tehnološkim tvrtkama na razvoju prototipa arhitekture zdravstvene informacijske mreže na državnoj razini.
  • Tvrtka Northrop Grumman Corporation započela je suradnju s tvrtkom Cisco na razvoju IP-temeljenih rich-media komunikacija za američko ministarstvo obrane posredstvom agencije za informacijske sustave ministarstva obrane (DISA).
  • Tijekom drugog kvartala tvrtka Cisco je najavila tri planirana dodatka portfelju naprednih tehnologija: 1) Linksys One, sveobuhvatno komunikacijsko rješenje za male tvrtke; 2) aplikacijske mrežne usluge za velike korisnike; 3) digitalni video, što predstavlja veliki dio najavljene akvizicije tvrtke Scientific Atlanta namijenjen tržištu potrošača i pružatelja usluga. Prva dva nova sadržaja uključeni su u prihode Ciscova segmenta naprednih tehnologija u ovom kvartalu.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović
Cisco Systems Hrvatska
abobanov@cisco.com
T: +386 (1) 462 8900