Tvrtke Cisco i S&T Romania implementirat će IP telefoniju na osam lokacija najvećeg proizvođača nafte i plina u jugoistočnoj Europi

BUKUREŠT, Rumunjska -- Tvrtka Cisco Systems objavila je da je Petrom, najveći proizvođač nafte i plina u jugoistočnoj Europi, odabrao IP komunikacijsko rješenje Cisco Internet Protocol (IP) Communications solution za svoj sustav IP telefonije s ciljem optimiziranja poslovnih procesa, povećanja operativne učinkovitosti i smanjenja komunikacijskih troškova. Petrom surađuje s tvrtkom Cisco i Ciscovim certificiranim partnerom S&T Romania na inicijalnom rolloutu IP sustava telefonije za 3600 korisnika na osam lokacija, uključujući dvije rafinerije nafte u gradovima Ploiesti i Pitesti, a očekuje se da će Petrom proširiti sustav na otprilike 10 000 do 15 000 korisnika u idućih 3-5 godina.

Ugradnja Cisco IP telefonije dio je opsežnog procesa modernizacije kojeg je tvrtka Petrom pokrenula nakon privatizacije 2004. godine. Podršku tom procesu modernizacije pruža razvoj informatičke infrastrukture visokih performansi zasnovane na internet protokolu (IP) i standardiziranim elementima koja može podržati konvergirane podatkovne i glasovne aplikacije za sve Petromove poslovne operacije.

Christian Ogris, glavni informatički direktor tvrtke Petrom, ovom je prigodom izjavio: "Naša je informatička infrastruktura vrlo važna za proces modernizacije tvrtke stoga smo trebali ažurirati postojeće sustave telefonije kako bismo ne samo smanjili troškove već i osigurali fleksibilnost i upravljivost koje su nam potrebne za poboljšanje aktivnosti. Tvrtka Cisco pokazala je da razumije naše potrebe isporučivši nam rješenje koje se lako integriralo s našom mrežom i koje se može prilagoditi budućem razvoju poslovanja."

Ciscov sustav IP telefonije za tvrtku Petrom izgrađen je za centraliziranu konfiguraciju i administraciju, s daljinskim nadzorom nad razvojem rješenja na drugim lokacijama. To je rezultiralo značajnim uštedama troškova, vremena i resursa tijekom razvoja te tijekom inicijalnog postavljanja i administrativnih operacija vezanih uz preseljenja, dodavanja i druge izmjene. Od dovršetka prve faze razvoja Ciscova sustava IP komunikacije, tvrtka Petrom je eliminirala troškove poziva među osam lokacija tvrtke budući da se promet sada ostvaruje posredstvom IP mreže. Ciscovo rješenje također doprinosi smanjenju dupliciranja resursa tijekom procesa modernizacije budući da se Ciscovi IP telefoni mogu jednostavno ponovno koristiti bilo gdje u mreži.

"Uspješan rollout Ciscova IP komunikacijskog projekta u Petromu ocrtava našu dugoročnu podršku poslovnim subjektima u Rumunjskoj", izjavio je Bogdan Constantinescu, Ciscov direktor zadužen za tržišta Rumunjske i Moldavije. "Možemo primijeniti iskustva koja smo stekli surađujući s tisućama organizacija diljem svijeta kako bismo riješili složena pitanja poslovne komunikacije i doprinijeli poboljšanju poslovne učinkovitosti naših korisnika."

Tvrtka Petrom je inicijalno instalirala dva Cisco CallManager sustava koji podržavaju sve funkcije obrade poziva na osam lokacija i ugradila 1300 Cisco 7940G i 7960G IP telefona. Također je započela novu fazu razvoja 2300 Cisco IP telefona na Ciscovoj mrežnoj infrastrukturi koja sadrži Cisco Catalyst 3560 i Catalyst 4506 Series preklopnike, Cisco 2800 Series i 3800 Series usmjerivače integriranih usluga te Cisco PIX 515 i 525 Series sigurnosne uređaje.

Petrom

Tvrtka Petrom je najveća industrija nafte i plina u Rumunjskoj. Aktivnosti tvrtke podijeljene su u poslovne segmente Istraživanje i proizvodnja, Rafiniranje i petrokemija, te Prodaja i marketing. Procjenjuje se da tvrtka Petrom posjeduje rezerve nafte i plina od 1 milijarde barela ekvivalenta nafte (BOE), rafinerijski kapacitet od 8 milijuna metričnih tona te otprilike 600 benzinskih crpki. Tvrtka Petrom ostvarila je 2004. godine prihode od prodaje u iznosu od 2,143 milijuna eura, dok je EBITDA iznosio 28 milijuna eura. Od prosinca 2004. godine vodeća grupacija za naftu i plin u Srednjoj Europi, OMV, vlasnik je 51% udjela tvrtke Petrom. Poslovni segmenti tvrtke OMV Rafiniranje i marketing, Istraživanje i proizvodnja, Plin i Kemija djeluju u 28 država na pet kontinenata. Ukupno 40.74% dionica tvrtke Petrom je u državnom vlasništvu, 2.03% je u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj dok je 6.23% dionica tvrtke u rukama manjinskih dioničara.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za Internet. Novosti i informacije su na Internet stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc.i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama.Svi drugi zaštitni znakovi, spomenuti u ovom dokumentu, vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Meta Jurca
Cisco Systems
mjurca@cisco.com
T: +386 (1) 561 0803