Lehdistötiedote

09.06.2009

Cisco: Videoliikenteen määrä kasvaa nopeammin kuin on odotettu
Taantuma hillitsee IP-liikenteen määrän kasvua vain vähän

Ciscon tuore tutkimus ennustaa internet-pohjaisen (IP-) liikenteen määrän kasvavan viisinkertaiseksi vuoteen 2013 mennessä. Uusin Cisco Visual Networking Index (VNI) -tutkimus arvioi, että taantuma hillitsee IP-liikenteen määrän kasvua vain vähän. Tutkimuksen mukaan videon osuus liikenteestä kasvaa jopa odotettua nopeammin.

“Taantuma ei juuri vaikuta IP-liikenteen määrään. Tutkimustulos ei ole yllättävä, sillä taloudellisesti tiukkoina aikoina esimerkiksi videoneuvottelujen avulla korvataan matkustamista. Yritykset säästävät, mutta verkossa kulkevan datan määrä kasvaa”, toteaa Suomen Ciscon tekninen johtaja Tommi Saxelin.

Tutkimuksessa arvioidaan, että IP-liikenteen määrä viisinkertaistuu vuoteen 2013 mennessä. Kun vuonna 2008 kuukausittainen liikennemäärä oli 9 eksatavua, vuonna 2013 IP-liikenne maailmassa saavuttaa 56 eksatavua kuukaudessa. Tämä on vuositasolla yhteensä 667 eksatavua eli noin 2/3 zettatavua. Zettatavu on triljoona gigatavua. Euroopassa IP-liikenteen määrän arvioidaan nousevan 12,5 eksatavuun kuukaudessa.

“Videoliikenteen osuus IP-liikenteestä kasvaa jopa aiempia arvioita nopeammin. Tutkimuksen mukaan vuonna 2013 jopa 90 prosenttia kaikesta liikenteestä on erityyppistä videota, kuten esimerkiksi video-on-demand- ja vertaisverkkojen videoliikennettä. Videoviestinnän, kuten videoneuvottelujen, osuus liikenteestä kymmenkertaistuu vuodesta 2008 vuoteen 2013”, Saxelin toteaa.

Mobiilidatan määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan vuosittain. Vuodesta 2008 vuoteen 2013 mobiilidatan määrä yhteensä 66-kertaistuu. Lähes 64 prosenttia maailman mobiilidatasta on videota vuonna 2013. Mobiilivideo on Ciscon mukaan tutkimuksen nopeimmin kasvava osa-alue.

Cisco julkisti tutkimuksen yhteydessä myös erilaisia työkaluja, joiden avulla IP-liikenteestä kiinnostuneet voivat seurata ja analysoida liikenteen määrää.

Julkistetut sovellukset:

  • VNI forecast widget -työkalu. Se mahdollistaa erilaisten näkymien ja kaavioiden luomisen verkkoliikenteen määrästä esimerkiksi maanosittain.
  • VNI PC Pulse -sovellus pöytätietokoneisiin ja kannettaviin tietokoneisiin. Sen avulla kuluttajat voivat tutustua omaan IP-liikenteen käyttöprofiiliin sekä tehdä vertailuja.
  • Cisco Global Internet Speed Test (GIST) -sovellus iPhone ja BlackBerry Storm -älypuhelimiin. Niiden avulla voi testata ja vertailla yhteys- ja verkkonopeuksia eri ympäristöissä.

Lisätietoja:
Cisco Systems Finland Oy, puh. 0204 7061
tekninen johtaja Tommi Saxelin
tommi.saxelin (at) cisco.com

Alkuperäinen englanninkielinen tiedote:
http://newsroom.cisco.com/dlls/2009/prod_060909.html

 

 

Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen ja jakamisen ajasta tai paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi.