Lehdistötiedote

12.05.2009

Cisco verkottaa Turun telakalla maailman suurimman risteilyaluksen
Oasis of the Seas - jättiristeilijän älykäs verkkokokonaisuus rakennetaan suomalaisvoimin

Cisco toimittaa älykkään tietoverkkokokonaisuuden Turun telakalla rakenteilla olevaan maailman suurimpaan risteilijään. Oasis of the Seas -aluksessa muun muassa maksupäätteiden dataliikenne, laivassa esitettävät mainokset sekä kaikki puhelut liikkuvat Suomen Ciscon rakentamassa tietoverkossa. Lisäksi tietoverkkokokonaisuus mahdollistaa kokonaan uudenlaisten palveluiden rakentamisen ja kehittämisen risteilijään. Ciscon kanssa projektissa mukana on Cygate, joka toteuttaa laivan IP-pohjaisen puhejärjestelmän.

Oasis of the Seas on mittasuhteiltaan pienen kaupungin kokoinen. Esimerkiksi IP-puhelimia laivaan asennetaan yli viisi tuhatta kappaletta. Valmistuessaan laiva on maailman suurin risteilyalus. Se matkaa Turusta Karibianmerelle Royal Caribbean Cruises -risteilyvarustamon palvelukseen.

"Tämänkokoisessa laivassa jo kaapelien määrää mitataan sadoissa kilometreissä. Älykäs verkko avaa mahdollisuuksia innovatiiviseen palvelukehitykseen, mikä on erittäin tärkeää varustamoille. Varustamot arvostavat myös yhdeltä toimittajalta hankittua ratkaisua, sen asentaminen ja käyttö on kaikin puolin vaivatonta", sanoo projektipäällikkö Toivo Ilvonen STX Europen Turun telakalta.

Ciscon ja Cygaten Oasis of the Seas -alukseen rakentama tietoverkkokokonaisuus toimii koko aluksen asiakaspalvelu- ja muiden toimintojen perustana. Aluksen verkossa voidaan välittää laivassa esitettävien mainosten materiaalia, valvontakameroiden videoita sekä esimerkiksi hyttien televisiolähetyksiä ja maksupäätteiden dataa. Henkilökunnalle voidaan antaa etäluettavia tunnistimia, jolloin heidän sijaintiaan laivalla voidaan seurata verkon avulla. Parhaillaan rakenteilla olevaan alukseen tulee koko laivan kattavan Ciscon älykkään tietoverkon lisäksi myös langaton Voice over IP (VoIP) -puheratkaisu. Aluksen puheliikenne sekä asiakaspalveluun liittyvä tieto siirtyy keskitetysti yhdessä tietoverkossa.

"Tämä suomalaisvoimin suomalaistelakalla tehtävä kokonaisuus on merkittävä sopimus ja toteutus Cygatelle ja meille. Telakkateollisuuden haasteista puhutaan paljon, mutta myös siellä uudet teknologiat tuovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia hyödynnettäväksi. Ihmiset tulevat risteilylle saamaan hemmottelua ja palvelua. Uusin teknologia avaa siihen aivan uudenlaisia edellytyksiä. Sen avulla on tarkoitus myös tulevaisuudessa kehittää uutta palvelutarjontaa Oasis of the Seasin matkustajille", kertoo Ciscon myyntipäällikkö Miika Ruotsalainen.

Ciscon puheratkaisun avoimet rajapinnat mahdollistavat sen yhdistämisen aluksen muihin tietojärjestelmiin. Esimerkiksi aluksen hyttipuhelimet yhdistetään asiakastietoja, laskutusta ja varauksia käsitteleviin sovelluksiin. Risteilyn päättyessä ja seuraavan alkaessa laivasta saapuu ja lähtee hyvin lyhyessä ajassa tuhansia ihmisiä, joten kirjautumisen automatisointi helpottaa merkittävästi henkilöstön työtä ja tuo huomattavia kustannussäästöjä. Puhelin voi hakea palvelimelta tiedon hytin uudesta asiakkaasta ja vaihtaa automaattisesti käyttökielen asiakkaan omalle kielelle. Matkustajien puhelimissa on vastaajapalvelu, joka tyhjenee automaattisesti, kun asiakas ilmoittaa poistuvansa aluksesta.

"Tulevaisuudessa tämäntyyppisten älykkäiden tietoverkkojen käyttöä voidaan laajentaa. Esimerkiksi käyttäytymisperusteinen, automatisoitu hyttien ja julkisten tilojen ilmastointi, valaistus ja lämmityksen ohjaus onnistuu sen avulla", Ruotsalainen jatkaa.

Lisätietoja:
Cisco Systems Finland Oy, puh. 0204 7061
myyntipäällikkö Miika Ruotsalainen
miika.ruotsalainen (at) cisco.com

STX Europe
projektijohtaja Toivo Ilvonen
toivo.ilvonen (at) stxeurope.com

 

 

Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen ja jakamisen ajasta tai paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi.

STX Finland Cruise Oy:llä on kolme telakkaa Suomessa: Turussa, Raumalla ja Helsingissä. Yhtiö kuuluu kansainväliseen STX Europe -konserniin, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat matkustajalaivojen lisäksi kauppa- ja offshorealukset. Konsernilla on 15 telakkaa Brasiliassa, Norjassa, Ranskassa, Romaniassa, Suomessa ja Vietnamissa ja lisäksi omistusosuudet telakoista Saksassa ja Ukrainassa. Kaikkiaan STX Europessa on henkilöstöä noin 16 000. www.stxeurope.com

STX Europen pääomistaja on kansainvälinen monialayhtymä STX Business Group, jolla on eri alojen tuotantolaitoksia ympäri maailmaa, 39000 työntekijää, ja edellä mainitut omistusosuudet mukaan lukien yhteensä 22 telakkaa 10 maassa.