Lehdistötiedote

05.02.2009

Tietoturvatapahtuma nyt jo kahdeksatta kertaa:
Liiketoimintahaasteet heijastuvat myös tietoturvaan

Ciscon, F-Securen ja TeliaSoneran Tietoturvatapahtuma järjestettiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Tapahtuma kokosi Helsingin messukeskukseen yritysten tietoturva-asiantuntijat keskustelemaan uusimmista innovaatioista ja tulevaisuuden visioista. Tilaisuuteen osallistui yli 750 alan asiantuntijaa.

Taantumasta huolimatta on tärkeää, että yrityksissä ylläpidetään ja kehitetään tietoturvaa. Kyseeseen eivät tule pelkästään rahalliset investoinnit, vaan myös henkilöstö pitäisi sitouttaa tietoturvaan.

Asiantuntijoiden mukaan tietoturva-asioista pitäisi yrityksissä viestiä faktapohjaisesti ja perustella rajoitukset työntekijöille selkeästi. Organisaation suojauksista tai säännöistä ei ole hyötyä, jos henkilöstö ei ymmärrä eikä noudata niitä. Tietoturvan pitäisikin olla kaikenkattavaa, aina pöytäkoneista tietoverkkoihin ja yrityskulttuuriin. Näin tietoturvaan panostetut eurot tulevat takaisin, yrityksen tietojärjestelmät pysyvät käynnissä ja liiketoiminta pyörii eikä kallisarvoista tietoa tuhoudu, katoa tai joudu vääriin käsiin.

Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén puhui avauspuheenvuorossaan kansallisesta tietoturvastrategiasta, jonka mottona on ”Turvallinen arki tietoyhteiskunnassa – Ei tuurilla vaan taidolla”, joka tarkoittaa myös sitä, että sähköisen asioinnin kansalaistaidot ja verkkolukutaito ovat edellytyksiä turvalliselle liikkumiselle verkossa. Lindénin mukaan myös yhteiskunnalliset strategiat tulee päivittää aika ajoin. Tarkoitus on edetä kolmessa painopistesuunnassa, jotka ovat arjen tietoyhteiskunnan perustaitojen nostaminen, riskien hallinnan ja toimintavarmuuden lisääminen sekä kilpailukyvyn ja kansainvälisen verkostoyhteistyön kehittäminen. 

Viestintäviraston johtaja Timo Lehtimäki korosti puheessaan tietoturvan merkitystä entisestään teknologian kehityksen myötä. Hänen mukaansa verkkorikolliset hyökkäävät heikoimpiin lenkkeihin, joita ovat esimerkiksi loppukäyttäjän järjestelmäheikkoudet ja huoleton käyttökulttuuri.

"Joulukuussa Internetin käyttäjien määrä ylitti miljardin rajapyykin. Tietoverkot ovat nykypäivänä kuin verisuonisto ihmiselle - niiden turvallisuus, luotettavuus ja käytettävyys ovat elintärkeitä. Web 2.0 ja sen tuomat uudet työvälineet muuttavat työtapojamme ja tuovat uusia mahdollisuuksia organisaatioille. Näiden hyödyntäminen vaatii kuitenkin, että tietoturva on kohdallaan", sanoo Suomen Ciscon toimitusjohtaja Esa Korvenmaa.

“Useat yritykset saivat ikävän muistutuksen perusasioista tammikuussa, kun Downandup-haittaohjelma saastutti lähes 9 miljoonaa tietokonetta maailmanlaajuisesti”, sanoo F-Securen teknologiajohtaja Pirkka Palomäki. ”Yritysten tulisi huolehtia perustietoturvasta, järjestelmien ajantasaisuudesta ja valita nykyaikaiset ratkaisut tietoturvaan. Haittaohjelmien määrä tulee jatkossa kiihtymään edelleen, kun kansainvälinen taantuma saattaa houkutella ihmisiä pois kaidalta tieltä”, hän jatkaa.

"Yritysten ja yhteisöiden liiketoimintariskien kasvaessa tietoverkot ja niiden palvelut muodostavat organisaation kriittisen "hermokeskuksen", jonka tulee olla luotettava, hallittu ja muutosjoustava. Yrityksen menestys lepää sen tiedonhallinnan ja tietoverkkojen varassa. Keskeisiä ovat identiteetin ja tietoturvan kokonaishallinta sekä lähiverkkojen ja mobiiliyhteyksien saumaton integraatio tietoverkkoon ja sen palveluihin. Yritysten on laman kourissa mahdollista vapauttaa resurssejaan valitsemalla palvelukumppaninsa huolellisesti varmistuen siitä, että sen verkkoratkaisut täyttävät korkeat käytettävyystarpeet. Niiden tulee myös pystyä muuntumaan tilanteiden mukaan", täydentää johtaja John Saario Suomen TeliaSonerasta.

Tietoturvatapahtuma 2009:n pääjärjestäjiä ovat Cisco, F-Secure ja TeliaSonera. Lisäksi tilaisuuden kumppanialueella esittäytyivät 14 muuta alan palveluntarjoajaa ja asiantuntijaa.

Lisätietoja:

Cisco Systems Finland: toimitusjohtaja Esa Korvenmaa, puhelin +358 (0) 400 709 990, sähköposti esa.korvenmaa(at)cisco.com

F-Secure: Pirkka Palomäki, teknologiajohtaja, puhelin +358 (0)40 700 1133, sähköposti: pirkka.palomaki(at)f-secure.com

TeliaSonera Finland: johtaja John Saario, puhelin +358 (0)40 502 6069, sähköposti john.saario(at)teliasonera.com
  
Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen ja jakamisen ajasta tai paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi.

F-Secure Oyj
Innovaatio, luotettavuus ja nopeat vasteajat – näiden ominaisuuksien ansiosta vuonna 1988 perustettu F-Secure kuuluu maailman johtaviin tietoturvaratkaisujen tuottajiin. Tällä hetkellä F-Securen palkittuihin ja helppokäyttöisiin tuotteisiin luotetaan miljoonissa kodeissa ja yrityksissä ympäri maailmaa. Tarjoamme tehokasta reaaliaikaista tietoturvaa, joka toimii huomaamattomasti ja antaa tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien nauttia kaikista tietoverkkojen tarjoamista mahdollisuuksista. F-Securen ratkaisuja on saatavana tilauspalveluna yli 180 Internet-palveluntarjoajan ja mobiilioperaattorin kautta, minkä ansiosta yhtiö on markkinajohtaja tällä osa-alueella. F-Secure listautui Helsingin pörssiin (NASDAQ OMX Helsinki) vuonna 1999. Yhtiö on jatkuvasti ollut yksi alan nopeimmin kasvavista pörssilistatuista yrityksistä. Tietoa uusimmista tietoturvauhista löytyy F-Securen tutkimuslaboratorion päivittämästä weblogista osoitteessa http://www.f-secure.com/weblog/.

TeliaSonera Finland
TeliaSonera tarjoaa televiestintäpalveluja Pohjoismaissa, Baltian maissa, Espanjassa sekä Euraasian kehittyvillä markkinoilla, Venäjä ja Turkki mukaan lukien. Tarjoamme Euroopan johtavana toimittajana laadukkaita, maiden rajat ylittäviä puhe-, IP- ja kapasiteettipalveluja kokonaan omistamamme kansainvälisen verkon kautta. Vuonna 2007 TeliaSoneran liikevaihto oli 96 mrd. kruunua, ja joulukuun 2007 lopussa yhtiöllä oli yhteensä yli 114 miljoonaa liittymää 18 maassa. TeliaSoneran osake noteerataan Tukholman ja Helsingin pörsseissä. Helppous ja hyvä palvelu ovat meille tärkeitä työkaluja luodessamme kannattavaa kasvua sekä arvoa asiakkaillemme ja osakkeenomistajillemme. Lue lisää osoitteesta www.teliasonera.fi.