Lehdistötiedote

12.9.2008

Cisco: Laadukas laajakaista välttämätön tietotalouden kasvulle
- Laajakaistan laadussa huomattavia eroja: Ruotsi kärjessä, Suomi jäljessä

Kansainvälisen laajakaistan laatu -tutkimuksen mukaan Ruotsi ja Hollanti tarjoavat kansalaisilleen Euroopan parhaat laajakaistayhteydet. Suomi ei mahtunut edes kymmenen parhaan joukkoon Euroopassa. Tuoreen Broadband Quality (BQ) -tutkimuksen tulokset kertovat kunkin maan tämänhetkisestä kyvystä käyttää seuraavan sukupolven verkkopalveluita. Cisco toteutti tutkimuksen yhteistyössä Oxfordin yliopiston ja espanjalaisen Oviedon yliopiston MBA-opiskelijoiden kanssa. Tutkimuksessa oli mukana 42 maata Euroopasta, Amerikan mantereelta ja Aasiasta.

”Vielä 2000-luvun alussa Suomi oli aivan kärjessä laajakaistapalveluiden tarjoajana. Tietoyhteiskunnan kehityksen kannalta on tietenkin huolestuttavaa, että olemme tippuneet kauemmaksi kärjestä. Tällä hetkellä kaikilla kuluttajilla ei ole mahdollisuutta hankkia haluamaansa palvelutasoa edes rahalla. Laajakaistapalveluiden yleistyessä ja kapasiteettivaatimusten kasvaessa tämä voi vaikuttaa negatiivisesti Suomen kilpailukykyyn”, sanoo Suomen Ciscon tekninen johtaja Tommi Saxelin.

Ruotsin ja Hollannin menestyminen tutkimuksessa selittyy valokuitu- ja kaapeliverkkojen parantamiseen tehdyillä investoinneilla, valtiovallan ohjauksella sekä kilpailun monimuotoisuudella. Saxelinin mukaan suomalaiset päättäjät ovat uskoneet, että kilpailu markkinoilla ajaisi laajakaistan kehitystä. Näin ei kuitenkaan ole aivan tapahtunut, sillä Suomi sijoittui tutkimuksessa 15:nneksi ja oli Euroopan maista 13:s.

”Pitkät välimatkat ovat haaste sekä Ruotsissa että Suomessa, mutta tämä ei estänyt Ruotsia menestymästä. Suomessa laajakaistatarjoajien kenttä on erittäin pirstaloitunut ja paikallisilla toimijoilla on usein huomattava markkina-asema omalla alueellaan, mikä estää kehitystä edistävää kilpailua. Suomessa operaattorit myös myyvät tiedonsiirtokapasiteettia, kun taas ihmisiä kiinnostaisivat palvelut kuten esimerkiksi IPTV, video ja ääni. Lisäksi Suomen valtion määritys laajakaistalle on riittämätön”, Saxelin listaa.

Yli puolet tutkitusta 42 maasta tarjoaa kansalaisilleen laajakaistan, joka mahdollistaa hyvän käyttäjäkokemuksen useimmille nykypäivän verkkopalveluille ja -sovelluksille. Suomen laajakaistan tämänhetkinen laatu riitti vielä hyvään arvosanaan. Sen sijaan Euroopan suuret maat kuten esimerkiksi Iso-Britannia, Espanja ja Italia eivät yltäneet hyviä palveluja mahdollistavien maiden joukkoon.

Tutkimustuloksissa ehdoton ykkönen oli Japani, joka hyvin aikaisessa vaiheessa näki laajakaistan laatuun investoimisen tuovan maalle kilpailuetua. Japani oli ainoa tutkimukseen osallistuneista maista, jonka laajakaistan laatu riittää myös seuraavan 3-5 vuoden aikana kehitettävien seuraavan sukupolven verkkopalveluiden käyttämiseen.

Tyypillisiä tämän päivän laajakaistapalveluiden trendejä ovat muun muassa verkkoselailu, sosiaaliset mediat, musiikin lataaminen, videoiden striimaus, videotapaamiset, IPTV sekä yritystason kotitoimistot. Tulevaisuuden trendeinä pidetään muun muassa kotien ja sairaanhoidon virtuaaliläsnäoloratkaisuja, teräväpiirtovideotiedostojen jakamista ja striimausta, teräväpiirto-IPTV-palveluita, elokuvateatterilaatua vastaavia suoria lähetyksiä sekä edistynyttä kotien automaatiota.

”Tutkimuksen tulokset osoittivat selkeän riippuvuussuhteen laajakaistan laadun ja tietotalouden kehittymisen välillä. Tämä tulisi myös päättäjien tiedostaa”, sanoo professori Alastair Nicholson Oxfordin yliopiston Saïd Business School -laitokselta.

Toukokuussa 2008 tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 42 maata. Tulokset perustuvat www.speedtest.net-internetpalvelun tilastoihin. Tutkijoilla oli käytössään lähes kahdeksan miljoonaa testitulosta. BQ-tutkimuksen muuttujat ryhmiteltiin kolmeen pääluokkaan, jotka ovat datan lataamisen ja lähettämisen nopeudet sekä viive.

Lisätietoja:
Cisco Systems Finland Oy, puh. 0204 7061
Myyntijohtaja Jukka Antikainen
jukka.antikainen(ät)cisco.com

Alkuperäinen englanninkielinen tiedote:
http://newsroom.cisco.com

Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen ja jakamisen ajasta tai paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi

Saïd Business School, Oxfordin yliopisto
Oxfordin yliopistoon kuuluva Saïd Business School perustettiin vuonna 1996. Financial Timesin listauksessa laitoksen MBA-ohjelma sijoittui maailman 19. parhaaksi tammikuussa 2008. Lisätietoja osoitteesta: www.sbs.ox.ac.uk