03.10.2005

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa HYKS, Peijaksen sairaalassa Vantaalla katsastettiin loppukesällä, onko mahdollista rakentaa keskitetysti hallittava ja turvallinen langaton infrastruktuuri, joka tukee erilaisia päätelaitteita, erityyppisiä salaus- ja liityntämuotoja ja tukee sekä data- että puheliikennettä. Lisäksi ratkaisun haluttiin mahdollistavan monikanavaisesti erilaisten käyttäjäryhmien, eri tyyppisen ja erilaisia tarpeita kattavan käytön. Samalla testattiin paikannusratkaisun käyttämistä osana infrastruktuuria sekä PDA-laitteiden hyödyntämistä HUS:n käytössä olevissa sovelluksissa.

- Pilotti osoitti selvästi, että langattomat ratkaisut toimivat hyvin sairaalaympäristössä ja että niille on selvä tarve. Samat perus-WLAN-ratkaisut sopivat kaikkiin testaamiimme käyttötarkoituksiin. Erillisiä WLAN-saarekkeita ei kannata perustaa vaan pikemminkin rakentaa eri tarkoituksiin sopivaa perusinfrastruktuuria, tietojärjestelmäpäällikkö Into Laine Peijaksen sairaalasta sanoo.

- PDA-laitteet toimivat pilotissa hyvin, mutta hankaluuksia aiheutti se, ettei sovelluksia ole suunniteltu PDA-laitteisiin. PDA-käyttö pitäisi ottaa huomioon jo sovelluksia suunniteltaessa, Laine huomauttaa.

Pilotti oli HUS:n, IBM:n ja Ciscon yhteinen Tech Horizon -hanke. Normaaleja sisäpuhelimia vastaavat WLAN-puhelimet toimivat tässä rajoitetussa testauksessa hyvin.

- Langattomat ratkaisut mahdollistavat myös hoitoprosessien uudelleenarvioinnin. Langattomuuden avulla tieto on mahdollista saada sinne, missä sitä tarvitaan. Paikannusratkaisuilla voidaan puolestaan helposti paikantaa potilaiden, henkilöstön ja laitteiden sijainti. Pilotti osoitti myös selvästi, että verkko ja tekniikka eivät rajoita erilaisten päätelaitteiden käyttöä, vaan kuhunkin tarpeeseen voidaan valita paras mahdollinen laite, sanoo myyntipäällikkö Lahja Björn teknologiaratkaisun tarjoaja Cisco Systems Finlad Oy:stä.

Pilottihankkeen veti IBM.
- Tech Horizon -pilotit ovat hyvä ja nopea tapa saada uusia ja innovatiivisia asioita esille asiakaslähtöisesti. Tapa on poikkeava asiakasvetoisuudessaan ja motivoi kaikkia osapuolia. Kohtuurahalla on mahdollisuus saada nopeasti tuloksia, toimialapäällikkö Hannu Teirikko IBM:stä sanoo.

Lisätietoja
HUS: kehittämispäällikkö Into Laine, puh. 040 510 3803
IBM: toimialapäällikkö Hannu Teirikko, puh. 040 521 9695
Cisco Systems Finland Oy, myyntipäällikkö Lahja Björn, puh. 040 555 0742

Terveydenhoidon tietotekniikan muutosohjelma Tech Horizonissa testataan uusia terveydenhoitoa tehostavia it-ratkaisuja. Tietotekniikan toimittajat tarjoavat paketoituja ratkaisuja, joita testataan tiiviillä aikataululla. 11.-12.10.2005 Helsingin Wanhassa Satamassa järjestetään Tech Horizon Expo, jossa on esillä uusia hankkeita ja jossa voi kuulla huhtikuun seminaarissa sovittujen pilottien kokemuksista. Tech Horizonin järjestää IRinnovation kumppaninaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

Lisätietoja Tech Horizonista: Ilkka Räsänen, IR-innovation, puh. 050 5968 201

###

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), maailman johtava internet-järjestelmien toimittaja, on jo 20 vuotta toiminut alan vastuullisena suunnannäyttäjänä tuottaen innovatiivisia avainteknologioita ja tuotteita. Tietoa Ciscosta löydät osoitteesta http://www.cisco.com ja http://www.cisco.fi ja viimeisimmät uutiset osoitteesta http://newsroom.cisco.com. Ciscon laitteet Euroopassa toimittaa Cisco Systems International BV, Cisco Systems, Inc.:in täysin omistama tytäryhtiö.