16.11.2004

Cisco Systemsin toimitiloissa vallitsi pimenevänä torstai-iltana 11.11. hauska tunnelma ja säpinä. Paikalle oli kokoontunut 35-päinen joukko Ciscon ja yhteistyökumppaneiden sekä Plan Suomi Säätiön edustajia. Tavoitteet olivat korkealla: kääntää nippu kummilasten lähettämiä kirjeitä suomeksi sekä tarkistaa ja pakata kummivanhempien pikkupaketteja lähetettäväksi maailmalle.

Illustration Example

Ennen varsinaisiin töihin ryhtymistä Planin Jussi Ojutkangas ja Anne Kangaskolkka kertoivat järjestön toiminnasta ja kuulumisista viime vuosina.

”Planin tehtävänä on parantaa pysyvästi köyhien lasten elämänlaatua kehitysmaissa. Emme siis ole kriisiorganisaatio, vaan pyrimme pitkäjänteisesti auttamaan kehitysmaiden yhteisöjä esimerkiksi rakentamalla kouluja tai terveyskeskuksia”, linjasi Ojutkangas.

”Tapamme toimia antaa yrityksille mahdollisuuden toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja tukea lasten kansainvälisyyskasvatusta”.

Suomessa Planin toiminta on kasvanut nopeasti ja tällä hetkellä jo noin 25 000 suomalaisella on kehitysmaassa elävä kummilapsi. Mukaan voivat liittyä yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset, jotka voivat mm. tarjota vapaaehtoistyötään Planin käyttöön talkooiltojen muodossa.

Hihat ylös ja hommiin

Illustration Example

Tietoiskun jälkeen Anne Kangaskolkka opasti talkooporukan töihin. Osa ihmisistä ryhtyi käymään läpi ja paketoimaan kummilapsille lähetettävää aineistoa: kirjeitä, valokuvia ja pikkulahjoja, kuten koulutarvikkeita, hiuskoristeita ja pieniä vaatteita.

Haastavammaksi näytti muodostuvan tehtävistä toinen eli kummilasten käsin kirjoittamien kirjeiden kääntäminen suomeksi kummivanhemmilleen. Hetken näytti insinöörivoittoisen joukkueen otsa vetäytyvän ryppyyn, kunnes joku keksi:

”Saaks käyttää läppäriä?”

Lupa myönnettiin, eikä aikaakaan, kun neuvotteluhuoneen pöydälle oli muodostunut rivistö kannettavia tietokoneita, sekä niiden taakse iloisia talkoolaisia, jotka ”googlasivat” ja selasivat innolla webbisanakirjoja avun löytämiseksi. Ilmassa lenteli kiperiä kysymyksiä:

”Mitä on hair pins ja elastics suomeksi?”

”Löytyiskö toi Fonecta Finderista?”

Innovatiivisten ideoiden ja työkalujen avulla jälkeä syntyi ja talkoojoukko selvitti kiitettävästi illan tehtävänsä. Lisäksi reppuun jäi lämmin olo ja paljon hyvää mieltä.

175 000 tuntia vapaaehtoistyötä

Cisco Systems täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi pääjohtaja John Chambers asetti tavoitteeksi, että Ciscon työntekijät maailmanlaajuisesti tekevät yhteensä 175 000 tuntia vapaaehtoistyötä vuoden loppuun mennessä. Plan-kummitalkoot olivat yksi etappi kohti tavoitetta, ja ne järjestettiin osana Ciscon, kumppaneiden ja Planin yhteistyötä. Voit lukea lisää osoitteessa: http://cisco.evolvis.net/plan/.

”Before anything else I would like to great you a pleasant good day and Hello! to all of you there.”
- Virgie, 11 v.