22.10.2004

Uusia teknologioita, kuten langattomaan radiotekniikkaan perustuvaa RFID (radio frequency identification) –tunnistusta on jo jonkin aikaa hyödynnetty kaupan jakeluketjuissa ja järjestelmissä. Nyt älykkäät teknologiat ovat saapumassa myös tavallisen kuluttajan ulottuville. Älyvaa'at, "ostoapulaisina" toimivat taskutietokoneet, liikkeen tunnistavat elektroniset näytöt ja itsepalvelukassat ovat joidenkin eurooppalaisten kauppaketjujen, kuten Metro Groupin käytössä jo tänään.

Cisco Systemsin vähittäiskaupan asiantuntijat Ronald van Zanten ja Josephine Burdon vierailivat lokakuun Kaupan Maailma –messuilla valaisemassa messuväkeä kaupan trendeistä ja muutosvoimista eurooppalaisilla markkinoilla.

"Vähittäiskaupan merkitys kansantalouksille on valtava, sillä noin 20 prosenttia EU:n kansantuotteesta tulee vähittäiskaupasta. Vähittäiskaupan katteet ovat kuitenkin EU:ssa erittäin matalat, jopa alle kolme prosenttia”, kertoo van Zanten. "Silloin joudutaan miettimään, mitkä ovat niitä keinoja, joilla markkinoilla voi oikeasti erottautua polkematta kokonaan katteitaan," hän jatkaa.

Van Zanten ja Burdon ovat vuosien ajan työskennelleet suurten kauppaketjujen kanssa ja pohtineet niitä osa-alueita, joissa teknologia voi tulla avuksi.

"Yrityksille on oleellista ymmärtää liiketoimintansa prosessit perusteellisesti ja tuntea asiakkaansa ostokäyttäytymiseen vaikuttavat tekijät. Mitään ei kannata noin vaan lähteä automatisoimaan, ellei oikeasti tiedä, mitä hyötyä automaatiosta jossakin tietyssä prosessissa on", linjaa van Zanten

Saksalainen Metro Group aloitti vuonna 2003 kokeilun, jossa se toi käytännössä kaikki saatavilla olevat älyteknologiat yhteen, pikkukaupunki Rheinbergissa sijaitsevaan Extra-liikkeeseen. Pilotti toteutettiin oikeassa liiketoimintaympäristössä ja liike on avoin kaikille kiinnostuneille. Kokeilun tavoitteena oli jakaa avoimesti kaikki uusista teknologioista saatava tieto muiden alan toimijoiden kanssa, jotta yhdessä olisi mahdollista kehittää alalle toimivat ja kansainväliseenkin kauppaan soveltuvat standardit.

Rheinbergin Extra tarjoaa helppoutta ja elämyksiä

Kun asiakas saapuu Rheinbergin Extraan, hän laittaa ostoskärryihinsä PSA (Personal Shopping Assistant) –päätelaitteen ja syöttää siihen kanta-asiakaskorttinsa. Laite tunnistaa käyttäjänsä ja voi tarjoata näytölle personoitua tietoa esimerkiksi kanta-asiakastarjouksista tai uutuustuotteista. Laite auttaa myös navigoimaan liikkeessä siten, että se voi tuotekyselyn perusteella opastaa käyttäjän karttaohjelmiston avulla aina oikealle hyllylle saakka.

Liike tarjoaa myös muita kuluttajan ostoksia helpottavia palveluita: kattavat tuotetiedot ovat saatavilla hyllyrivien päissä olevilta infopäätteiltä, älykkäät vaa'at tunnistavat automaattisesti mm. punnittavat hedelmät ja tulostavat etiketin, sekä elektroniset näytöt tarjoavat päiväkohtaista kampanjatietoa siellä, missä itse tuotteetkin ovat.

Ciscon tutkimuksen mukaan päivittäistavaran osalta noin 75 prosenttia ostopäätöksistä tehdään vasta kaupan hyllyllä. Siksi kauppaa itsessään tulisi paremmin hyödyntää mediana.

"Mikä olisi silloin parempi mainosväline kuin kauppa itse?" kysyy Josie Burdon. "Kun kuluttaja katsoo mainoksia kotona televisiosta, hän on passiivisessa roolissa. Kun hän seisoo kaupassa hyllyn edessä, hän on aktiivinen kuluttaja, jolle tieto tuotteesta on juuri silloin keskeistä."

Tulevaisuuden kaupassa uskollisia asiakkaita

Metro Groupin kokeilun ensimmäiset, maaliskuussa 2004 saadut tulokset ovat lupaavia. Asiakkaat ovat lähteneet kokeilemaan innolla uusia palveluita, kuten PSA-laitteita, itsepalvelukassoja, älyvaakoja ja infopäätteitä, ja suuri osa asiakkaista myös jatkoi palveluiden käyttöä säännöllisesti. Ehkä yllättävääkin oli, että myös seniori-ikäiset asiakkaat nauttivat uusien palveluiden, erityisesti infopääteiden käytöstä.

Uudet palvelut nostivat Rheinbergin Extran asiakastyytyväisyyden uusiin lukemiin: erittäin tyytyväisten asiakkaiden osuus nousi puolessa vuodessa 34 prosentista 52 prosenttiin. Tyytyväiset asiakkaat ovat myös uskollisia asiakkaita, ja usein ostavien avainasiakkaiden osuus nousi 30 prosentista 43 prosenttiin.