Uuden Salmisaaren oikeustalon puheratkaisuissa hyödynnetään VoIP-tekniikkaa

09.12.2004

Oikeusministeriö ja Elisa allekirjoittivat vuoden 2004 alussa sopimuksen, jonka mukaan Oikeusministeriö uudistaa puhepalvelunsa ulkoistamalla hallinnonalan 9500 työntekijän ja yli 350 toimipaikan puhelinjärjestelmät Elisan palvelutuotantoon. Eräs sopimuksen keskeisimmistä kohteista, jossa Elisan toimittamat uudet puhejärjestelmät on otettu käyttöön, on loka-marraskuun vaihteessa avattu Salmisaaren oikeustalo Helsingin Ruoholahdessa.

Salmisaaren oikeustalon puheratkaisut perustuvat kokonaan VoIP-tekniikkaan. VoIP (Voice over IP) -tekniikkaa hyödyntävissä ratkaisuissa puheliikenne kulkee puhelinverkon sijasta internetprotokollan (IP) avulla dataverkossa. Oikeustalon puheratkaisussa on integroitu puhelinvaihde-, lanka- ja mobiilipalvelut yhteen järjestelmään, jolloin esimerkiksi matkapuhelinkäyttäjät voivat saada samat puhelinvaihteen palvelut kuin lankapuhelinten käyttäjätkin. Kokonaisuuteen voidaan joustavasti myös liittää toimipaikkakohtaisesti uusia palveluja kuten esimerkiksi välittäjäpalveluja tai liikkuvan toimiston ominaisuuksia.

- VoIPin tärkeimpinä etuina verrattuna perinteisiin puhejärjestelmiin on yleisen standardiprotokollan käyttäminen puheliikenteessä, jolloin voidaan hyödyntää tietoliikenteen perusinfrastruktuuria puheensiirrossa. Tällöin esimerkiksi sisäpuhelut ovat siinä mielessä ilmaisia, että puheajasta ei veloiteta erikseen. VoIP tehostaa esimerkiksi ryhmätyöskentely- ja videopuhelumahdollisuuksia. Lisäksi VoIP-infrastruktuurin päälle voidaan rakentaa uusia palveluja sovelluksilla, jotka mahdollistavat mm. päätelaiteriippumattoman tavoitettavuuden, kertoo Elisan Account Manager Kari Sutinen.

Salmisaaren oikeustalo on Suomen suurin virastotalo, jonka puheratkaisut on siirretty kokonaan IP-verkkoon. Puheratkaisujen rakentamisesta ja palvelujen toteutuksesta vastaa Elisa, ja tarvittavat verkkolaitteet ja IP-puhelimet toimitti Cisco Systems.

Kohteena Salmisaaren oikeustalo oli mielenkiintoinen myös Elisalle. Haasteina oli mm. kireä muuttoaikataulu sekä se, että vanhasta järjestelmästä siirryttiin kertaheitolla uuteen tekniikkaan. Tiukkaa aikataulua kuvaa, että Helsingin käräjäoikeus muutti uuteen talon yhden viikonlopun aikana. Yhteyksien oli oltava valmiina ja palvelujen täysin toimivia maanantaiaamuna, jotta asiakaspalvelu pääsi jatkumaan keskeytyksettä.

- On tärkeää, että kansalaiset saavat hoidettua asiansa vaivattomasti, nopeasti ja luotettavasti, vaikka samaan aikaan meneillään olisi merkittäviäkin uudistuksia omiin järjestelmiimme, toteaa Helsingin käräjäoikeuden hallintojohtaja Antero Nuotto.

Oikeusministeriön ja Elisan välinen sopimus pitää sisällään puheratkaisujen toimittamisen laajasti oikeusministeriön alaiselle hallinnolle. Vuoteen 2006 mennessä kaikki Oikeusministeriön hallinnonalaan kuuluvat laitokset siirtyvät vaiheittain käyttämään IP-pohjaisia puheratkaisuja. Oikeusministeriön hallinnonalaan kuuluvat tuomioistuimet, syyttäjälaitos, valtion oikeusaputoimistot, ulosottoviranomaiset, vankeinhoitolaitos ja kriminaalihuoltolaitos. Hallinnonalan muita virastoja ovat mm. valtakunnansyyttäjänvirasto, tietosuojavaltuutetun toimisto ja Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.

Lisätietoja:

Oikeusministeriö
Tietohallintojohtaja Kari Kujanen
puh. 09 160 67552, etunimi.sukunimi@om.fi
www.om.fi

Helsingin käräjäoikeus
Hallintojohtaja Antero Nuotto
puh. 010 364 4545, etunimi.sukunimi@om.fi
www.oikeus.fi/ko/helsinki

Elisa Oyj
Johtaja Matti Tossavainen
puh. 010 262 3533, etunimi.sukunimi@elisa.fi

Account Manager Kari Sutinen
puh. 010 262 8431, etunimi.sukunimi@elisa.fi
www.elisa.fi

Cisco Systems Oy
Myyntijohtaja Reijo Lähde
puh. 020 470 6214, etunimi.sukunimi@cisco.com
www.cisco.fi

Oikeusministeriö ylläpitää ja kehittää oikeusjärjestystä ja oikeusturvaa sekä huolehtii demokratian rakenteista ja kansalaisten perusoikeuksista. Ministeriö vastaa keskeisimpien lakien valmistelusta, oikeuslaitoksen toimintakyvystä ja tuomioiden täytäntöönpanosta. Tuomiovalta kuuluu riippumattomille tuomioistuimille. Oikeusministeri johtaa oikeusministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Ministeriä avustavat kansliapäällikkö ja ministeriön johtoryhmä. Oikeusministerinä toimii Johannes Koskinen. Oikeusministeriön hallinnonalalla työskentelee yhteensä 9 650 henkilöä, joista ministeriössä toimii noin 350. Oikeusministeriön hallinnonalan osuus valtion menoista on vuosittain noin kaksi prosenttia. Ministeriön budjetti vuodelle 2004 on noin 670 miljoonaa euroa.

Helsingin käräjäoikeus tuottaa oikeusturvaa lähes 560 000 helsinkiläiselle ja tuhansille yrityksille ja muille yhteisöille. Helsingin käräjäoikeus on yksi Suomen yli kuudestakymmenestä käräjäoikeudesta ja on henkilökunnan ja käsiteltyjen asioiden määrillä mitattuna suurin alioikeus.

Elisa Oyj on johtava suomalainen tietoliikennealan yritys, joka tarjoaa kiinteän ja mobiilin verkon tuotteita ja ratkaisuja. Elisa Oyj:n liikevaihto vuonna 2003 oli 1,54 miljardia euroa ja konsernin palveluksessa oli 6 683 henkilöä. Konsernin verkoissa oli vuoden 2003 lopussa yhteensä 1,19 miljoonaa kiinteää puhelinliittymää. Laajakaistaliittymien määrä on merkittävässä kasvussa, ja niitä oli vuoden lopussa 127 400. Elisan mobiiliverkko-operaattorilla oli vuoden 2003 lopussa 1,37 miljoonaa matkapuhelinliittymää.

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), maailman johtava internet-järjestelmien toimittaja, on jo 20 vuotta toiminut alan vastuullisena suunnannäyttäjänä tuottaen innovatiivisia avainteknologioita ja tuotteita. Tietoa Ciscosta löydät osoitteesta http://www.cisco.com ja http://www.cisco.fi ja viimeisimmät uutiset osoitteesta http://newsroom.cisco.com. Ciscon laitteet Euroopassa toimittaa Cisco Systems International BV, Cisco Systems, Inc.:in täysin omistama tytäryhtiö.