Guest

Cisco uppgraderar Com Hems nät med världens modernaste backbone-teknik

Com Hem har valt att uppgradera sitt grundläggande IP-nät med Cisco EPN (Evolved Programmable Network). Detta för att klara framtida trafikökningar och kunna erbjuda sina kunder nya och intressanta tjänster. Uppgraderingen har pågått under flera år och från och med oktober 2015 går stora delar av Com Hems stomnät på den nya Cisco-plattformen.

Cisco Advanced Services har hjälpt Com Hem att migrera sitt IP-NGN-nät till Cisco (IP-Core, IP-Backbone, IP-Edge och BNG). Projektet har pågått under drygt två år och från och med oktober månad går majoriteten av all trafik på den modernaste Cisco-plattformen.

- De senaste åren har vi investerat mycket i vårt nätverk, så att vi ska kunna leverera snabbast nätverk till flest hushåll. Det här är en del av denna satsning och förutom en rejäl prestandaökning får vi med hjälp av Ciscos utrustning, högre flexibilitet i nätet, säger Henri Caddeo, teknisk direktör (CTO), på Com Hem. Nu kan vi göra servicearbeten och uppgraderingar i nätet med minimala störningar för våra kunder vilket är en nyckelfaktor i vår satsning att öka vår kundnöjdhet.

Den nya plattformen bygger på routern Cisco ASR 9000 med tillhörande tjänster och funktioner för optimering, övervakning och virtualisering.

- Com Hem har mycket höga krav på prestanda och tillgänglighet och i och med deras satsning på vår plattform kan de nu bygga avancerade och dynamiska tjänster på kortare tid, med högre prestanda och utan stora avbrott eller störningar för kunderna. Tillika är de fullt förberedda för SDN (Software Defined Network) med en programmerbar infrastruktur, säger Fredrik Wester, teknikchef på Cisco.

Telekomoperatörerna står inför stora utmaningar de kommande åren. Enligt Ciscos årliga analys och prognos av IP-trafiken (VNI) måste de hantera en trefaldig ökning av trafik fram till 2019 där 80 procent kommer att vara videotrafik (som ökar både i mängd och i upplösning). De allt snabbare bredbandsanslutningarna i Sverige skapar också möjligheter för operatörerna och enligt VNI kommer medelhastigheten till kunder på fasta förbindelser att vara 84,6 Mbps (inklusive ADSL) år 2019. 1 Gbps-abonnemang har också funnits ett tag och allt fler slutanvändare kommer att beställa denna hastighet vilket ytterligare ökar belastningen på stomnätet.

- En modern telekomoperatör behöver en dynamisk och flexibel plattform för att kunna anpassa sina tjänster till ändrade kundbehov samt utveckla nya spännande tjänster. Med Cisco-plattformen och konsultstödet från Cisco Advanced Services skapar vi den optimala nätstrukturen anpassad för operatörerens behov, säger Jonas Malmgren, ansvarig för operatörer på Cisco Sverige.

Här är mer information om Cisco EPN, ASR 9000 samt VNI-rapporten.


Mer information och länk till rapporten via den amerikanska pressreleasen

För mer information:

Fredrik Wester, teknikchef på Cisco Sverige
E-post: fwester@cisco.com
Mobil: 070-605 9087

Jonas Malmgren, Sverigechef för operatörer på Cisco
E-post: jomalmgr@cisco.com
Mobil: 070-605 11 97

Fredrik Hallstan, Presschef Com Hem
E-post: press@comhem.com
Mobil: 0761 15 38 30

Vi kan hjälpa dig