Guest

IP-trafiken tredubblas till 2019 och 80 procent är video enligt Cisco VNI

Cisco har precis släppt sin årliga rapport Visual Networking Index (VNI) för tionde året i följd. Den visar att global IP-trafik beräknas öka trefalt fram till 2019 och att 80 procent av trafiken kommer att vara video samt att två tredjedelar av trafiken kommer att vara trådlös (inklusive WiFi) 2019.

Ciscos VNI-rapport är en samlad analys- och framtidsbild av hur trafiken beräknas växa i nätet framöver. Den görs för tionde året i rad och har blivit en standard som många referera till och som används av telekomoperatörer över hela världen för att planera hur de skall utveckla och bygga ut sin nätverkskapacitet för att möta de framtida kraven.

Rapporten är omfattande, men här är några nyckelfakta:

  • Fler internetanvändare – idag finns ca 2,8 miljarder internetanvändare (ca 39 procent av jordens befolkning). 2019 förväntas det finnas ca 3,9 miljarder internetanvändare (ca 51 procent av jordens prognosticerade befolkning).
  • Fler enheter som kopplas upp – 2019 beräknas det finnas 24 miljarder enheter uppkopplade till nätet jämfört med de 14 miljarder som var uppkopplade 2014. Dessa enheter blir allt mer diversifierade och avancerade och omfattar allt från ultrahögupplösande TV-skärmar, smarta telefoner, tablets och bandbreddshungriga persondatorer samt hela vidden av uppkopplade prylar inom ramen för machine-to-machine kommunikation. Förutom att denna tillväxt ställer stora krav på bandbredd krävs också IPv6-funktionalitet för att kunna skapa unika adresser till den stora mängd enheter som skall kunna kopplas upp.
  • Snabbare bredband – medelhastigheten för fast förbindelse till internet kommer att öka tvåfalt från 20,3 Mbps (2014) till 42,5 Mbps (2019). Västeuropa och Asien är ledande i att erbjuda snabbare och snabbare, fasta uppkopplingar.
  • Video blir allt mer avancerat – IP Video kommer att stå för 80 procent av all IP-trafik 2019, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med 2014. Främst beror denna ökning på de allt mer avancerade videoutrustningar som används, men också mycket på de videobaserade M2M-lösningarna som blir allt mer populära.
  • Internet of Everything och Machine to Machine tar fart – M2M-anslutningar kommer att mer än tredubblas de närmaste fem åren (beräknas vara 10,5 miljarder år 2019). Snabbast växande segment inom M2M kommer att vara hälsorelaterad utrustning som kopplas upp.

Tittar man på trafiktillväxten i olika regioner i världen så är den största tillväxten i Afrika och Mellanöstern med 6,3 gånger tillväxt. Störst datamängd kommer att förekomma i Asien (APAC) med över 54,4 Exabyte trafik per månad.

Mer detaljerad information om VNI finns i den engelska pressreleasen.

Här är en länk till ett interaktivt verktyg för att utforska VNI-data.


Mer information och länk till rapporten via den amerikanska pressreleasen

För mer information:

Jonas Malmgren, Sverigechef för operatörer på Cisco
E-post: jomalmgr@cisco.com
Mobil: 070-605 11 97

Vi kan hjälpa dig