Guest

Sveriges topposition i WEF-rapport pekar på värdet av Internet of Everything

Nu har World Economic Forum släppt rapporten 2014 Global Information Technology Report (GITR) som jämför 148 länders kapacitet för uppkoppling och användning av nätet. Precis som förra året ligger Finland, Sverige och Singapore i topp tre. Detta placerar oss i tätposition för nästa generation av internet – Internet of Everything – där inte bara människor är uppkopplade utan också saker, data och processer.

2014 Global Information Technology Report (GITR) från Word Economic Forum är en av de ledande analyserna över hur många av världens länder arbetar och utvecklar sin kapacitet för internet-anslutning. Detta år är det 13:e gången WEF presenterar rapporten. Även om det är små förändringar i toppen så indikerar den vilka länder som har ett bra utgångsläge i att utnyttja kraften och potentialen i Internet of Everything.

Topp-10 länder för Networked Readiness Index är:

Land 2013 2012
Finland 1 1
Singapore 2 2
Sverige 3 3
Nederländerna 4 4
Norge 5 5
Schweiz 6 6
USA 7 9
Hong Kong 8 14
UK 9 7
Korea 10 11

Cisco har skrivit ett av kapitlen i rapporten. Det handlar om hur länder kan utnyttja och utforska det värde som finns i Internet of Everything och Big Data. Rapporten pekar på både de möjligheter och de risker man måste hantera kring Big Data och kartlägger vilka praktiska, tekniska, politiska och integritetsmässiga frågor man behöver ta ställning till.

Främst är det tre områden som behöver tas i beaktande:

  • Standarder och interoperabilitet – ett tydligt ramverk för vilka standarder och hur interoperabilitet mellan system skall fungera krävs.
  • Integritet och säkerhet – beslutsfattare behöver noga överväga och reglera hur man säkerställer och kontrollerar integritet för medborgare och information samt hur säkerhet i systemen upprätthålls.
  • Frekvenstilldelning – för effektiv maskin-till-maskin (M2M) och andra kommunikationsformer behöver de frekvenser som finns tillgängliga noga planeras och övervägas av centrala myndigheter.

Dr Robert Pepper från Cisco utvecklar tankarna mer i denna bloggpost

Här finns hela rapporten från WEF inklusive landsrankningarna

För mer information, kontakta:

Robert Blomqvist, systemingenjör på Cisco
E-post: rblomqvi@cisco.com
Mobil: 070-397 66 57

Mona Bardaqji, Marketing Manager Sverige
076–76 400 56, mbardaqj@cisco.com


Om Cisco

Cisco är världsledande på IT och hjälper företag att fånga morgondagens möjligheter genom att koppla upp det tidigare ouppkopplade. För löpande information besök http://thenetwork.cisco.com

Vi kan hjälpa dig