Guest

Cisco lanserar videorobot

Nu lanserar Cisco tillsammans med iRobot en robot för videokonferenser – Ava 500. En robot som möjliggör gränsöverskridande kommunikationen oberoende av vare sig tid eller rum och fasta miljöer som TelePresence-rum och stationära datorer. Ava 500 är självnavigerande, helautomatiserad och kommer utrustad med HD-video.

Robotar, såväl i vardag som i arbetsmiljö, är på rejäl framfart. År 2023 beräknas det finnas fler robotar än människor på planeten. Nu ger sig även Cisco in i robotbranschen på allvar tillsammans med företaget iRobot.

– Efterfrågan på Telepresence-lösningar som inte är beroende av rum och yta utan är lättmanövrerade och lättillgängliga har ökat och det är därför vi har tagit fram Ava 500. Vi tror att det kommer bli fler lösningar likt denna i framtiden där människor virtuellt kan samtala enkelt och var som helst, säger Niklas Golve, systemingenjör på Cisco Collaboration.

Ava 500 kombinerar den senaste robotnavigeringsplattformen Ava™ med Ciscos TelePresence EX60 och Aironet 1600 serien vilket gör roboten trådlös, självnavigerande och lättmanövrerad. Roboten behöver inte styras utan användaren kan, via en iPad, enkelt välja destination genom att trycka på en karta, välja ett konferensrum eller personen som man vill prata med. Sedan sköter roboten sig självt. Det går även att ha antingen "privat"-läge-där skärmen visas tomt-eller "offentligt" mode-där användarens ansikte visas. Om offentligt läge väljs, kan användaren se och synas, och även stanna till och ha en ad-hoc- konversation i korridoren med en kollega. När sessionen är klar återgår Ava 500 automatiskt till sin laddstation.
Ava 500 passar både företag och större organisationer och gör det möjligt för exempelvis en chef att kunna interagera mer med sina medarbetare, var de än fysiskt befinner sig. Användningsområdena sträcker sig från fabriker till laboratorier till kontor. Genom robotens autonoma navigering kartlägger den sin egen miljö så att den intelligent och säkert själv kan navigera sig fram i verkliga företagsmiljöer utan att stöta i människor eller föremål.

Ava 500 kommer att finnas tillgänglig på utvalda marknader i början av år 2014 och kommer att demonstreras på InfoComm 2013 i Orlando, Florida mellan 12-14 juni i år.

Ava 500 kommer att kosta mellan 14 000-17 500 kronor i månaden i hyra, då inkluderas inte service. Det går även att köpa roboten till ett fastpris.

Företaget iRobot har tidigare tagit fram hemmadammsugaren Roomba, städroboten Scooba samt roboten PackBot som används i bland annat krigshärjade områden.

Snabbfakta Ava 500:

Batteritid: upp till sex timmar på en laddning
Pris: mellan 14 000 – 17 500 kronor i hyra per månad.
Release: Början av 2014

Robotfakta:

  • Det finns drygt 19 miljoner robotar idag
  • Det finns runt 1000 robottillverkare idag
  • Robotpopulationen fördubblas var 24:e månad
  • År 2030 beräknas det finnas fler robotar än människor

För mer information och kommentarer, vänligen kontakta:
Niklas Golve, systemingenjör, Cisco Collaboration, 08 685 90 66, 073 nigolve@cisco.com

Om Cisco
Cisco är världsledande på IT och hjälper företag att fånga morgondagens möjligheter genom att koppla upp det tidigare ouppkopplade. För löpande information besök http://thenetwork.cisco.com

Vi kan hjälpa dig