Imate nalog?

 •   Personalizovani sadržaj
 •   Vaši proizvodi i podrška

Treba vam nalog?

Kreirajte nalog

Alatke za automatsko prikupljanje podataka (kolačići, itd.)

Kako u kompaniji Cisco koristimo kolačiće i druge tehnologije za praćenje

Naše usluge (što podrazumeva naš veb sajt, mobilnu aplikaciju i komunikaciju imejlom, u daljem tekstu „Usluge“) koriste kolačiće i ostale tehnologije za identifikaciju uređaja („kolačići“) za pružanje Usluga, kako bi stekle uvid u njihovo korišćenje i u svrhe oglašavanja. U nastavku možete pročitati više o tipovima kolačića koje koristimo, zašto ih koristimo i kako da primenite svoje odluke vezane za kolačiće.

Naš veb sajt sadrži i vidžete, interaktivne mini-programe, koji se pokreću na našem sajtu kako bi pružali određene usluge neke druge kompanije (na primer, radi prikaza vesti, mišljenja, muzike i još mnogo toga). Lični podaci, poput vaše imejl adrese, mogu se prikupljati putem vidžeta. Vidžeti mogu i da postavljaju kolačiće da bi ispravno funkcionisali. Informacije koje prikuplja ovaj vidžet regulišu se politikom privatnosti kompanije koja ga je napravila. Naš vidžet može imati funkciju uvoza kontakata koja bi vam pomogla da pošaljete imejl svojim kontaktima. Ukoliko to želite, pretražićemo vaš imejl adresar da bismo vam pomogli da uvezete kontakte na naš veb sajt.

Šta su kolačići?

Termin kolačić koristimo za sve tehnologije koje skladište podatke i pristupaju im na uređaju koji koristite za pristup Uslugama, poput vašeg računara, tableta ili mobilnog telefona. Na primer, koristimo HTTP kolačiće, što su male datoteke podataka (obično sačinjene od brojeva i slova) koje se preuzimaju kada pristupite Uslugama i koje nam omogućavaju da prepoznamo vaš uređaj. Pored toga, koristimo i tehnologije poput piksel-oznaka i softverskih kompleta ugrađenih u naše aplikacije (više informacija).

Postoje različiti tipovi kolačića, na primer:

 • Kolačići koje izdaje direktno Cisco („kolačići prve strane“) i kolačići koje drugi izdaju u naše ime, na primer oglašivači i kompanije koje se bave analitikom podataka („kolačići treće strane“)
 • Kolačići koji imaju različito trajanje, uključujući i one koji traju samo dok je pregledač otvoren (nazivaju se „kolačići sesije“). Oni se automatski brišu kada zatvorite pregledač. Drugi kolačići su „trajni kolačići“, što znači da ostaju na uređaju i kada se pregledač zatvori. Na primer, oni prepoznaju vaš uređaj kada ponovo otvorite pregledač i krenete da surfujete internetom.

Koje kolačiće koristimo i zašto?

Sledeća tabela predstavlja različite kategorije kolačića koje naše Usluge koriste i opisuje zašto ih koristimo.

Tip kolačića Zašto koristimo ove kolačiće Ko ih izdaje i gde možete saznati više o njima?
Kolačići za potvrdu identiteta Ovi kolačići (uključujući lokalni prostor za skladištenje i slične tehnologije) govore nam kada ste prijavljeni da bismo mogli da vam pružimo odgovarajuće opcije i funkcije poput podataka sa vašeg naloga, istoriju putovanja i mogućnost promene podešavanja naloga. Cisco
Kolačići za bezbednost i integritet sajta Ove kolačiće koristimo da bismo podržali ili omogućili bezbednosne funkcije koje štite Cisco. Na primer, oni nam omogućavaju da zapamtimo kada ste prijavljeni u neku zaštićenu oblast Usluga i da sprečimo da vašem nalogu pristupa bilo ko osim vas. Cisco
Oglašavanje Stvari poput kolačića i piksela koriste se za razumevanje i isporuku oglasa, za izbor relevantnijih oglasa, kao i za praćenje efikasnosti reklamnih kampanja u mobilnim aplikacijama.
Na primer, možemo da pročitamo kolačić da bismo vam i na drugim veb sajtovima prikazivali oglase koji bi mogli da vam budu zanimljivi. Ove podatke koristimo i za ponovno ciljanje korisnika relevantnim oglasima. Slično tome, naši partneri mogu da koriste kolačić, uslugu atribucije ili drugu sličnu tehnologiju da bi utvrdili da li smo prikazali oglas i kakav mu je bio učinak ili da nam pruže podatke o vašoj interakciji sa njima. Ovo može da uključuje skladištenje kolačića na vašem lokalnom uređaju.

Cisco [i treće strane, uključujući]

 • Adelphic
 • Adjust
 • AdRoll (Facebook)
 • AdSage
 • AOL
 • CareerCo
 • Digilant
 • Drawbridge
 • Facebook
 • Google
 • HasOffers (Tune)
 • Indeed
 • Kenshoo
 • Microsoft
 • Mixpanel
 • Quantcast
 • Recruitics
 • RocketFuel
 • Simplyhired
 • Twitter
 • Yahoo
 • YieldMo
 • Ziprecruiter

Da biste pronašli više informacija o oglasima zasnovanim na interesovanjima ili da biste odbili saglasnost za upotrebu podataka o korišćenju veb pregledača u svrhe bihevioralnog oglašavanja, posetite www.aboutads.info/choices ukoliko ste u SAD ili http://youronlinechoices.eu/ ukoliko ste bilo gde drugde.

Lokalizacija Ovi kolačići omogućavaju kompaniji Cisco da pruži lokalizovanu verziju usluga. Na primer, možemo da čuvamo informacije u kolačiću koji postavimo u vaš pregledač ili na uređaj kako biste sajt videli na željenom jeziku. Cisco
Funkcije sajta i Usluge Ovi kolačići obezbeđuju funkcionalnost koja nam pomaže da vam pružamo proizvode i Usluge. Na primer, kolačići vam pomažu da se prijavite time što vam unapred popunjavaju polja. Kolačiće i slične tehnologije možemo da koristimo i da nam pomognu da vama i drugima obezbedimo dodatne komponente za društvene mreže i drugi prilagođeni sadržaj, poput predloga za vas i druge.

Cisco [i treće strane, uključujući]

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
Analitika i istraživanje Ovi kolačići se koriste za razumevanje, poboljšanje i istraživanje proizvoda i Usluga, uključujući i to kada pristupate Cisco veb sajtu i povezanim veb sajtovima i aplikacijama sa računara ili mobilnog uređaja. Na primer, kolačiće možemo da koristimo da bismo imali uvid u to kako koristite funkcije sajta, kao i da bismo segmentirali korisnike za testiranje funkcija. Mi i naši partneri možemo da koristimo ove tehnologije i informacije koje dobijamo da bismo stekli uvid u to kako koristite veb sajtove, aplikacije, proizvode, usluge i oglase, kao i da bismo ih unapredili. Informacije o ovoj analizi možemo deliti sa partnerima.

Cisco [i treća lica, između ostalih]

 • Google
 • MixPanel
 • Optimizely

Sorry, no results matched your search criteria(s). Please try again.

 

Kako da primenite svoje odluke vezane za kolačiće?

Imate pravo da ne prihvatite kolačiće. Oni su bitan deo toga kako naše usluge funkcionišu i trebalo bi da budete svesni da, ukoliko odbijete ili uklonite kolačiće, to može uticati na dostupnost i funkcionalnost usluga koje nudimo na svojim veb sajtovima.

Većina veb pregledača podrazumevano prihvata kolačiće. Ukoliko želite, obično možete da podesite pregledač da uklanja ili odbija kolačiće. Da biste to učinili, pratite uputstva u pregledaču. Uputstva se obično nalaze u menijima „Pomoć“, „Alatke“ ili „Uređivanje“.

Pojedine treće strane vam omogućavaju da direktno odbijete prijem njihovih kolačića time što ćete kliknuti na vezu za odbijanje saglasnosti. Možete i da proaktivno odbijete saglasnost za njihovo oglašavanje.

Kako odbiti saglasnost za oglašavanje zasnovano na interesovanjima:

Uklanjanje ili odbijanje kolačića pregledača ne mora da utiče na upotrebu kolačića u Flash aplikacijama trećih strana koje se koriste sa našim Uslugama. Saznajte više o tome kako da izbrišete ili onemogućite kolačiće u Flash-u.

Možete i da promenite podešavanja vezana za to kako ovaj veb sajt koristi kolačiće.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o kolačićima, uključujući to kako da vidite koji su vam kolačići postavljeni na uređaj i kako da njima upravljate ili ih izbrišete, možete pronaći na AllAboutCookies.org i Your Online Choices (za građane Evropske unije).

Funkcija „bez praćenja“

Neki veb pregledači vam nude opciju da omogućite funkciju „bez praćenja“, koja veb sajtovima koje posećujete šalje signal da ne želite da se vaše onlajn aktivnosti prate. Ovo se razlikuje od blokiranja ili brisanja kolačića jer pregledači sa uključenom funkcijom „bez praćenja“ i dalje mogu da primaju kolačiće. Trenutno ne postoji industrijski standard za to kako bi kompanije trebalo da reaguju na signale „bez praćenja“, ali je moguće da se takav standard pojavi u budućnosti. Mi trenutno ne reagujemo na signale „bez praćenja“. Ukoliko se to kasnije promeni, promenu ćemo opisati u ovoj Izjavi o privatnosti. Saznajte više o funkciji „bez praćenja“.

Obratite nam se

Ukoliko imate ikakva pitanja u vezi sa time kako koristimo kolačiće, obratite nam se na privacy@cisco.com.

Izjava o privatnosti