Guest

Meer breedband ondanks economische terugval

Diegem, 05 oktober 2009
De capaciteit van breedbandinternet blijft wereldwijd toenemen, zoals blijkt uit een nieuwe studie. Ten opzichte van vorig jaar steeg de gemiddelde downloadsnelheid in 66 onderzochte landen met 49% tot 4,75 megabit per seconde. De gemiddelde uploadsnelheid steeg met zelfs 69% tot 1,3 Mbps.

In de gecombineerde lijst van breedbandpenetratie en -kwaliteit zakt België van plaats 17 naar 20. Zuid-Korea neemt de eerste plaats over van Japan. Dankzij het ICT-beleid van de regering verkreeg Zuid-Korea een breedbandpenetratie van nagenoeg 100%.

Zweden voert de Europese lijst aan. Het land zorgde onder meer voor dezelfde breedbandkwaliteit voor plattelands- en stadsbewoners. In dun bevolkte landen is er nochtans vaak een kwaliteitsverschil tussen stedelijke en rurale gebieden.

De studie werd voor het tweede opeenvolgende jaar gevoerd door onderzoekers van de Saïd Business School uit Oxford en de Universiteit van Oviedo uit Spanje. Ze peilden naar de kwaliteit van breedbandverbindingen in de wereld in opdracht van Cisco. In 62 van de 66 onderzochte landen verbeterde de kwaliteit van breedband voor de consument. De onderzoekers bepaalden de gemiddelde snelheid aan de hand van 24 miljoen lokale breedbandpeilingen.

Internetgebruik
Het internet dient momenteel voornamelijk voor social networking, muziekdownloads, videostreaming, videochatsessies en internettelevisie op lage resolutie en thuiswerken. In 39 landen kan dat al vlot. In de toekomst zullen we het internet ook gebruiken voor videochat met hoge resolutie ('telepresence') voor communicatie, zorg en onderwijs. Daarnaast staat ook hogedefinitietelevisie in de steigers, naast het live uitzenden van evenementen, geavanceerde automatisering en domotica. Men verwacht dat die toepassingen binnen drie tot vijf jaar gangbaar zullen zijn. Negen landen hebben hun infrastructuur nu al op punt om ze intensief gebruiken. Vorig jaar was alleen Japan daarvoor al klaar.

Breedband en welvaart
"Breedband heeft een rechtstreekse impact op het BNP van een land", aldus Pol Vanbiervliet, algemeen directeur van Cisco België. "Met deze studie krijgen we een goed zicht op de kwaliteitsverschillen van het internet in stedelijke en niet-stedelijke gebieden. Die kloof kan een invloed hebben op de vermogensverdeling, gezien het groeiende belang van breedband voor onze welvaart."

Litouwen, Bulgarije en Letland zitten dankzij glasvezelprojecten in de steden Zweden op de hielen. Door een lagere penetratie behoren deze landen nog niet tot de breedbandleiders. Naast Zweden en Zuid-Korea maakten de VS en Tsjechië de meest opmerkelijke vooruitgang. Vietnam, Kenia en Qatar werkten het hardst aan de digitale kloof, maar blijven nog onder de drempel van de kwaliteitsscore die nodig is om de huidige internettoepassingen vlot te gebruiken.

De studie onderzocht ook de breedbandkwaliteit in steden. Daarin scoort Japan het best met drie steden in de top vier. Ze hebben allen een breedbandkwaliteitsscore van 70 en hoger. Om de toepassingen van de toekomst vlot te gebruiken, is een score van 50 en hoger nodig. Voor de huidige internettoepassingen is een score van minstens 30 nodig. Brussel prijkt op plaats 45 met een score van 36.69, kort gevolgd door Antwerpen op plaats 48 met 35.60. Rotterdam neemt de elfde plaats in met 54.48.

Kwaliteit mobiel internet laat te wensen over
Het onderzoeksteam berekende ook de gemiddelde kwaliteit van mobiel internet in de wereld. Via WiFi-verbindingen kunnen gebruikers rekenen op een breedbandscore van 25, net voldoende voor gebruikelijke mobiele internettoepassingen. Bij de 3G of 3G+ gsm-verbindingen valt de score terug tot amper 1 omwille van de lage uploadsnelheden.

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner