Guest

Cisco ontwikkelt beheersysteem voor zuiniger elektriciteitsnet

Diegem, 09 juni 2009
Cisco gaat een systeem ontwikkelen om onze elektriciteit efficiënter te beheren. Het systeem zal het mogelijk maken om de volledige energiestroom te scannen: van de opwekking en transmissie tot de afname van elektriciteit, zowel thuis als op het werk. Cisco’s adviesafdeling Internet Business Solutions Group (IBSG) berekende dat energieleveranciers dankzij een betere planning tot 30 procent reservecapaciteit op hun netten kunnen vrijmaken. Daarmee kunnen ze gemakkelijker piekverbruik opvangen.

Door energie beter te verdelen op het net kunnen energieleveranciers 25 tot 30 gigawatt aan bijkomende capaciteit op het elektriciteitsnet vrijmaken. Dat toonde een proefproject van Cisco IBSG in Duitsland aan. Volgens diezelfde studie kunnen energieleveranciers de CO2-uitstoot van elektriciteitsproductie met 39 procent terugschroeven: 27 procent door de efficiënte integratie van hernieuwbare energiebronnen en 12 procent door verminderd energieverbruik.

Meer netwerkintelligentie maakt bidirectionele communicatie mogelijk tussen energieleverancier en consument. Steeds meer particulieren en bedrijven wekken zelf hun energie op of spreiden hun energieverbruik door gedeeltelijk over te schakelen op goedkopere tarieven. Energiebedrijven zullen daardoor een beter zicht krijgen op vraag en aanbod, waardoor ze hun energielevering beter kunnen organiseren, middelen efficiënter inzetten en piekverbruik effenen.

“Om het energiebeheer slim aan te pakken, hebben we meer informatie nodig over het elektriciteitsverkeer, het verbruik en de netten zelf”, zegt Pol Vanbiervliet, algemeen directeur van Cisco België en Luxemburg. “Vandaag verzamelen we, ook in België, alleen informatie over de hoog- en middenspanningsnetten. Het netbeheer is echter veel complexer geworden, onder meer door de komst van hernieuwbare energie. Door informatica te integreren in het elektriciteitsnet kunnen we bijkomende informatie verzamelen.”

Slimme technologie verlaagt energieverbruik thuis
In combinatie met slimme meters kunnen ook gezinnen en ondernemingen hun verbruik optimaliseren. Cisco zal daarom ook systemen ontwikkelen om de elektriciteitsmeters in woningen te laten communiceren met het intelligente elektriciteitsnet. Proefprojecten hebben aangetoond dat consumenten hun energiegewoonten aanpassen na de installatie van slimme meters en thermostaten waarop zij de prijs van hun lopende verbruik kunnen aflezen. Dit stimuleert ook de overschakeling naar goedkopere nacht- of weekendtarieven. Gezinnen kunnen hun energiefactuur zo met gemiddeld 10% laten zakken.

Eerder lanceerde Cisco technologie voor een efficiënter en energiezuiniger gebouwbeheer. Cisco EnergyWise laat bedrijven toe het stroomverbruik te optimaliseren (zie persbericht van 18 februari 2009). Cisco schat de markt van smart grid-communicatienetwerken op 20 miljard dollar per jaar voor de eerstkomende vijf jaar.

Livio Gallo, operationeel directeur van de Italiaanse energieleverancier Enel: “De systemen van Cisco maken een integraal en intelligenter beheer van energietoevoer en -consumptie mogelijk. Wanneer vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd zijn, is er niet alleen een grotere flexibiliteit voor de klanten, maar ook minder verspilling. En dat komt uiteindelijk ook het milieu ten goede.”

Het volledige Engelstalige persbericht van Cisco kan je consulteren op http://newsroom.cisco.com/dlls/2009/prod_051809.html

Voor meer informatie over Cisco’s smart grid-strategie kan je terecht op http://www.cisco.com/go/smartgrid

Meer informatie over Cisco’s intelligente energiebeheersystemen is te vinden op http://www.cisco.com/web/strategy/energy/index.html

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner