Hebt u een account?

  •   Gepersonaliseerde content
  •   Uw producten en ondersteuning

Hebt u een account nodig?

Account maken

Workforce of the future survey

  • 84% van de kantoorwerkers wil in 2021 kunnen kiezen of ze thuis of op kantoor werken en zelf hun werkuren organiseren, zelfs wanneer werken op kantoor weer mogelijk is
  • 55% wil dezelfde autonomie als tijdens de lockdown
  • 48% had meer ruimte voor dagelijkse lichaamsbeweging tijdens de lockdown, dankzij een betere balans tussen en werk en privéleven
  • 79% zou als CEO investeren in betere thuiswerktechnologie

Diegem, 15 oktober 2020

Belgische werknemers willen in de toekomst deels blijven thuiswerken. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van Cisco bij iets meer dan 10.000 medewerkers in 12 landen waaronder België. Volgens Cisco's Workforce of the Future-enquête staat de nieuwe manier van werken voor medewerkers gelijk met meer autonomie (55%), samenwerken met collega’s op afstand (58%) en een snellere besluitvorming dan vroeger (51%).

De resultaten tonen aan dat Europese werknemers 2020 zien als een keerpunt, een jaar waarin de werkcultuur definitief verandert. Hoewel slechts 5% van de ondervraagden al hoofdzakelijk van thuis werkte vóór de lockdown, hoopt een overweldigende meerderheid deze gewonnen autonomie nu te kunnen behouden. Acht van de tien Belgen (84%) wil zelf bepalen wanneer ze op kantoor, dan wel op verplaatsing werken.

Hybride werkregimes

Wanneer de Belgen terugkijken op het afgelopen halfjaar, kan iets minder dan twee derde (59%) de voordelen en uitdagingen van thuiswerken beter inschatten. Ze voelden meer vertrouwen van hun leidinggevenden om goed werk af te leveren (47%) en konden werk en privé beter combineren: 48% bewoog meer. Om zijn tijd productiever en efficiënter te gebruiken wil 56% minder verplaatsingen in de toekomst.

Volgens Arnaud Spirlet, General Manager van Cisco BeLux was er een echte telewerk-déclic dit jaar: "Het idee dat de werknemer enkel op kantoor productief kan zijn, is de wereld uit. De lockdown toonde aan dat we thuis soms zelfs efficiënter werken. De toekomst zal zeker meer hybride zijn en beter ingedeeld voor medewerkers. Dat zal een impact hebben op mobiliteit, wagenparkbeleid, kantoorruimte en andere. Als thuiswerk definitief een prominente plaats inneemt, zullen bedrijven hun strategie moeten aanpassen en keuzes maken inzake human resources en IT, voor vlotter teamwerk en een sluitende cyberbeveiliging."

Medewerkers willen investeringen in technologie en digital skills-opleidingen

Moesten ze CEO zijn, zouden medewerkers in 2021 vooral inzetten op een goede communicatie en samenwerking, met hard- en software om gemakkelijker te telewerken én gezondheidstechnologieën die het mogelijk maken om veilig terug te keren naar kantoor.

Ruim twee derde (69%) van de Belgische werknemers vindt dat bedrijven hun personeel thuis en op kantoor vergelijkbare technologieën moeten geven. Ruim zeventig procent is van mening dat de lockdown heeft aangetoond dat werknemers niet zozeer in dezelfde ruimte hoeven te zijn om effectief samen te werken.

Werknemers van alle leeftijden pleiten ook voor meer opleiding: 67% denkt dat meer training in technologie en digitale vaardigheden cruciaal zal zijn voor de toekomst van bedrijven.

Een foto van Arnaud Spirlet vind je hier.

***

Over het Workforce of the Future-onderzoek

Cisco gaf Censuswide de opdracht om 10.095 werknemers te onderzoeken die sinds het begin van de lockdown 10 opeenvolgende dagen of langer van thuis hebben gewerkt in 12 landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, de VAE, het VK en Zwitserland. Het onderzoek richtte zich tot bedrijven van 2 tot 500 werknemers in verschillende sectoren. De enquête werd uitgevoerd tussen 11 en 25 augustus 2020.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO
Technologiebedrijf Cisco zorgt er al sinds 1984 voor dat het internet werkt. Dankzij Cisco en zijn partners kunnen organisaties en particulieren veilig verbinding maken, communiceren en samenwerken, en de digitale opportuniteiten van morgen benutten. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be  Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com. Lokaal nieuws over Cisco vindt u hier.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
M:
 +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu