Hebt u een account?

  •   Gepersonaliseerde content
  •   Uw producten en ondersteuning

Hebt u een account nodig?

Account maken

Luxemburgse overheid versnelt digitalisering met Cisco

Davos (Zwitserland), 23 januari 2018

De Luxemburgse regering en Cisco hebben vandaag in het Zwitserse Davos een intentieovereenkomst getekend om de digitalisering in het Groothertogdom te versnellen. In samenwerking met het Digital Luxembourg-initiatief, de hoeksteen van het digitale beleid in het land, zullen de regering en Cisco zich concentreren op vier pijlers: onderwijs, cyberveiligheid, het Internet of Things en fintech.

“Luxemburg heeft de ambitie om een digitale koploper te zijn in Europa”, stelt Eerste Minister Xavier Bettel. “Als we digitaal willen versnellen, moeten we technologische ontwikkeling op de voet volgen. Luxemburg wil bijkomende investeringen aantrekken die de digitale conversie van onze industrie mogelijk maken. We zijn verheugd dat we samen met Cisco de digitale innovatie en het concurrentievermogen van ons land verder ontwikkelen, wat gepaard gaat met jobcreatie en -behoud. Tegelijk zullen we ons onderwijs moderniseren en burgers aanmoedigen om actief deel te nemen aan de digitale economie.”

“Luxemburg is al jarenlang een belangrijke innovator in Europa. Dit is een ideaal moment om die strategie te versnellen en de visie van een Digitaal Luxemburg te verwezenlijken”, zegt Chuck Robbins, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Cisco. “Voor Cisco is het een eer om samen met Eerste Minister Bettel Luxemburg te helpen een duurzaam innovatie-ecosysteem op te zetten dat investeert in kennisontwikkeling en effectiever onderwijs, in nieuwe verdienmodellen en jobs van de toekomt. Zijn visie verdient alle lof en ik kijk uit naar een langdurig partnership.”’

Vier pijlers voor digitale versnelling

Het programma dat Cisco en het Staatsministerie hebben uitgetekend concentreert zich op vier activiteitsdomeinen:

  1. Onderwijs: de Universiteit van Luxemburg en Cisco zullen helpen het onderwijssysteem te vernieuwen met nieuwe technologieën en curricula. Net als in andere landen is er op de Luxemburgse arbeidsmarkt een nijpend tekort aan IT-vaardigheden. Naarmate Luxemburgse bedrijven overschakelen naar digitaal ondernemen zal dit tekort verder toenemen. Daarom zal Cisco een Networking Academy openen aan de Universiteit van Luxemburg en gratis onderwijs aanbieden aan burgers. Het Netacad-curriculum levert een sterke basis met transversale vaardigheden.
  2. Cybersecurity: cyberveiligheid is de hoeksteen van digitalisering en essentieel voor de bescherming van de Luxemburgse economie en de gegevens van burgers. De beveiliging van de nationale infrastructuur, kritische toepassingen en online diensten zijn belangrijke aandachtspunten voor de overheid. Als een van de belangrijkste cybersecuritybedrijven ter wereld zal Cisco Luxemburg bijstaan met advies, expertise en oplossingen.
  3. Internet of Things: het IoT is van de speerpunten van digitalisering van onze maatschappij en industrie en biedt enorme kansen voor bedrijven en overheden. De volgende tien jaar zullen nog eens 50 miljard toestellen verbonden worden met het internet. De regering wil dat potentieel benutten en investeert zeer sterk in technologische vernieuwing om het land slimmer te maken. Samen met Cisco zal ze verbinden wat nog niet verbonden is en een IoT-ecosysteem ontwikkelen om zo de digitale economie te vergroten en nieuwe banen te scheppen.
  4. Fintech: de financiële sector is een van de belangrijkste troeven van Luxemburg en draagt sterk bij aan het BBP. De overheid stimuleert zijn financiële instellingen dan ook om versneld nieuwe technologieën te omarmen. Een van de doelstellingen in het plan Digital Luxembourg voorziet in de ontwikkeling van fintechinitiatieven, van zowel nieuwe als traditionele spelers. Cisco zal sterk beveiligde systemen aanleveren waarmee financiële dienstverleners het risico op cyberaanvallen inperken en de klantenervaring verbeteren.

Arnaud Spirlet, Managing Director Cisco België en Luxemburg: “Eerste Minister Bettel is een politicus met een erg klare kijk op de digitale uitdagingen van zijn land, die cruciaal zijn voor de groei van de nationale economie, de creatie van jobs en het welzijn van de burgers. Om de actiepunten die we hebben gedefinieerd te realiseren zullen onze lokale en globale CDA-teams de komende jaren intensief samenwerken met de Luxemburgse overheid, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.”

Romain Siebenaler, country manager van Cisco Luxemburg: “Deze overeenkomst is het startsein van een langetermijnovereenkomst om Luxemburg digitaal te laten versnellen. We verwachten zeer snel eerste tastbare projecten om dat hard te maken.”

Over CDA

Cisco ontwikkelde het concept Country Digitization Acceleration om de wereldwijde digitalisering te stimuleren. In 16 landen werkt Cisco samen met overheden om digitaal onderzoek en onderwijs te versterken, digitaal ondernemen te stimuleren, innovatie te versnellen,  nieuwe economische clusters te ontwikkelen en nationale infrastructuur te verbeteren. Elk CDA-programma is ontwikkeld op maat van de behoeften in het desbetreffende land. Er zijn tot dusver ruim 250 projecten gelanceerd rond slimmer transport, smart cities, eHealth of connected education. Meer informatie op https://newsroom.cisco.com/cda.

Over Netacad

Cisco’s Networking Academy (Netacad) ontwikkelt vaardigheden die bedrijven en medewerkers nodig hebben in de digitale economie. Jaarlijks nemen 1 miljoen studenten deel aan het programma in een van de 9500 opleidingscentra. Netacad werd opgericht in 1997.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Technologiebedrijf Cisco zorgt er al sinds 1984 voor dat het internet werkt. Dankzij Cisco en zijn partners kunnen organisaties en particulieren veilig verbinding maken, communiceren en samenwerken, en de digitale opportuniteiten van morgen benutten. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com. Lokaal nieuws over Cisco vindt u hier.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
T : +32 9 210 53 59
M : +32 476 68 94 92
E : rafael@checktwice.eu