Guest

Cisco lanceert geautomatiseerd, zelflerend netwerk

Diegem, 21 juni 2017

Cisco heeft een nieuwe netwerkarchitectuur voorgesteld die fundamenteel verschilt van de huidige aanpak. Met een intuïtief en revolutionair concept voor het beheer van bedrijfsnetwerken vindt Cisco het netwerk opnieuw uit. Het netwerk zorgt vanaf nu zelf voor de meest passende en veilige verbinding naar elk toestel. Beheerders moeten alleen aangeven wie zich moet kunnen verbinden met wat ("intent-based networking").

Intent-based networking maakt klanten klaar voor de toekomst waarin heel veel meer toestellen verbinding maken. Tot voor kort zorgde één netwerkbeheerder voor honderden tot een paar duizend toestellen die verbinding maakten met z'n bedrijfsnetwerk. Tegen 2020 kan dat onder impuls van het Internet of Things en digitalisering oplopen tot een miljoen toestellen per beheerder.

"Naarmate alles slimmer wordt en met alles connecteert, wint een stabiel en veilig netwerk aan belang voor bedrijven en hun gebruikers. Tegelijk staat het onder grote druk: de reikwijdte en het aantal connecties blijft groeien, waardoor we een ander netwerkconcept nodig hebben," zegt Chuck Robbins, CEO van Cisco. "We hebben daarom een intelligent systeem ontwikkeld dat veel veiliger is dan de huidige netwerken. Bedrijven kunnen er ook veel sneller mee aan de slag."

Automatisch segmenteren

Concreet gaat Cisco zijn netwerken niet langer indelen op IP-adres noch met manueel ingestelde segmenten. "Voortaan stoppen we alles in hetzelfde netwerk en geven we elk toestel een soort tag met Cisco TrustSec. Dat is een belangrijke component van onze Cisco Digital Network Architecture die zelf zorgt voor segmentatie. Het volstaat om de gewenste toegangsrechten aan te geven voor toestellen, personen, IoT devices, printers, externen, enzovoort. Vervolgens segmenteert het netwerk zichzelf op basis van die toegangsrechten volgens het concept van Software-Defined Access", zegt Arnaud Spirlet, Managing Director van Cisco België en Luxemburg.

<2>Digitale projecten activeren in minuten in plaats van maanden

SD-Access automatiseert het beheer van wat toestellen en gebruikers kunnen doen op het netwerk. Het vereenvoudigt de netwerkconfiguratie enorm. Omdat de netwerkbeheerder niet meer zelf moet segmenteren, geen beveiliging meer moet definiëren en de quality of service automatisch wordt geregeld, duurt de activering van nieuwe netwerkaansluitingen voor bijvoorbeeld slimme verlichting nog hooguit een handvol minuten. De organisaties die SD-Access de voorbije weken testten, scoorden een tijdwinst van 67% voor de configuratie van het netwerk, problemen werden 80% sneller opgelost en ze bespaarden zo'n 60% op operationele kosten.

Dat bevestigt ook Thomas Noppe, Lead IT Architect bij UZ Leuven, dat als testgebruiker de stabiliteit van het nieuwe netwerk uitprobeerde. "Ons netwerk wordt steeds groter door alle geconnecteerde medische toestellen en de nieuwe partners van ons elektronisch patiëntendossier nexuzhealth, maar ons team blijft hetzelfde. Dankzij de automatische configuratie wordt het voor ons opnieuw beheersbaar. We kunnen ons voortaan meer concentreren op de kwaliteit van toepassingen en de cyberveiligheid, twee belangrijke componenten voor de patiënten en het ziekenhuis."

IJzersterke beveiliging dankzij onder meer analyse van versleuteld verkeer

Door de sterke segmentatie via SD-Access wordt ook de mogelijke nadelige impact door beveiligingslekken sterk teruggeschroefd. Een eerste analyse bij klanten en uit interne tests toont aan dat de impact van beveiligingslekken halveert.

Cisco’s Cisco Digital Network Architecture is ook in staat om zelf te leren en te anticiperen om bedreigingen te blokkeren. Het maakt gebruik van Cisco’s Talos Cyber Threat Intelligence om gekende aanvallen te ontdekken, zelfs in gecodeerd netwerkverkeer. Met Encrypted Traffic Analytics dicht Cisco een gat in netwerkbeveiliging. De helft van cyberaanvallen zit verstopt in versleuteld netwerkverkeer en dat aantal blijft groeien. Cisco is de enige leverancier die in staat is om geëncrypteerde malware te vinden met een betrouwbaarheidsgraad van 99%, met minder dan 0.01% vals positieven.

Verschil met SDN

Tot vandaag kon Software-Defined Networking een aantal basisfuncties automatiseren. "Het klassieke SDN gaat tot laag drie van het OSI-model voor netwerken. Met onze Cisco Digital Network Architecture kunnen we tot laag zes automatiseren", zegt Frank De Reymaeker, Head of Enterprise Networking bij Cisco België en Luxemburg. "Cisco DNA bekijkt het hele netwerk als een systeem. We geven het zelfs de middelen om zichzelf aan te passen. Het ‘Cisco DNA Assurance’-pakket herkent ongeveer honderd van de meest voorkomende netwerkproblemen en installeert meteen de oplossing. Zo slagen we erin om de operationele kost sterk te reduceren."

Nieuwe switches

Cisco lanceert vandaag een aantal technologieën en diensten, zoals de beheerconsole Cisco DNA Center en Developer Center voor softwareontwikkeling. Het kloppende hart van de Cisco Digital Network Architecture is de Catalyst 9000, een nieuwe familie switches die werd gebouwd voor het digitale tijdperk en nieuwe prestaties inzake beveiliging, programmeerbaarheid en doorvoersnelheid. Zo kan deze switch, dankzij een nieuwe, snelle chip, met de Encrypted Traffic Analytics software in real-time versleuteld netwerkverkeer analyseren. De Cisco DNA-toepassingen voor deze Catalyst 9000 goot Cisco in een abonnementenformule.

Foto’s van Arnaud Spirlet en Frank De Reymaeker kunt u hier downloaden. Een blogpost over intuïtieve informatica van de hand van Chuck Robbins kunt u hier lezen.


Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com. Vaak gestelde vragen over Cisco cloud vindt u hier

Contact voor journalisten:

Check Twice

Rafaël Tirmarche
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Contact :

Cisco

Leslie Ann Delatte, digital marketing manager België en Luxemburg
E: ledelatt@cisco.com


Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner