Guest

Aantal superdatacenters gaat verdubbelen tegen 2020

Diegem 16 november

Het gebruik van cloud computing blijft stijgen onder impuls van zogenaamde hyperscale of superdatacenters. Het dataverkeer in die datacenters van 400.000 vierkante meter en meer zal de volgende vijf jaar vervijfvoudigen, goed meer dan de helft of 53 procent van het wereldwijde cloud computing verkeer. In 2020 zullen er 485 superdatacenters zijn, tegenover 259 vandaag. Tot die schatting komt netwerkbedrijf Cisco in zijn zesde, jaarlijkse Global Cloud Index.

Het wereldwijde gebruik van cloud computing gaat bijna verviervoudigen, van 3,9 zettabyte per jaar in 2015 tot 14,1 zettabyte per jaar in 2020. Bedrijven blijven de grootste gebruikers: het rapport verwacht dat professioneel gebruik van cloud met factor 2,4 zal groeien tegen 2020.

“We zien met name een erg sterke stijging van public cloud”, zegt Hugues de Pra, Datacenter Lead bij Cisco België. “Almaar meer bedrijven schakelen over naar cloud computing omwille van de schaalbaarheid en flexibiliteit. Werldwijd zal het aandeel van public cloud zal stijgen van 49 tot 68 procent. In ons land zien we vooral een doorbraak van hybride formules, met een combinatie van private en public clouds.”

Internet of Things vormt een vijfde van het professionele cloudgebruik

Iets meer dan twintig procent van het zakelijke cloudverkeer zal van Internet of Things-toepassingen komen. Overigens zal het Internet of Things een gigantisch aantal gegevens genereren, maar niet noodzakelijk opslaan in datacenters of clouds. IoT is goed voor 600 zettabyte per jaar tegen 2020, 275 keer meer dan het voorspelde verkeer van datacenters naar eindgebruikers of toestellen en 39 keer meer het totale datacenterverkeer.

Een deel van het verkeer komt onder meer van connected cars. Dit jaar nog connecteerde Peugeot-Citroën 1,1 miljoen slimme auto’s met Cisco’s Internet of Things platform Jasper, na onder meer Ford, General Motors, Tesla en Volkswagen.

Video en sociale media doen cloudgebruik bij particulieren fors stijgen

Het gebruik van cloud computing door consumenten stijgt met factor 3,5 sneller dan bij de bedrijven. Cloud computing bij particulieren zal tegen 2020 goed zijn voor 28 procent van het totale cloudverkeer, terwijl dit in 2015 nog maar 21 procent was.

We gebruiken steeds meer video-on-demand bij Proximus, Telenet en Voo en ook diensten als Netflix  zijn populair. Tegen 2020 zal videostreaming goed zijn voor 34% van het totale cloudverkeer door particulieren. In 2015 was dat nog maar 29 procent.

Ook sociale media, waar we massaal video’s en foto’s delen, blijven populair. Hun aandeel zal stijgen tot 24 procent van het totale cloudverkeer door particulieren in 2020, tegenover 20 procent in 2015.

Ook gegevensopslag in de cloud stijgt

In 2020 slaan we gemiddeld 1,7 gigabyte per maand in de cloud op. Dat is drie keer zoveel als in 2015. De studie verwacht binnen vijf jaar een miljard extra gebruikers van persoonlijke cloudopslagdiensten, een stijging met twaalf procent.

Een foto van Hugues de Pra kunt u hier downloaden. Het volledige, Engelstalige persbericht staat hier.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.


Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner