Guest

Vertrouwen in online beveiliging neemt af

Diegem, 20 januari 2016

Minder dan de helft van de bedrijven heeft nog vertrouwen in zijn gegevensbeveiliging. Dat blijkt uit Cisco’s jaarlijkse beveiligingsrapport (Annual Security Report) dat onderzoek voert naar de belangrijkste trends in cybersecurity van het voorbije jaar. Slechts 45 percent van de bedrijven denkt in 2016 voldoende gewapend te zijn tegen gesofisticeerde aanvallen van hackers. Bijna een kwart van de bedrijven besteedt dan ook zijn beveiliging uit, tien procent meer dan in 2014.

In 2015 maakten kmo’s minder gebruik van computerbeveiliging dan in 2014. Zowat de helft gebruikt technologie voor online beveiliging, tegenover 59% in 2014. Slechts 29% automatiseert de installatie van updates om lekken in zijn IT-systemen te dichten, tegenover 39% in 2014. Maar 54% houdt zijn beveiligingsinfrastructuur up-to-date, tegenover 64% een jaar eerder. Wel 92% van de 115.000 onderzochte internettoestellen was besmet met gekende bedreigingen, daarbij 31% toestellen die niet langer ondersteund worden door de fabrikant. Daardoor geraakte 85% van de onderzochte bedrijven dan ook via browserextensies besmet met malware.

Ransomware is big business

Cybercriminaliteit is een lucratieve business geworden. In zijn rapport maakt Cisco onder meer de analyse van Angler, de belangrijkste ransomwarecampagne van vorig jaar. Elke met Angler besmette server verstuurde de malware dagelijks naar 90.000 computergebruikers. Zowat 3% van de slachtoffers besliste losgeld te betalen om de ‘bevroren’ gegevens te vrijwaren. Dat leverde in een jaar tijd zo’n 60 miljoen dollar op voor één campagne.

Van Flash en Silverlight naar WordPress

Nog volgens het rapport zal Adobe Flash een populair doelwit blijven, hoewel het gebruik van de technologie daalt. Cisco verwacht dat de aanvallen op Adobe Flash, Microsoft Silverlight en ook Java stelselmatig zullen afnemen ten ‘voordele’ van onder meer WordPress. De hacks van WordPress-websites stegen met 221 procent tussen februari en oktober 2015. Bedrog via Facebook of social engineering (‘Facebook scams’) is met bijna 37 miljoen resultaten de populairste aanvalsmethode.

Het volledige Cisco Annual Security Research rapport vind je hier.

Over het rapport

Cisco’s 2016 Annual Security Report analyseert de voornaamste trends in cybersecurity. Cisco’s Collective Security Intelligence (CSI) ecosysteem verzamelt miljarden telemetriegegevens van Cisco-toestellen over de hele wereld. In het kader van dit rapport voerde Cisco met de Security Capabilities Benchmark Study ook extra onderzoek bij beveiligingsmanagers in twaalf landen: Australië, Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Mexico, Rusland, het VK en de VS.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com. Vaak gestelde vragen over Cisco cloud vin je hier.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Contact:

Cisco
Isabelle Geerts,
marketingmanager België en Luxemburg
E: igeerts@cisco.com

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner