Guest

Cisco pakt beveiliging van ‘verdoken IT’ aan

Diegem, 18 december 2015

Uit recent onderzoek van Cisco blijkt dat het verdoken gebruik van cloud computing binnen bedrijven groter is dan verwacht. Gemiddeld schatten IT-managers van grote organisaties dat ze 51 clouddiensten afnemen, maar in realiteit loopt het aantal op tot ruim 730. Shadow of verdoken IT is zo vijftien keer groter dan verwacht, dubbel zoveel ook als een jaar geleden. Bedrijven stellen zich zo onbewust bloot aan cyberrisico’s. Cisco brengt daarom nieuwe software op de markt om shadow IT te beveiligen.

Uit Cisco’s recente Cloud Index blijkt dat het gebruik van cloud computing blijft stijgen: tegen eind 2019 is cloud goed voor 8,6 zettabyte per jaar, vier keer meer dan nu. “Bedrijven moeten hun gegevens beveiligen op hun eigen bedrijfsnetwerk, op hun eigen computers én in de cloud”, zegt Fred Noordam, Cyber Security Lead Benelux bij Cisco. “Met een geïntegreerde strategie – security everywhere - zorgen we ervoor dat ze zwakke plekken niet over het hoofd zien, zoals cloudtoepassingen die medewerkers ongezien activeren op hun computer.”

Medewerkers geven hackers zo mogelijk ongewild toegang tot het netwerk van de organisatie. Een nieuw product in dat security everywhere-portfolio beschermt organisaties tegen onveilige cloudtoepassingen.

Cloud Access Security spoort niet alleen dreigingen op, maar laat bedrijven ook toe om beveiligingsregels vastleggen om cloudverkeer in te perken. Zo kan een organisatie toelaten dat externe cloudapplicaties zoals Dropbox en Box.com worden gebruikt, maar voorkomen dat bedrijfskritieke informatie wordt geüpload.

Public cloud tot acht keer duurder

Op die manier pakken organisaties ook de verdoken kost van shadow IT aan. Door het extra werk voor integratie en beveiliging van cloudsoftware is een op het eerste gezicht goedkope clouddienst in werkelijkheid 4 tot 8 keer duurder dan de eigen bedrijfsmiddelen. Wanneer medewerkers geen software kunnen installeren, moeten ze wel contact opnemen met de IT-afdeling.

Daarnaast is er ook een nieuwe Threat Awareness Service. Deze dienst is gebaseerd op de omvangrijke hoeveelheid informatie over netwerkdreigingen die Cisco via telemetrie binnenhaalt bij al zijn klanten. Op die manier wordt inkomend en uitgaand verkeer bij iedereen beter gefilterd. Eventuele onregelmatigheden die extra aandacht vergen, worden automatisch uitgelicht.

Meer informatie over de nieuwe producten en andere upgrades lees je in het Engelstalige bericht. Een foto van Fred Noordam kun je hier downloaden.

Een infografiek over Shadow IT vind je hier.

Over het onderzoek

Cisco analyseerde het netwerkverkeer van honderden klanten in Australië, Canada, Europa en de VS tussen januari 2014 en juli van dit jaar. Die klanten gebruiken Cisco’s Cloud Consumption Services, software om het effectieve gebruik cloudverkeer binnen bedrijfsmuren te meten. De resultaten van de meting zijn dus gebaseerd op werkelijke gegevens en zijn geen extrapolatie van een gevoerd onderzoek.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Vaak gestelde vragen over het Internet of Everything vind je hier.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Contact:

Cisco
Isabelle Geerts,
marketingmanager België en Luxemburg
E: igeerts@cisco.com

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner