Guest

Elia moderniseert communicatienetwerk in hoogspanningsstations

Diegem, 22 september 2015

Transmissienetbeheerder Elia gaat het communicatienetwerk in zijn hoogspanningsstations overschakelen naar IP-technologie. Een IP-communicatienetwerk laat meer interoperabiliteit toe tussen de verschillende systemen in hoogspanningsstations en maakt de verdere digitalisering en modernisering mogelijk van het elektriciteitsnet tot intelligent of ‘smart grid’. Over tien jaar moeten alle stations uitgerust zijn met connected grid switches van netwerkfabrikant Cisco.

In een smart grid kunnen alle systemen met elkaar communiceren, heeft de transmissienetbeheerder een beter zicht op verbruik en productie en kan hij het netwerk in balans houden. Door het succes van hernieuwbare en gedistribueerde energiebronnen, de internationalisering van de energiemarkt en het stijgende aantal multidirectionele energiestromen, heeft Elia nood aan een elektrisch netwerk waarmee het alle energiestromen gedetailleerd in kaart brengt. De digitalisering van het net moet zo bijdragen aan een stabiele en betrouwbare energievoorziening en een goede Europese emissiescore. Een smart grid is in grote mate afhankelijk van een modern en betrouwbaar communicatienetwerk.

Industriële systemen op universele netwerken

Schakelaars en transformators in hoogspanningsstations worden vandaag aangestuurd met zogenaamde SCADA-software (supervisory control and data acquisition). Die industriële beheertoepassingen maken gebruik van traditionele communicatienetwerken en worden stelselmatig vervangen door moderne netwerken op basis van het universele en flexibelere IP-protocol. Zo behoudt Elia één netwerk voor netbeheer, videobewaking, beveiliging en monitoring. De operator kan het netwerkverkeer zelf prioriteren.

Tachtig stations per jaar naar IP, gedurende tien jaar

In een eerste fase zal de transmissienetbeheerder daarom zo’n 1500 nieuwe netwerkswitches van Cisco installeren. In elk hoogspanningsstation komt er een krachtige aggregatieswitch CGS2520 die gekoppeld wordt met gemiddeld een tiental kleinere IE2000U switches. Die reeks voor ‘industrieel ethernet’ werd speciaal gebouwd voor gebruik in hoogspanningsstations. Ze zijn bestand tegen temperatuurschommelingen, vochtigheid en elektromagnetische krachten. Elia zal tachtig stations per jaar overschakelen, gedurende tien jaar.

Cisco-partner Proximus zal de netwerkapparatuur aanleveren en staat in voor het onderhoud en de upgrades van de besturingssoftware van de switches. Elia zorgt zelf voor de installatie in de elektrische onderstations, omwille van de complexiteit en de nodige veiligheidsvoorschriften om in hoogspanningsomgevingen te kunnen werken. Elia is goed vertrouwd met de technologie van Cisco. Ook het kantoornetwerk, het draadloze netwerk en de telefonie- en videocommunicatie komen van de fabrikant.

Informatie over Cisco’s smart grid technologie vind je hier.

Over Elia

Elia Transmissie is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit en behoort, samen met het in Duitsland overgenomen transmissienet 50Hertz, integraal tot Elia Group. Met bijna 2000 werknemers en een sterk vermaasd elektriciteitsnet van meer dan 18.300 km hoogspanningslijnen dat 30 miljoen eindklanten bedient, behoort deze Groep tot de top 5 van Europese transmissieoperatoren.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gand
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner