Guest

Belgisch mobiel internet bij tien snelste ter wereld

Het mobiel internet in België behoort tot de tien snelste ter wereld. Dat blijkt uit Cisco’s jaarlijkse Global Cloud Index, die aan de hand van snelheidstesten en netwerkanalyses het wereldwijde internetverkeer in kaart brengt. Mobiel gegevens downloaden lukt in ons land gemiddeld tegen 14 Mbps, uploaden tegen 5 Mbps. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt respectievelijk 6,3 en 2,6 Mbps.

Het vaste internet in ons land haalt 24 Mbps downloadsnelheid, tegenover een globaal gemiddelde van 17,3. De uploadsnelheid is met 3,5 Mbps dan weer heel wat lager dan het wereldwijde gemiddelde van 8,8 Mbps uploadsnelheid.

Voldoende snel voor gegevensintensief internetgebruik

We voldoen met die internetsnelheden ruimschoots aan wat Cisco vooropstelt in zijn Cloud Readiness Index om echt gebruik te kunnen maken van toepassingen die veel trafiek vragen. Om thuis in hoge resolutie te kunnen videochatten, toepassingen zoals Netflix in hoge resolutie te gebruiken of op kantoor goede videoconferenties te houden, hebben we een downloadsnelheid nodig van minstens 2,5 Mbps en een uploadsnelheid van minstens 1 Mbps.

Volgens het onderzoek van Cisco zijn steeds meer landen klaar voor geavanceerd internetgebruik. Vorig jaar voldeden 79 landen aan de criteria voor vaste netwerken, dit jaar zijn er dat 109. In 2013 voldeden 42 landen aan de criteria voor mobiele netwerken, vergeleken met 52 dit jaar.

Datacenterverkeer blijft toenemen

Parallel met de evolutie in België blijft ook het verkeer in de rest van de wereld stijgen. In de komende vijf jaar zal het bijna verdrievoudigen, van 3,1 zettabyte in 2013 naar 8,6 zettabyte in 2018. Een zettabyte is een biljoen gigabyte of het equivalent van 25.000 streams van alle films en televisieprogramma’s die ooit gemaakt zijn, in ultrahoge resolutie.

Ruim driekwart van dat totale gegevensverkeer zal in 2018 afkomstig zijn van de cloud, vergeleken met 54% in 2013. De overige 24% betreft gegevensverkeer in datacenters. Die stijging van cloudverkeer is evenredig met de toename van het aantal internetgebruikers. In 2018 zal de helft van de wereldbevolking toegang hebben tot het internet.

Hybride cloud wint aan belang

Tegen 2018 zal 31% procent van het cloudverkeer bestaan uit public cloud computing, zoals Microsoft Office 365, Google My Business of Amazon Web Services. Dat is negen procent meer dan vandaag. Daarmee wordt het belang van integratie van de public en private cloud almaar belangrijker om de continue groei van gegevens te verwerken.

“We investeren ruim 1 miljard dollar in Intercloud, Cisco’s wereldwijde hybride cloudnetwerk van. We hebben op basis van nieuwe open standaarden en Cisco Intercloud Fabric al ruim 250 datacenters van Cisco-partners in 50 landen verbonden”, zegt Hugues de Pra, Data Center Lead bij Cisco Belux.

De belangrijkste bevindingen van Cisco’s Global Cloud Index vind je ook in deze infografiek. Bijkomende informatie vind je op deze Engelstalige landingspagina.

Over het onderzoek

De Cisco Global Cloud Index meet elk jaar de groei van het wereldwijde traditionele datacenter- en cloudverkeer. Het geeft ook de belangrijkste trends weer in datacentervirtualisatie en cloud computing. Het analyseert ook de prestaties van mobiele en vaste netwerken of de cloud readiness per continent op basis van peilingen in 150 landen.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner