Guest

‘Nine to five’ aan het verdwijnen volgens onderzoek van Cisco - Cisco Systems

Diegem, 6 november 2014 De meeste bedrijven hebben zich aangepast aan het nieuwe werken. Toch houden ze best rekening met de verwachtingen van hun medewerkers. Dat blijkt uit het Connected World Technology Report van Cisco, een wereldwijd onderzoek dat peilt naar de impact van technologie op onze manier van leven. Meer dan de helft van de respondenten is zo goed als altijd beschikbaar voor het werk. Als gevolg daarvan verdwijnt het 9-tot-5 werkregime. De nieuwe werkdag ziet er almaar meer als volgt uit: van 07.00u tot 08.00u, van 09.00u tot 12.00u, van 14.00u tot 17.00u en eventueel nog van 21.00u tot 22.00u.

Steeds meer bedrijven passen daarom flexibele werkregimes toe. Meer dan de helft van de HR-verantwoordelijken die deelnam aan het onderzoek heeft het nieuwe werken ingevoerd of op de agenda gezet. Eén respondent op vier laat weten te mogen thuiswerken. Jongere medewerkers, de min 30-jarigen van de Generation Y, werken liever op kantoor waar ze naar eigen zeggen meer gefocust werken en productiever zijn.

In zijn zoektocht naar een job geeft 75% de voorkeur aan bedrijven waar flexibele werktijden en telewerken toegelaten zijn. Het onderzoek geeft aan dat we toch niet willen inleveren voor die extra flexibiliteit. Voor slechts een op vijf is flexibiliteit belangrijker dan salaris.

Generatieverschillen in manier van werken

Managers vinden het overigens gemakkelijker om de Generation X, 31- tot 50-jarigen, aan te sturen. Twee derden ondervinden een merkbaar verschil tussen de Generations X en Y. De grootste moeilijkheid is schijnbaar de ‘ik wil het nu’-ambitie van de twintigers. HR-verantwoordelijken verwachten dan ook dat de gebruikelijke managementmodellen zullen veranderen.

Volgens een ruime meerderheid van HR-verantwoordelijken krikken supertaskers ook de productiviteit van de onderneming op. Supertaskers hebben er geen problemen mee om werk en privé te mengen, en verwachten die flexibiliteit ook van hun werkgever.

Gebruik van technologie

De smartphone is niet meer weg te denken en het gros van de respondenten geeft aan dat smartphones de belangrijkste werktoestellen worden voor medewerkers. Anderzijds blijft de laptop het meest populair voor kantoortaken.

In 40% van de bedrijven mogen medewerkers met eender welk toestel verbinding maken met het bedrijfsnetwerk om hun job uit te voeren. In Duitsland, Frankrijk en Japan hebben minstens 25% van de medewerkers geen toegang tot bedrijfsgegevens op een mobiel toestel. Opmerkelijk: in Australië gebruikt de helft van de respondenten dagelijks minstens 10 verschillende toestellen, naar eigen zeggen.

Iets minder dan de helft van de respondenten voert taken uit voor het werk achter het stuur. De helft van de respondenten is minstens 25% van de reistijd aan het telefoneren.

Drie op de tien respondenten verwachten dat er tegen 2020 zelfrijdende auto’s zullen zijn, zodat ze gemakkelijker kunnen pendelen en doorwerken. Acht op de tien verwachten dat ze na 2020 ook een beroep zullen kunnen doen op robots voor de uitvoering hun job.


Over het onderzoek

Cisco publiceert dit jaar voor de derde keer zijn 'Connected World Technology Report'. Het verscheen eerder in 2011 en 2012. Met het onderzoek wil Cisco de huidige werkomstandigheden beter begrijpen en de impact meten van flexibele werktijden en telewerken. De netwerkleverancier enquêteerde 3.700 professionals in 15 landen over de hele wereld, waarvan 830 personeelsmedewerkers. De deelnemers zijn tussen 18 en 50 jaar oud en werken in een zakelijke omgeving, maar niet in IT-, onderzoeks- of ingenieursfuncties. Organisaties in de onderwijs- of non-profitsector, marktonderzoekers, technologieleveranciers en adviseurs werden niet bevraagd. Met landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk is ook Europa goed vertegenwoordigd in het onderzoek. Meer informatie over het Cisco Connected World Tecnology Report, alle resultaten en de eerdere versies van het onderzoek vind je hier.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gand
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner