Guest

Nieuwe internettoepassingen bezorgen

Diegem, 10 januari 2014 Het Internet of Everything heeft voor de overheidssector een wereldwijde, potentiële waarde van 3.400 miljard euro over de volgende tien jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat IT-bedrijf Cisco vandaag publiceert. Dankzij het Internet of Everything kunnen overheden over de hele wereld besparingen realiseren, de productiviteit van hun 350 miljoen ambtenaren verhogen, nieuwe inkomsten genereren en de dienstverlening voor de burger optimaliseren.

Wereldwijd staan overheidsuitgaven onder druk. “Burgers hebben hoge verwachtingen van de overheid die contradictoir genoeg moet besparen en ook zelf krimpt. Het Internet of Everything laat overheden toe om de dienstverlening op peil te houden en zelfs te innoveren. Met behulp van onder meer sensoren haalt men overal intelligentie uit zodat men meer en meer processen kan automatiseren”, zegt Cisco’s chief globalisation officer Wim Elfrink.

Zo voegde in Finland afvalverwerker Enevo sensoren toe aan zijn containers, die aangeven wanneer ze vol zijn en opgepikt kunnen worden: goed voor een besparing van 40% in de afvalophaling. Dankzij smart parking heeft Nice tot 30 procent minder fileleed in de stadskern, wat ook de luchtkwaliteit bevordert. In het Zuid-Koreaanse Songdo verlaagt centraal en intelligent gebouwbeheer het energieverbruik met 30%, en in Barcelona optimaliseert het Internet of Everything busroutes en geeft het de reële aankomsttijden van bussen aan de halte aan.

Virtueel loket

Het zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke besparingen of verbeteringen dankzij het Internet of Everything. Volgens de studie ligt er voor steden een potentieel van 1.400 miljard euro voor het grijpen, via onder meer smart buildings, slimmer energiebeheer, smart parking, slimmer waterbeheer en slimme wegentol.

“In Barcelona en Nice pioniert men ook met een virtueel loket dat bij ons evenmin zou misstaan. Burgers kunnen er van op afstand videobellen met het stadhuis en alle administratie in orde brengen voor bijvoorbeeld hun nieuwe rijbewijs. De burger kan formulieren ondertekenen en via de documentcamera overhandigen aan de expert. Met onze breedbanddekking hoeft dat voor Belgische gemeenten geen probleem te vormen”, zegt Pol Vanbiervliet, algemeen directeur van Cisco België en Luxemburg.

Voor regionale en federale overheden omhelst het Internet of Everything een potentieel van ruim 2.000 miljard euro, vooral in defensie (1.100 miljard). Ook justitie, onderwijs, milieubeheer, wegen en verkeer en zorg kunnen voordeel halen uit het Internet of Everything.

Begin vorig jaar schatte Cisco de potentiële waarde van het Internet of Everything voor de privésector op 10.600 miljard euro. Gecombineerd biedt het dus een waarde van 14.000 miljard euro voor bedrijven en overheden over de volgende tien jaar. Het volledige rapport over de impact van IoE op de overheidssector, vaak gestelde vragen, een infografiek en de tien belangrijkste bevindingen vind je op www.internetofeverything.com.

Een foto van Pol Vanbiervliet kun je hier downloaden.


Over het Internet of Everything – connecting the unconnected

Het Internet of Everything zal informatie vanuit tientallen miljarden bronnen verzamelen en verwerken. Het grootste deel van de informatie zal komen van een haast oneindige hoeveelheid sensoren, meters, schakelaars en andere in huishoudtoestellen, machines en assemblagerobots, automaten, gebouwen, infrastructuur en wegen, zorgtoestellen, transportsystemen, auto’s, enzovoort. De rest van de informatie komt van personen. Momenteel sturen we vooral locatie- en surfgegevens uit via onze smartphone en tablet, in de toekomst dragen we wellicht sensoren op ons lichaam en in onze kledij om onder meer medische informatie beveiligd door te sturen.

Naar verwachting zullen over een vijftal jaar meer dan 50 miljard objecten met het internet verbonden zijn. Vandaag zijn er 14,4 miljard objecten verbonden, of 1% van het potentieel. Wanneer ‘alles’ verbonden is met het internet, kunnen we steeds meer interessante informatie ophalen om verder te automatiseren. Voorbeelden zijn automatische beslissingen die ons minder energie doen verbruiken, robots die zich aanpassen aan de werking van de fabriek of transportsystemen die anders werken naargelang de verkeersdrukte.

Vaak gestelde vragen over het Internet of Everything vind je hier.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gand
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner