Имате сметка?

  •   Персонализирана содржина
  •   Вашите производи и поддршка

Потребна ви е сметка?

Направете сметка

Што е wifi 6?

Следната генерација на Wi-Fi стандардот е Wi-Fi 6, исто така познат како 802.11ax, најновиот чекор во светот на постојаните иновации. Стандардот се базира на јачини од 802.11ac, додавајќи ефикасност, флексибилност и скалабилност што им овозможува на новите и постоечките мрежи зголемена брзина и капацитет со апликациите од следната генерација.

Институтот за електротехника и електроника (IEEE) предложи Wi-Fi 6 стандард за да може да ги спои слободата и големата брзина на Gigabit Ethernet безжичната технологија со сигурноста и предвидливоста кои се наоѓаат во лиценцираното радио.

Кои се придобивките од Wi-Fi-6?

Wi-Fi 6 им овозможува на претпријатијата и давателите на услуги да поддржуваат нови апликации на истата инфраструктура за безжична LAN (WLAN), истовремено обезбедувајќи поквалитетни услуги на постарите апликации. Ова сценарио ја поставува сцената за нови бизнис модели и зголеменото користење на Wi-Fi


Дали Wi-Fi 6 се разликува од 802.11ax?

Не, тие се исти. Wi-Fi Alliance започна кампања за да го искористи терминот "Wi-Fi 6" кога се повикува на стандардот IEEE 802.11ax. Ова покажува дека тоа е шестата генерација на Wi-Fi. Премисата беше да се поедностави маркетинг пораката за да се помогне 802.11ax да биде подобро позициониран во однос на стандардите на Третата генерација партнерски проекти (3GPP) кои се користат кај мобилните телефони (како 5G).


Кога ќе се ратификува Wi-Fi 6?

IEEE треба да ја ратификува промената Wi-Fi 6 во втората половина од 2019 година. Wi-Fi Alliance има слична временска рамка за сертификација на Wi-Fi 6. Последната официјална проценка за ратификација е секогаш достапна на веб-страницата на 802 IEEE во колоната "RevCom & Standards Board Final Approval".


Што може да се очекува од Wi-Fi 6


Придобивки од W-Fi 6

802.11ax ќе им дозволи пристапни точки на повеќе клиенти во густи средини и ќе обезбеди подобро искуство за типичните безжични LAN мрежи. Исто така, ќе обезбеди повеќе предвидливи перформанси за напредни апликации како 4K или 8K видео, со апликации за соработка со висока резолуција во средини со висока густина, безжични канцеларии и Интернет на нештата. 802.11ax ќе го носи Wi-Fi кон иднината, затоа што растот на безжичната технологија продолжува.

Погледнете ја нашата техничка бела книга: IEEE 802.11ax: Шеста генерација на Wi-Fi


Wi-Fi 6 пристапни точки

Веќе постојат некои Wi-Fi 6 пристапни точки на пазарот наменети за раните корисници и клиентите кои се желни да го тестираат новиот стандард. Пристапните точки кои се објавуваат рано ќе бидат пред- стандардни AP-и бидејќи стандардот сè уште не е ратификуван. Ова значи дека клучните функции што се дел од Wi-Fi 6 може да не бидат поддржани на некои од овие првични, пред-стандардни пристапни точки. Меѓутоа, кога е достапно, некои од овие пристапни точки ќе можат да станат сертифицирани преку софтверски ажурирања и ќе бидат поддржани Wi-Fi 6 функции. Овој пристап е сличен на воведувањето на претходните генерации, како 802.11ac и 802.11n.


Wi-Fi 6 технолошки димензии

  • Погуста модулација со користење на 1024 Квадратурна амплитудна модулација (QAM), овозможувајќи повеќе од 35 проценти забрзување.
  • Распоред базиран на ортогонална фреквенциска поделба (OFDMA) за намалување на оптоварувања и каснења.
  • Робусна сигнализација со висока ефикасност за подобро работење при значително пониска индикација на јачината на приемниот сигнал (RSSI).
  • Подобар распоред и подолг рок на траење на батеријата со Target Wake Time (TWT)

Дали Wi-Fi 6 ќе биде компатибилен со 802.11ac?

Како и со сите други неодамнешни напредоци во Wi-Fi технологијата, 802.11ax е компатибилен наназад, надградувајќи ги постоечките технологии и правејќи ги поефикасни.


Да почнеме

Дознајте повеќе за производите и решенијата на Cisco во врска со Wi-Fi 6 технологијата.