Имате сметка?

 •   Персонализирана содржина
 •   Вашите производи и поддршка

Потребна ви е сметка?

Направете сметка

Алатки за автоматско прибирање податоци (колачиња и сл.)

Како користиме колачиња и други технологии за следење во Cisco

Нашите услуги (вклучувајќи ја нашата веб-локација, мобилната апликација и комуникациите преку е-пошта, со едно име „Услуги“) користат колачиња и други технологии за идентификација на уред („колачиња“) за обезбедување на нашите услуги, за да разберат како тие се користат, како и за маркетиншки цели. Подолу можете да прочитате повеќе за типовите колачиња што ги користиме, за причините зошто ги користиме и како да изберете од опциите за колачиња подолу.

Нашите веб-локации вклучуваат графички контроли, што се интерактивни мини-програми кои се активни на локацијата за да обезбедат конкретни услуги од друга компанија (како прикажување на вестите, мислења, музика и повеќе). Личните информации, како адресата на е-пошта, може да се соберат преку графичката контрола. Колачињата може да се постават преку графичката контрола за да се обезбеди правилна функција. Информациите собрани преку оваа графичка контрола се управуваат со политиката за приватност на компанијата што ја создала. Нашата графичка контрола може да има карактеристика за увезување на контактите за да ви помогне кога праќате е-пошта до контактите. На ваше барање, ќе го пребараме именикот во вашата е-пошта за да ви помогнеме да ги увезете контактите на нашата веб-локација.

Што се колачиња?

Поимот колаче го користиме со значење сите технологии што складираат и пристапуваат до информации на уред кој го користите за пристап до нашите услуги, како компјутерот, таблетот или мобилниот телефон. На пример, користиме HTTP колачиња што се мали податочни датотеки (обично се состојат од броеви и букви) кои се преземаат кога ќе пристапите до нашите услуги, а ни дозволуваат да го препознаеме вашиот уред. Користиме технологии како пиксел-ознаки и софтверски комплети вградени во нашите апликации (повеќе информации).

Постојат различни типови на колачиња. На пример:

 • Колачиња понудени директно од Cisco („колачиња од прва рака“) и колачиња понудени во наше име, на пример, од компании за маркетинг и аналитика на податоци („колачиња од трета страна“)
 • Колачиња што траат различни временски периоди, вклучувајќи ги и оние што траат само додека ви е отворен пребарувачот (се нарекуваат „колачиња од сесија“) Тие се бришат автоматски штом ќе го затворите пребарувачот. Другите колачиња се „трајни колачиња“, што значи дека го преживуваат затворањето на пребарувачот. На пример, може да го препознаат вашиот уред кога ќе го отворите пребарувачот и повторно ќе пребарувате на интернет.

Кои колачиња ги користиме и зошто ги користиме?

Во следнава табела се наведени различните категории на колачиња што ги користат нашите Услуги и причините за нивното користење.

Тип на колаче Причина за користење на колачиња Кој ги прикажува и каде можете да најдете повеќе информации?
Колачиња за автентикација Овие колачиња (вклучувајќи локално складирање и слични технологии) ни кажуваат кога сте се пријавиле за да ви прикажеме соодветно искуство и карактеристики, како и информации за вашата сметка, историја со патувања и можност за уредување на параметрите на вашата сметка. Cisco
Колачиња за безбедност и интегритет на локацијата Овие колачиња ги користиме за да поддржиме или овозможиме безбедносни карактеристики што ќе помогнат Cisco да се чувствува сигурно и безбедно. На пример, ни овозможуваат да запаметиме кога сте се пријавиле во безбедна област на услугите и ни помагаат да ја заштитиме вашата сметка за да не пристапи до неа никој друг освен вас. Cisco
Рекламирање Нештата како колачиња и пиксели се користат за да се разберат и обезбедат реклами и тие да се направат порелевантни на вас, како и да се следи ефикасноста на рекламните кампањи за мобилни апликации.
На пример, можеби ќе прочитаме колаче за да ви прикажеме реклами кои би биле интересни за вас на други веб-локации. Овие информации исто така ги користиме за повторно таргетирање корисници со релевантен маркетинг. На сличен начин, нашите партнери можат да користат колаче, услуга за припишување или друга слична технологија за да определат дали сме ја прикажале рекламата и како таа поминала, или, пак, за да ни дадат информации за тоа каква интеракција имате со нив. Тоа може да опфати складирање колачиња на вашиот локален уред.

Cisco [и трети страни, вклучувајќи ги]

 • Adelphic
 • Adjust
 • AdRoll (Facebook)
 • AdSage
 • AOL
 • CareerCo
 • Digilant
 • Drawbridge
 • Facebook
 • Google
 • HasOffers (Tune)
 • Indeed
 • Kenshoo
 • Microsoft
 • Mixpanel
 • Quantcast
 • Recruitics
 • RocketFuel
 • Simplyhired
 • Twitter
 • Yahoo
 • YieldMo
 • Ziprecruiter

За повеќе информации за рекламите според вашите интереси или за да изберете да не се користат вашите информации од пребарувањето на интернет во цели за бихејвиористички маркетинг, ве молиме посетете ја www.aboutads.info/choices ако сте во Соединетите Американски Држави или http://youronlinechoices.eu/ ако не сте во Соединетите Американски Држави.

Локализација Тие помагаат Cisco да обезбеди локализирано доживување. На пример, можеме да складираме информации во колаче што ќе се постави на вашиот пребарувач или уред за да ја видите локацијата на јазикот кој го претпочитате. Cisco
Карактеристики на локацијата и услуги Тие обезбедуваат функционалност која ни помага да обезбедиме производи и услуги.
На пример, колачињата помагаат да се пријавите пополнувајќи ги однапред полињата за вас. Исто така, може да користиме колачиња и слични технологии кои ни помагаат за вас и за другите да обезбедиме социјални приклучоци и друга приспособена содржина и доживувања, на пример да ви даваме предлози вам и на другите.

Cisco [и трети страни, вклучувајќи ги]

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
Аналитика и истражување Овие се користат за да се разберат, подобрат и истражат производите и услугите, вклучувајќи и кога ќе пристапите до веб-локацијата на Cisco, како и до сродните веб-локации и апликации од компјутер или мобилен уред.
На пример, може да користиме колачиња за да разбереме како ги користите карактеристиките на локацијата и ќе ја сегментираме публиката за тестирање на карактеристиката. Ние и нашите партнери ги користиме овие технологии и информациите што ги примаме за да го подобриме и разбереме начинот на кој ги користите веб-локациите, апликациите, производите, услугите и рекламите. Можно е да ги споделиме информациите за оваа анализа со нашите партнери.

Cisco [и трети страни, вклучувајќи ги]

 • Google
 • MixPanel
 • Optimizely

Sorry, no results matched your search criteria(s). Please try again.


Како да изберете од опциите за колачиња?

Имате право да изберете да не прифатите колачиња. Тие се важен дел од начинот на функционирање на нашите услуги, така што треба да бидете свесни дека ако изберете да одбиете или да отстраните колачиња, тоа може да се одрази на достапноста и функционалноста на услугите што ги нудиме на нашите веб-локации.

Повеќето пребарувачи на интернет се поставени стандардно да прифаќаат колачиња. Доколку сакате повеќе , обично може да изберете да го поставите пребарувачот да отстранува или да одбива колачиња на пребарувач. За да го направите тоа, следете ги упатствата дадени во вашиот пребарувач. Упатствата обично се наоѓаат во менијата „Помош“, „Алатки“ или „Уреди“.

Некои трети страни даваат можност да ги одбиете нивните колачиња директно со кликнување на врска за откажување. Или, може да се откажете од нивните реклами проактивно.

Како да се откажете од рекламите според интереси:

Отстранувањето или отфрлањето на колачињата на пребарувачот не мора задолжително да влијае на флеш-колачињата од трети страни што се користат во врска со нашите услуги. Добијте повеќе информации за начинот на бришење или оневозможување флеш-колачиња.

Може да ги смените претпочитаните опции за начинот на кој веб-локацијата користи колачиња.

За повеќе информации

За дополнителни информации за колачиња, вклучувајќи и како да видите кои колачиња се поставени на вашиот уред и како да управувате со нив и да ги бришете, посетете ја AllAboutCookies.org и Your Online Choices (за жители на Европската унија).

Функција „Не ме следи“

Некои пребарувачи на веб може да понудат можност да овозможите карактеристика „не ме следи“, која ќе испрати сигнали до веб-локациите што ги посетувате, назначувајќи дека не сакате да се следат вашите активности на интернет. Ова се разликува од блокирањето или бришењето колачиња затоа што пребарувачите со карактеристиката „не ме следи“ сè уште можат да прифаќаат колачиња. Во моментов нема стандард во индустријата за тоа како компаниите треба да реагираат на сигналите „не ме следи“, иако во иднина може да биде развиен. Не реагираме постојано на сигналите „не ме следи“. Ако тоа го правиме во иднина, ќе го опишеме начинот во Изјавата за приватност. Дознајте повеќе за „не ме следи“.

Контактирајте нè

Ако имате прашања во врска со нашето користење колачиња, контактирајте со нас на: privacy@cisco.com.

Изјава за приватност