KOLIKO ZNATE O CYBER KRIMINALU? (tolike su vam i šanse da se od njega spasete)

Svake godine CISCO specijalni bezbednosni timovi pretražuju internet kako bi identifikovali i razotkrili najnovije trendove cyber kriminala koji danas više nego ikad, svojom snagom, resursima i kreativnošću – preti da ugrozi i najbezbednije biznise. Proverite koliko znate o cyber kriminalu i na ovoj strani pročitajte delove iz našeg jedinstvenog CISCO ANNUAL SECURITY REPORT-a koji po obimu i dubini zahvata nema premca u industriji – ili ga preuzmite ovde u celini.

Budite informisani

PREUZMITE CISCO ANNUAL SECURITY REPORT

Najkompletniji vodič za razumevanje i odbranu od cyber kriminala
Kompjuterski kriminal je organizovana multimilionska industrija sa velikim ljudskim i tehničkim resursima koja ima samo jedan cilj - preuzimanje podataka od važnosti.
Na vama je odgovornost da zaštitite svoju firmu i sebe.
Saznajte najnovije trendove – kako biste se od njih odbranili.

ANGLER – mreža cyber ucenjivača se širi

Angler je glavni faktor u iznenadnom širenju ransomware aktivnosti koje su naši istraživači pomno pratili tokom poslednjih nekoliko godina. Kriminalci koriste Angler za enkripciju podataka i daju ključeve samo ako korisnik plati otkup (eng. "ransom").

BOTNET – nikad ne veruj robotu

Botnet mreže su mreže kompjutera međusobno zaraženih malicioznim softverom. Napadači upravljaju njima kao grupom i napadaju druge sisteme i kompjutere novih žrtava šaljući email spam ili DDoS napade. Tokom godina njihov broj i složenost raste. Botnet virusi Bedep, Gamarue i Miuref trenutno su odgovorni za preko 65% ovih napada u svetu.

CRYPTOWALL – #onokad su tvoji podaci tako blizu a tako daleko

Cryptowall je grupa Ransomware (ucenjivačkih) virusa koji enkriptuju vaše podatke koristeći snažnu AES enkripciju, jedinstveni CHM mehanizam infekcije i robusne C2 aktivnosti preko Tor anonimne mreže. Ukratko – kada su jednom enrkiptovani, vaši podaci će vam postati ponovo dostupni tek kada platite ucenu – tj. otkup za njih. Najveći porast Cryptowall upotrebe Cisco je primetio u junu 2015. Po Cisco analizama, autori koji su napravili Angler exploit kit – iskoristili su trenutak dok korisnici još uvek nisu instalirali najnoviji patch za Adobe Flash.

ČITULJA - Internet Explorer kao faktor rizika

Cisco Talos istraživački tim otkrio je tokom prošle godine da Angler exploit kit napadi često koriste američke sajtove sa čituljama koje čitaju stariji ljudi. Napadi koji se dešavaju putem ovakvih sajtova, naročito su zloćudni jer napadaju stariju populaciju (kradući podatke, kreditne kartice itd) koja nema svest o potrebnom nivou zaštite. Mnoge od žrtava koristile su Internet Explorer.

GAMARUE – Neki virusi ubijaju na daljinu

Gamarue je porodica virusa koja omogućava daljinsku kontrolu vašeg računara čime stiče pristup osetljivim podacima i podešavanjima računara. Ovi virusi mogu biti worms i prenositi se USB-om. U grupi botnet napada koje je Cisco posmatrao tokom prethodne godine (v. izveštaj) Gamarue je ubedljivo najzastupljeniji.

MIUREF – Softverska lobotomija reklamama

Miuref je virus koji napada veb pretraživač i preusmerava ga na sajtove sa reklamama – i usput preuzima dodatne zloćudne softvere. Svi srećni kompjuteri liče jedan na drugog - Svaki zaraženi kompjuter – zaražen je na svoj način.

PHISHING - Da li ste se već upecali na lažne mejlove?

Da li ste se već upecali na lažne mejlove? Phishing je klasična internet prevara. Reč je o mejlovima koji izgledaju kao da dolaze od validnih pošiljalaca ili kompanija, a zapravo im je cilj razotkrivanje vaših osetljivih podataka. Po Cisco istraživanjima u svetu se prošle godine dogodilo oko 3.798.000 ovakvih napada – što phishing čini pretnjom srednje zastupljenosti (poređenja radi – u 2015 se odigralo oko 33.681.000 Facebook scam napada). Vrlo čest način slanja ovakvih mejlova je putem kompromitovanih WordPress sajtova sa kojih virusi napadaju. Samo prošle godine, broj WordPress sajtova koji se koriste za napade virusa porastao je za preko 221% po Cisco istraživanjima.

RANSOMWARE - Pare ili podaci!

Generalno ime za porodicu virusa koji koriste različite metode enkripcije da bi korisniku onemogućili pristup podacima na računaru. Tek po plaćanju ucene korisnik može da otključa svoj kompjuter. Napadači često koriste Tor anonimnu mrežu da bi onemogućili svako praćenje traga koji vodi do njih. Kada dobiju novac tražen za ucenu – izražen u bitkoinima – napadači otključavaju podatke na kompjuteru. U pitanju je relativno nova vrsta napada (januara 2014 primećen prvi put).

SAM SAM - Da li virusi napadaju i lekare?

Sam Sam je izuzetno opasan virus novijeg datuma koji često napada medicinske institucije i farmaceutske kompanije. Jednom kada je unutra, on radi enkripciju svakog pojedinog fajla u računaru uz pomoć AES enkripcije koja potpuno onemogućava dešifrovanje u razumnom roku. Upotreba resursa skače do neslućenih razmera što se obično manifestuje kroz usporavanje rada računara, a jednom kada je proces gotov, podaci i ceo računar postaju potpuno nepristupačni. Čak i ako platite ucenjivačima da vam otključaju kompjuter – oni često ostavljaju back door i priča ni tada nije završena.