KAKO DA NE DOSPETE U CRNU HRONIKU CYBER KRIMINALA? Tako što ćete je pročitati.

Svake godine CISCO specijalni bezbednosni timovi pretražuju internet kako bi identifikovali i razotkrili najnovije trendove cyber kriminala koji danas više nego ikad, svojom snagom, resursima i kreativnošću – preti da ugrozi i najbezbednije biznise. Pročitajte najnovije primere cyber napada na kompanije i pojedince – i proverite da li ste spremni za novu generaciju bezbednosnih rizika. Na ovoj stranici možete preuzeti i naš jedinstveni CISCO ANNUAL SECURITY REPORT koji po obimu i dubini zahvata nema premca u industriji.

Budite informisani

PREUZMITE CISCO ANNUAL SECURITY REPORT

Najkompletniji vodič za razumevanje i odbranu od cyber kriminala
Kompjuterski kriminal je organizovana multimilionska industrija sa velikim ljudskim i tehničkim resursima koja ima samo jedan cilj - preuzimanje podataka od važnosti.
Na vama je odgovornost da zaštitite svoju firmu i sebe.
Saznajte najnovije trendove – kako biste se od njih odbranili.

Šta se dešava kada istražitelji postanu žrtve zločina?

Svi znamo da kada je reč o policijskoj profesiji, i najmanji pogrešan potez može da bude poguban. Čak i ako je taj potez - jedan klik mišem.

Policijska uprava okruga Dikson suočila se sa napadom virusa koji je zaključao 72,000 fajlova sa podacima slučajeva: sve izjave svedoka i fotografije najednom nisu bile dostupne.

Do napada je došlo kada je jedan od zaposlenih, slušajući online radio, kliknuo na jednu od reklama na svom ekranu i tako dozvolio Cryptowall virusu pristup svim podacima. U tom trenutku zaposlenima se na ekranima pojavila poruka da imaju određeno vreme da plate otkup, u suprotnom, podaci neće biti otključani.

Cryptowall funkcioniše tako što enkriptuje fajlove na diskovima krajnjeg sistema i na svim povezanim sistemima za čuvanje i skladištenje podataka. Kako se obično i backup radi putem sistema za čuvanje i skladištenje podataka, u mnogim slučajevima su i backup podaci izloženi riziku.

Činjenica je da ponekad i policiji treba sigurna zaštita.

Kada čitav grad postane žrtva cyber napada

Gotham definitivno nije jedini grad koji može da postane žrtva zločina i ucene.

Detroit je 2014. godine pretrpeo napad cyber kriminalaca koji je mogao skupo da ih košta. Upravi grada su zaključani podaci i tražen je otkup u iznosu od 2000 bitcoins-a, odnosno 803,500 dolara. Srećom, zaključane podatke grad više nije imao potrebe da koristi i tražena suma nije isplaćena. Ipak, kako je gradonačelnik Duggan rekao, "Ovo je bila odlična opomena." Osim ovoga, gradonačelnik je bio prilično neprijatno iznenađen činjenicom da je uprava koristila Microsoft Office paket star 10 godina.

Odmah potom, uprava je obezbedila najnovije, ažurirane verzije sigurnosnih sistema.

Ovaj slučaj, nažalost, nije bio izolovan - državu Mičigen pogodi blizu 500,000 cyber napada dnevno.

Bolnica u Holivudu oplatila otkup 17,000 dolara Ransomware hakerima

Ransomware virus je nova pretnja o kojoj se sve češće govori u poslednje vreme, a meta napada može da bude bilo ko - pa i bolnica.

Tako je jedna od bolnica u Holivudu nedavno je pretrpela napad ovog virusa koji je zaključao pristup mreži. Još uvek nije jasno kako je došlo do upada virusa u sistem, ali se sumnja da je uzrok bio klik na link u jednom od mejlova. Bolnica je bila prinuđena da plati 17,000 dolara kako bi ponovo dobila pristup podacima. Martin Fisher, information security manager bolničkih sistema u Džordžiji izjavio je da ovo definitivno nije poslednji napad. "Ovi momci će sigurno pokušati isto i sa drugim sistemima. Siguran sam da isto pukušavaju sa još hiljadu drugih potencijalnih žrtava. Kao neko ko radi sa sistemima u bolnicama, i kome je imperativ da ovakve slučajeve reši u što kraćem roku kako pacijenti ne bi trpeli štetu, u potpunosti razumem zašto su odabrali bolnicu kao metu napada."

Botnet napad iz frižidera

Virus može da se nađe i u smart kućnim aparatima, poput frižidera. Jedan od prvih ovakvih slučajeva zabeležen je 2013. godine kada je Internet of Things iskorišćen za cyber napad i slanje oko 750,000 mejlova u sklopu junk mail kampanje. Naknadnom istragom utvrđeno je da oko 25% poruka nije poslato sa desktop, lap-topa ili smartfone uređaja, a virus se instalirao na druge smart uređaje kao npr. kuhinjske aparate. Virus koji je poslat sa tih uređaja uspeo je da se instalira, jer uređaji nisu bili propisno konfigurisani i pritom su se koristile slabe, default šifre.

Botnet mreže su veliki bezbednosni problem, a pojava thingbots-a situaciju čine znatno složenijom. Mnogi od ovih uređaja su slabo zaštićeni, a korisnici nemaju način da detektuju virus ili da ga se reše.

International Data Corporation predviđa da će do 2020. godine u svetu oko 200 miliona uređaja biti povezano na internet, što bi moglo da predstavlja potencijalni problem s obzirom da korisnici trenutno nemaju rutinsku proveru prisustva virusa.

Hakeri hakuju i hakere

Slučaj hakovanja Hacking Team-a iz jula 2015. godine dokazao je da niko nije imun na napade cyber kriminalaca, pa ni sami hakeri.

Hacking Team je IT kompanija koja vladama država, korporacijama i agencijama obezbeđuje mogućnost nadzora internet aktivnosti korisnika, dešifruje njihove enkriptovane fajlove i mejlove i snima Voice over IP razgovore.

Ipak, da i sami nisu imuni na neželjene upade u svoj sistem pokazalo se prošle godine kada grupa hakera objavila link sa 400 gigabajta podataka, uključujući mejlove, fakture i Source kodove koji su "procureli" putem Mege i BitTorrena. Hacking Team je potom pokušao da ospori relevantnost objavljenih podataka, međutim šteta je uveliko načinjena.

Odgovornost za ovaj napad pruzeo je haker na Twitteru poznat kao Phineas Fisher koji je pre toga izvršio napad na spyware kompaniju pod nazivom Gamma International.

Krađa podataka sa kreditnih kartica gostiju hotela

Lanac luksuznih hotela Mandarin Oriental doživeo je cyber napad marta 2015. godine kada su hakeri došli do informacija kreditnih kartica njihovih gostiju.

Većina Mandarin Oriental hotela širom sveta je pretrpelo ovaj napad, a istraga je pokazala da je ova akcija pažljivo planirana od decembra 2014. godine.

Ukradene kreditne kartice često završe na crnom tržištu, a podaci sa kartica ukradenih ovom akcijom su mogle da donesu velike prihode hakerima, s obzirom na profil klijenata ovog luksuznog hotela. Uprava hotela nije želela da daje detaljnija objašnjenja u vezi sa tim kako je došlo da upada u sistem, ali su ubrzo posle upada hakera uspeli da iz sistema uklone virus i zaštite se od napada.

Ni osiguravajuće kuće nisu sigurne

Februara 2015. američka osiguravajuća kuća Anthem objavila je da je hakovana od strane još uvek nepoznatih napadača, kojima je u posed došlo 78.8 miliona zdravstvenih kartona osiguranika ove kuće.

Žrtva napada bio je čak i CEO kompanije do čijih su ličnih podataka hakeri takođe uspeli da dođu.

Sa upadom i krađom podataka počelo se nekoliko nedelja pre nego što je napad uopšte i otkriven, a podaci osiguranika će se, kao i u većini ovakvih slučajeva, najverovatnije prodati na crnom tržištu. Podaci osiguranika sadrže imena, datume rođenja, medicinski ID, broj socijalnog osiguranja, adrese stanovanja, e-mail adrese, kao i podatke o zaposlenju i primanju.