KOLIKO VESTE O CYBER KRIMINALU? (Toliko je možnosti da se od njega rešite)

Vsako leto CISCO specijalne varnostne ekipe raziskujejo internet kako bi identificirali in razkrili najnovejše trende cyber kriminala, ki danes niso več kot včasih, z svojo močjo, viri in kreaktivnostjo - grozi da ogrozi najvarnejše posle. Preberite najnovejši primer cyber napada na podjetja in posameznike - preverite ali ste pripravljeni za novo generacijo varnostnega rizika. Na tej lahko prevzamete tudi naš edinstveni CISCO ANNUAL SECURITY REPORTA-a kateri po obsegu in globini premca v industriji - ali ga prevzamite tukaj v celini.

Bodite informirani

PREVZEMITE CISCO ANNUAL SECURITY REPORT

Najbolj popoln vodič za razumevanje in obrambo proti kibernetskemu kriminalu.
Računalniški kriminal je organizirana večmilijonska industrija z veliko človeških in tehničnih virov, ki ima samo en cilj – krajo vaših zaupnih podatkov.
Vaša odgovornost je, da zaščitite svoje podjetje in sebe.
Izvedite več o najnovejših trendih in kako se jih obraniti.

Angler - Ujemite ribo, ki ima denar in podatke Angler.

Angler je glavni faktor v nepričakovanem širjenju Ransomware aktivnosti, katerem so naši raziskovalci intenzivno sledili nekaj let. Kriminalci uporabljajo Ransomware za šifriranje podatkov, kode za dešifriranje pa vrnejo le v primeru, da uporabnik plača "odkupnino" (Engl. Ronsom).

Botnet – Nikoli ne verjemi robotu.

Botnet omrežje je omrežje medsebojno okuženih računalnikov z zlonamerno programsko opremo. Napadalci upravljajo z njimi kot skupina in napadajo druge sisteme in računalnike tako, da novim žrtvam pošljejo lažne emaile (spam) oziroma Ddos napade. Tokom leta njihovo število in služnost raste. Botnet virus Bedep, Gamarve in Miuref so trenutno odgovorni za 65% teh napadov po svetu.

Cryptowall – Ko so tvoji podatki tako blizu a tako daleč.

Cryptowall je skupina Ransomware (izsiljevanje) virusa, ki šifrirajo vaše podatke s pomočjo močne šifre AES, edinstvene CHM mehanske okužbe in robustne C2 aktivnosti ter preko anonimnega omrežja. Na kratko - ko so enkrat vaši podatki šifrirani bodo zopet dostopni, ko plačate ceno - t.i. odkupnino od njih. Največja rast Cryptowall uporabe Cisco je bila opaženo junija 2015.

Osmrtnica - Tudi virusi imajo osmrtnico

Internet Explorer kot izvor rizika. Cisco Talos raziskovalna ekipa je odkrila, da je tekom prejšnjega leta Angler Exploit kit za napade velikokrat uporabljajo ameriške internetne strani z osmrtnicami, katere berejo starejši ljudje. Napadi, ki se dogajajo preko takih strani so zlonamerni, ker napadajo starejšo populacijo (kradejo podatke, kreditne kartice itd.) ki nima zavesti o potrebnem nivoju zaščite. Mnogi od žrtev so uporabljali Internet Explorer.

GAMARUE – Nekateri medtem ubijajo daljinsko

Gamarue je družina virusov, ki omogoča daljinsko kontrolo vašega računalnika s katerim pridobi občutljive podatke in prilagoditev računalnika. Taki virusi so lahko Worms in se prenašajo prek USB-ja. V skupini Botnet napadov, katere je Cisco opazoval tokom prejšnjega leta je Gamarue daleč najbolj zastrupljen.

MIUREF – Programska oprema lobotomija reklame

Miuref je virus, ki nabada raziskovalce in jih preusmerja na strani z reklamami in spotoma prevzema dodatne zlonamerne programske opreme. Vsi srečni računalniki so si podobni. Vsak okužen računalnik pa je okužen na svoj način.

PHISHING - Ste se že ujeli na lažne maile?

Ste se že ujeli na lažne maile? Phishing je klasična internetna prevara. Beseda je o mailih, ki izgledajo, kot da prihajajo od veljavnih pošiljateljev oziroma družb, v bistvu pa jim je cilj, da razkrijejo vaše občutljive podatke. Po Cisco raziskovanju se je v prejšnje leto zgodilo okoli 3.798.000 takih napadov, kar naredi Phishing srednje nevarne stopnje (primerjava - v letu 2015 se je izvršilo okoli 33.681.000 Facebook Scam napadov). Najbolj pogost način pošiljanja takih mailov je preko ogroženih Wordpress strani s katerimi virusi napadajo. Po Cisco raziskavah je samo prejšnje leto število Wordpress strani, ki se uporabljajo za napade virusov, zraslo za prek 221%.

RANSOMWARE - Denar ali podatki!

Generalno ime za družino virusa, ki ga uporabljajo za različne metode šifriranja, da bi uporabniku onemogočile dostop do podatkov na računalniku. Šele po plačilu odkupnine uporabnik lahko odklene svoj računalnik. Napadalci pogosto uporabljajo to anonimno omrežje, da bi onemogočili vsako sled, ki bi vodila do njih. Ko dobijo željeno vsoto izraženo v Bitcoin - napadalci odklenejo podatke na računalniku. Je relativno nova vrsta napada (januar 2014 - prvič opažen).

SAM SAM - Ali virusi napadajo tudi zdravnike?

Sam Sam je zelo nevaren virus novejšega datuma kateri pogosto napada medicinske inštitute in farmacevtska podjetja. Ko je enkrat notri, šifrira vsako posamezno datoteko v računalniku s pomočjo AES šifer, ki popolnoma onemogoča odklepanje v razumnem roku. Uporaba vira skače do neznanih datotek, kar se običajno manifestira skozi počasno delovanje računalnika, enkrat pa ko je proces končan, podatki in celoten računalnik postane nedostopen. Tudi ko plačate izsiljevalcem, da vam odklenejo računalnik - oni pogosto pustijo za seboj možnost ponovnega vdora, tako da zgodba tudi takrat ni končana.