KOLIKO ZNATE O CYBER KRIMINALU? (tolike su vam i šanse da se od njega zaštitite)

Svake godine CISCO specijalni bezbjednosni timovi pretražuju internet kako bi identificirali i razotkrili najnovije trendove cyber kriminala koji danas više nego ikad, svojom snagom, resursima i kreativnošću - prijeti da ugrozi i najsigurnije tvrtke. Provjerite koliko znate o cyber kriminalu i na ovoj strani pročitajte dijelove iz našeg jedinstvenog CISCO ANNUAL SECURITY REPORT-a koji po obujmu i dubini zahvata nema premca u industriji - ili ga preuzmite ovdje u cjelini.

Budite informirani

PREUZMITE CISCO ANNUAL SECURITY REPORT

Najkompletniji vodič za razumijevanje i obranu od cyber kriminala.
Kompjuterski kriminal je organizirana multimilionska industrija sa velikim ljudskim i tehničkim resursima koja ima samo jedan cilj - preuzimanje važnih podataka.
Na vama je odgovornost da zaštitite svoju firmu i sebe.
Saznajte najnovije trendove - kako biste se od njih odbranili.

Angler - Ulovite ribu koja jede novac i podatke

Angler je glavni faktor u iznenadnom širenju ransomware aktivnosti koju su naši istraživači pomno pratili posljednjih nekoliko godina. Kriminalci koriste ransomware za enkripciju podataka i daju ključeve za dekripciju samo ako korisnik plati "otkup" (engl. "ransom").

Botnet – Nikad ne vjeruj robotu

Botnet mreže su mreže računala međusobno zaraženih malicioznim softverom. Napadači upravljaju njima kao grupom i napadaju druge sisteme i računala novih žrtava šaljući e-mail, spam ili DDoS napade. Tijekom godina njihov broj i složenost rastu. Botnet virusi Bedep, Gamarue i Miuref trenutno su odgovorni za preko 65% ovih napada u svijetu.

Cryptowall – #onokad su tvoji podaci tako blizu, a tako daleko

Cryptowall je grupa Ransomware (ucjenjivačkih) virusa koji enkriptiraju vaše podatke koristeći snažnu AES enkripciju, jedinstveni CHM mehanizam infekcije i robusne C2 aktivnosti preko Tor anonimne mreže. Ukratko – kada su jednom enkriptirani, vaši podaci će vam postati ponovno dostupni tek kada platite ucjenu – tj. otkup za njih. Najveći porast Cryptowall upotrebe Cisco je primijetio u lipnju 2015. Po Cisco analizama, autori koji su napravili Angler exploit kit – iskoristili su trenutak dok korisnici još uvijek nisu instalirali najnoviji patch za Adobe Flash.

Smrtovnica - I virusi imaju smrtovnicu

Cisco Talos istraživački tim otkrio je tokom prošle godine da Angler Exploit Kit napadi često koriste američke Internet stranice sa smrtovnicama koje čitaju stariji ljudi. Napadi koji se dešavaju putem ovakvih stranica, naročito su zloćudni jer napadaju stariju populaciju (kradući podatke, kreditne kartice, itd.) koja nema svijest o potrebnom nivou zaštite. Mnoge od žrtava koristile su Internet Explorer.

GAMARUE – Neki međutim ubijaju daljinski

Gamarue je vrsta virusa koja omogućava daljinsku kontrolu vašeg računala čime stječe pristup osjetljivim podacima i podešavanjima računala. Ovi virusi mogu biti crvi (worms) i prenositi se USB-om. U grupi botnet napada koje je Cisco promatrao tokom prethodne godine (v. izvještaj) Gamarue je uvjerljivo najzastupljeniji.

MIUREF – Softverska lobotomija reklamama

Miuref je virus koji napada Internet pretraživač i preusmjerava ga na stranice sa reklamama – i usput preuzima dodatne zloćudne softvere. Sva sretna računala sliče jedno drugome. Svako zaraženo računalo – zaraženo je na svoj način.

PHISHING – Jeste li se već upecali na lažne mailove?

Jeste li se se već upecali na lažne mail-ove? Phishing je klasična internet prevara. Riječ je o mail-ovima koji izgledaju kao da dolaze od valjanih pošiljatelja ili tvrtki, a zapravo im je cilj razotkrivanje vaših osjetljivih podataka. Po Cisco istraživanjima u svijetu se prošle godine dogodilo oko 3.798.000 ovakvih napada – što phishing čini prijetnjom srednje zastupljenosti (usporedbe radi – u 2015. se odigralo oko 33.681.000 Facebook scam napada). Vrlo čest način slanja ovakvih mail-ova je putem kompromitiranih WordPress stranica sa kojih virusi napadaju. Samo prošle godine, broj WordPress stranica koji se koriste za napade virusa porastao je za preko 221% po Cisco istraživanjima.

RANSOMWARE - Pare Ili podaci!

Generalno ime za vrstu virusa koji koriste različite metode enkripcije da bi korisniku onemogućili pristup podacima na računalu. Tek po plaćanju ucjene korisnik može otključati svoje računalo. Napadači često koriste Tor anonimnu mrežu da bi onemogućili svako praćenje traga koji vodi do njih. Kada dobiju novac tražen za ucjenu – izražen u bitcoinima – napadači otključavaju podatke na računalu. U pitanju je relativno nova vrsta napada (siječanj 2014. primijećen prvi put).

SAM SAM - Da li virusi napadaju i ljekare?

Sam Sam je izuzetno opasan virus novijeg datuma koji često napada medicinske institucije i farmaceutske tvrtke. Jednom kada je unutra, on radi enkripciju svake pojedine datoteke u računalu uz pomoć AES enkripcije koja potpuno onemogućava dešifriranje u razumnom roku. Upotreba resursa skače do neslućenih razmjera što se obično manifestira kroz usporavanje rada računala, a jednom kada je proces gotov, podaci i cijelo računalo postaju potpuno nepristupačni. Čak i ako platite ucjenjivačima da vam otključaju računalo – oni često ostavljaju back door i priča ni tada nije završena.