Ismerje meg az SD-WAN-t, a szoftver alapú nagy kiterjedésű hálózatot

Az SD-WAN egy szoftver alapú megoldás a nagy kiterjedésű hálózatok kezeléséhez.

Az SD-WAN adta lehetőségek:

 • A költségek csökkentése
 • az üzleti alkalmazások teljesítményének javítása és az agilitás növelése
 • a felhasználói élmény és a hatékonyság optimalizálása
 • folyamatok egyszerűsítése az automatizálás és a felhő alapú menedzsment segítségével

Miért épp most?

A hagyományos WAN

A hagyományos WAN funkciója a felhasználók összekapcsolása az irodákban vagy a campusokon az adatközpontban lévő kiszolgálókhoz rendelt különböző alkalmazásokkal. Jellemzően a dedikált MPLS hálózatot a biztonság és a megbízható kapcsolat biztosítására használták. Egy felhő-központú világban azonban ez már nem működik.

A jelen IT kihívásai

Az IT világa folyamatosan változik, fejlődik. A vállalatok próbálnak alkalmazkodni a multicloud környezethez az SaaS / IaaS alkalmazásokkal. Ennek oka, hogy a WAN hálózatok egy másik korszakra lettek tervezve, így nem állnak készen a halózati forgalom hirtelen robbanásszerű növekedésének kezelésére, melyet a felhő alapú alkalmazások okoznak. Ez a forgalomnövekedés az alkalmazáskezelés bonyolultabbá válását, a teljesítmény kiszámíthatatlanságát és az adatok sebezhetőségét eredményezi.

Az internet és a felhő alapú megoldások térhódításának köszönhetően a vállalatok folyamatosan újabb és újabb fenyegetéseknek, elvárásoknak vannak kitéve. Nagy kihívást jelent a vállalat üzletkritikus eszközeinek védelme, melyhez sok esetben a munkavállalók, partnerek és ügyfelek is hozzáférhetnek. A szélessávú hozzáférés lehetővé tétele a WAN segítségével méginkáb fokozza a biztonsági követelményeket, melyek kihívás elé állítják az IT-t a felhasználói élmény, a biztonság és a komplexitás tökéletes egyensúlyának megteremtése érdekében.

Az új WAN

A folyamatosan változó és megújuló üzleti igények új hálózati modellt igényelnek.

Az új WAN megoldást kínál az üzleti kihívásokra: bemutatjuk az SD-WAN-t. A szoftver alapú WAN a hálózati kapcsolatok új megközelítése, amely csökkenti a működési költségeket és javítja az erőforrás-felhasználást a többtelephelyes architektúrák esetében.  A hálózati rendszergazdák hatékonyabban használhatják a sávszélességet és ezáltal a legmagasabb szintű teljesítményt tudják biztosítani a kritikus alkalmazások számára anélkül, hogy feláldoznák a biztonságot vagy az adatvédelmet.

Milyen előnyei vannak az SD-WAN-nak?

Az SD-WAN segítségével megvalósítható:

 • Egyszerűsített menedzsment: A központi, felhő alapú WAN-architektúrának köszönhetően az SD-WAN leegyszerűsíti a több ezer végpont skálázását, függetlenül attól, hogy a telephelyen, a campuson vagy a felhőben vannak. Ennek köszönhetően lehetővé teszi az IT számára a távolról történő, úgynevezetett ,,zero-touch" telepítést globálisan, egyetlen kezelési felületen keresztül.
 • Jobb felhasználói élmény: A WAN optimalizáció segítségével felhőkön átívelve biztosítható az alkalmazások optimális teljesítménye bárhol, bármikor. Kapcsolódási hiba esetén az alkalmazásfigyelő forgalmat generál az érintett területek és a biztonságos internetkapcsolat között az üzletkritikus alkalmazások működtetése érdekében.
 • Fejlettebb biztonság: A veszélyeket a megfelelő helyen kell megelőzni. Az SD-WAN architektúra minden szinten biztonsági megoldásokkal van felszerelve, nem csak az adatközpont rendelkezik fejlett védelemmmel.

Hogyan segíti az SD-WAN az IT-t?

A hagyományos WAN architektúra a vállalkozások, fiókirodák és adatközpontok körére korlátozódott. Napjainkban azonban a vállalkozások SaaS/IaaS felhő alapú alkalmazásokat használnak, így a WAN architektúrán robbanásszerűen megnőtt az adatforgalom a különböző alkalmazások között.

Az üzleti modellekben bekövetkezett változások többszörös következményekkel járnak az IT-ra nézve. Az alkalmazottak termelékenységét befolyásolják a SaaS alkalmazás teljesítményével kapcsolatos problémák.  Az IT-nak napi rendszerességgel küzdenie kell a különböző felhasználók többféle eszközzel történő összekapcsolásával a multicloud környezetben.

Az SD-WAN segítségével megvalósítható a routing, védelem és a WAN hálózat egyszerűbb kezelése. Az üzleti előnyök a következők:

Alkalmazások

 • Magas rendelkezésre állás a kiszámítható SLA-val minden üzletkritikus vállalati alkalmazás számára
 • Többszörös hibrid aktív kapcsolat minden hálózati forgatókönyv számára
 • Dinamikusan irányítja az alkalmazásforgalmat a hatékony szállítás érdekében

Egységesített védelem

 • Alkalmazás-kritikus szabályozás valós idejű betartása hálózati problémák felmerülése esetén
 • Integrált védelem
 • Biztonságos adatforgalom a szélessávú interneten keresztül

Optimalizált felhő alkalmazások

 • A WAN hálózat zökkenőmentes kiterjesztése a különböző nyilvános felhőkre
 • Valós idejű optimalizált teljesítmény az Office 365, a Salesforce és más jelentős SaaS alkalmazások számára
 • Optimális munkafolyamatok a felhő alapú platformokhoz, mint az AWD és az Azure

Egyszerű és biztonságos működés

 • Egyetlen, központosított irányítási felület a WAN, a felhő és a biztonsági megoldások konfigurálásához és kezeléséhez
 • Előre konfigurált alapbeállítások minden telephelyen
 • Részletes teljesítménykimutatás minden alkalmazáshoz és WAN-hoz

SD-WAN telepítése

A Viptela által üzemeltetett Cisco SD-WAN

Meraki által üzemeltetett Cisco SD-WAN

A ,,lean IT" szemlélet alapján a Meraki megkönnyíti a fióktelepek kezelését és integrálja a fenyegetéskezelést.